duminică, iunie 23, 2024

Turcia în flăcări! Peste 1.200 de oameni evacuați. Traficul maritim suspendat în Dardanele


Un incendiu forestier a forțat evacuarea a peste 1.200 de persoane și perturbând traficul maritim în strâmtoarea Dardanele, conform presei turcești.

Incendiul care are a izbucnit, marți, a continuat să se răspândească până azi, în provicia nord-vestică Canakkale.

48 de persoane rănite

Focul a fost alimentat de temperaturi ridicate și vânt puternic și a provocat și pagube unor case abandonate din sat și a amenințat unele centre medicale.

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya declară că 48 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza incendiului și că autoritățile au mutat unii pacienți, inclusiv persoane în vârstă, din unele centre medicale, ca măsură de precauție.

Trafic maritim suspendat în strâmtoarea Dardanele

Incendiul a afectat și traficul maritim din strâmtoarea Dardanele, un pasaj îngust care leagă Marea Egee de Marea Neagră. Agenția de transport maritim Tribeca a declarat că strâmtoarea a fost din nou închisă miercuri, după ce a fost redeschisă pentru scurt timp marți, pentru a permite aeronavelor, inclusiv elicopterelor, să colecteze apă din mare pentru a stinge incendiul.

Strâmtoarea este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, deoarece permite navelor să acceseze porturile din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Georgia. Potrivit Tribeca, aproximativ 50 de nave trec zilnic prin strâmtoare. Închiderea strâmtorii ar putea cauza întârzieri și pierderi pentru expeditori și comercianți.

Incendiul a cuprins și unele instalații de depozitare a cerealelor și un complex de producție și transbordare din regiunea Dunării, care este o zonă cheie pentru exportul de cereale.

Incendiile forestiere, o provocare serioasă pentru Turcia

Incendiul de pădure din Canakkale este unul dintre numeroasele incendii care au izbucnit în Turcia în această vară, reprezentând o provocare serioasă pentru capacitățile de stingere a incendiilor și protecția mediului ale țării.

În iulie, Turcia s-a confruntat cu cele mai grave incendii din ultimele decenii, care au ucis opt persoane și au distrus mii de hectare de pădure din regiunile de sud și vest.

Potrivit datelor oficiale, Turcia a înregistrat 2.957 de incendii forestiere în 2020, în creștere de la 2.677 în 2019. Experții au cerut mai multe investiții în echipamente și personal de stingere a incendiilor, precum și mai multe măsuri de conștientizare și prevenire în rândul publicului.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).