joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Inflația scade în mod neașteptat la 16,6%. Prețurile continuă să crească

Luna trecută inflația a scăzut față de cea de anul trecut (  de la cât fusese , adică 17,1 %  ) potrivit datelor publicate joi de Institutul de Statistică Turc, citează Ahval News.

Un sondaj Reuters realizat de 15 economiști a prezis o inflație,pentru luna  mai, cu 17,25% mai mare , iar cea mai mică estimare a economiștilor  a fost  o inflație de 16,94%.

Banca centrală a Turciei încearcă să încetinească inflația către un obiectiv pe termen mediu de 5%, dar se confruntă cu presiuni din partea guvernului pentru a reduce rata dobânzii de referință de 19%.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a demis trei guvernatori ai băncilor centrale în mai puțin de trei ani, a declarat săptămâna aceasta că este imperativ ca ratele să fie reduse în iulie sau august.

Lira a scăzut , marți, față de dolar,  la un nivel record de 8,8 în urma comentariilor lui Erdoğan. Joi, moneda se tranzacționa ușor, la 8,63 pentru un  dolar.

Inflația prețurilor de producție (IPP) s-a accelerat la 38,3 la sută anual față de cât fusese ,  35,2% în aprilie, a spus institutul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.