duminică, iunie 23, 2024

Turcia: Jurnalistă reținut după comentariile cu privire la atentatul terorist din Ankara

Un tribunal turc a reţinut o jurnalistă în urma comentariilor cu privire la atentatul terorist din Ankara.

Jurnalista turcă, Ayşenur Arslan a fost reţinută temporar, pe 3 octombrie, pentru remarcile ei despre atentatul din 1 octombrie în faţa clădirii Ministerului de Interne.

În segmentul ei de seară de la Halk TV de opoziție, care discuta despre atentatul de la 1 octombrie, Arslan a pus la îndoială modul și metoda atacului.

„Poate că el(teroristul) nu știa că are un exploziv controlat de la distanță. Este inutil că a detonat explozivul fără să facă nimic. Nu înțeleg de ce a ales să o facă atât de flagrant când este posibil să detoneze de la distanță”, afirmă aceasta.

Televiziunea renunță la Arslan

Instanța a eliberat-o pe veterana jurnalistă după interogatoriu și a făcut declarație în fața Tribunalului.

„Nu au fost aplicate proceduri de reținere. Procurorul m-a chestionat cu privire la esența declarațiilor mele. I-am explicat că nu am intenția de a lăuda teroriștii și mi-am reiterat îngrijorarea cu privire la atac. La urma urmei, sunt eliberată. Vom vedea dacă acest lucru are ca rezultat un proces sau un non-proces.”, declară aceasta.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune din Turcia (RTÜK) a început o investigație asupra jurnalistului Arslan după declarațiile acesteia, în timp ce Halk TV a declarat că a anulat segmentul lui Arslan „Cartierul Media” („Medya Mahallesi”).

Ce s-a întâmplat?

Un atac cu bombă a avut loc la 1 octombrie, în prima zi a calendarului parlamentar, în fața clădirii Ministerului de Interne din Ankara.

„Un terorist s-a aruncat în aer, iar altul a fost neutralizat la fața locului”, declarată Ali Yerlikaya, Ministrul de Interne.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.