marți, februarie 20, 2024

Turcia: Încă 7 jurnaliști au fost reținuți pentru că au ajutat financiar familiile victimelor epurării

Poliția turcă a reținut încă șapte persoane pentru că a acordă sprijin financiar persoanelor concediate de la locul după puciul eșuat, susține Abdulhamit Bilici, un jurnalist turc în exil, pe contul său de socializare, conform Stockholm Center for Freedom.

Detențiile au avut loc în provincia Anatoliei Centrale, Çorum, potrivit Bilici. În timpul percheziției, au fost confiscate microfoane, caiete, cărți, camere, aparate foto și arhiva veche a ziarului Özgür Gündem.

„Vă rugăm să priviți cu atenție instrumentele criminale confiscate în timpul operațiunii împotriva acestor oameni foarte periculoși.”, susține Bilici, într-o postare pe Twitter.


Un total de 219 de persoane au fost închise într-o operațiune masivă săptămâna trecută din cauza acuzațiilor de a primi asistență financiară sau de a distribui asistență financiară trimisă de adepții Mișcării Gülen.

Detenția în masă a atâtor oameni pentru distribuirea sau primirea de donații a atras critici pe scară largă din partea politicienilor și a activiștilor pentru drepturile omului din interiorul și din afara Turciei.

În urma tentativei de lovitură de stat, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.