luni, aprilie 11, 2022

Apelul disperat al familiei profesorului dispărut:„Nu am dormit de 3 zile. Vreau sprijinul tuturor pentru ca soțul mea să se întoarcă la noi”

Familia fondatorului și președintelui rețelei educaționale kârgâze, Sapat, a făcut  un apel disperat într-o conferință de presă, la două zile de la dispariția sa.

Reyhan İnandı, soția profesorului Orhan İnandı a făcut declarații, joi, despre soțul care a dispărut fără urmă, pe 1 iunie, din orașul Bișkek, din Kârgâzstan.

„Nu am dormit de trei zile. Am petrecut 26 de ani din viața mea aici. Aceasta este casa noastră. Copiii noștri s-au născut aici. Am avut zile bune până acum, vreau să fie așa de acum înainte. Din acest motiv, vreau sprijinul tuturor pentru ca soțul meu să se întoarcă la noi.”, a afirmat soția acestuia.

Reyhan Inandı a vorbit despre modul în care mass-media a raportat răpirea soțului ei și dezvăluirile făcute.

 „Sunt sigură că există studii care să o dezvăluie. Alergăm contra timpului. Nu știm ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, unde s-a întâmplat. Astăzi, un ziar a fost informat ”dacă va veni un cadou în Turcia”. Modul în care ziarele de aici abordează și ceea ce spun ei este mai important pentru mine. Tot în Turcia, răpirea soțului meu este peste tot pe rețelele de socializare. Există un sprijin semnificativ.” a povestit femeia.

„Nu i-am spus mamei lui , care este în vârstă de 85 de ani”

De asemenea, Reyhan İnandı a afirmat că mama soțului, în vârstă de 85 de ani, nu știe de răpirea acestuia.

 „Nu am informat mama soțului mele despre această problemă. Aș dori, de asemenea, să fac un apel către stimatul nostru președinte. Vă rugăm să-l găsiți pe soțul meu. Am deplină credință că statul kârgâz va face tot ce este necesar”, a apelat soția.

SUA:Human Rights Foundation trage un semnal de alarmă

Human Rights Foundation, un ONG prominent din SUA, a atras atenția asupra cazului lui Orhan Inandi.

”HRF își exprimă îngrijorarea cu privire la presupusa răpire a educatorului Orhan Inandi, din Kârgâzstan de către Organizația Națională de Informații din Turcia (MİT). Inandi a fost raportat dispărut după ce și-a părăsit casa. Președintele Sadyr Japarov a comandat o anchetă privind dispariția sa. Inandi este temut să fi fost răpit de MİT din cauza presupuselor sale legături cu mișcarea Hizmet.” a scris HRF, pe contul pe Twitter.

De asemenea, ONG a explicat faptul că „niciun stat nu ar trebui să expulzeze sau să returneze o persoană care ar putea fi calificată ca refugiat în statul în care este persecutat pe nedrept și nici un stat nu ar trebui să expulzeze sau să returneze nicio persoană în alt stat în care ar fi expus riscului de moarte sau tortura”

Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața. 

Familia crede că acesta a fost răpit și dus în Turcia, unde este urmărit penal, după ce s-a aflat  că două avioane au așteptat pe aeroporturile din Bișkek, aeronave  care nu sunt pe listele de zbor ale niciunei companii aeriene care operează pe aceste aeroporturi.

Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca