duminică, septembrie 10, 2023

Turcia în flăcări! Peste 1.200 de oameni evacuați. Traficul maritim suspendat în Dardanele


Un incendiu forestier a forțat evacuarea a peste 1.200 de persoane și perturbând traficul maritim în strâmtoarea Dardanele, conform presei turcești.

Incendiul care are a izbucnit, marți, a continuat să se răspândească până azi, în provicia nord-vestică Canakkale.

48 de persoane rănite

Focul a fost alimentat de temperaturi ridicate și vânt puternic și a provocat și pagube unor case abandonate din sat și a amenințat unele centre medicale.

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya declară că 48 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza incendiului și că autoritățile au mutat unii pacienți, inclusiv persoane în vârstă, din unele centre medicale, ca măsură de precauție.

Trafic maritim suspendat în strâmtoarea Dardanele

Incendiul a afectat și traficul maritim din strâmtoarea Dardanele, un pasaj îngust care leagă Marea Egee de Marea Neagră. Agenția de transport maritim Tribeca a declarat că strâmtoarea a fost din nou închisă miercuri, după ce a fost redeschisă pentru scurt timp marți, pentru a permite aeronavelor, inclusiv elicopterelor, să colecteze apă din mare pentru a stinge incendiul.

Strâmtoarea este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, deoarece permite navelor să acceseze porturile din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Georgia. Potrivit Tribeca, aproximativ 50 de nave trec zilnic prin strâmtoare. Închiderea strâmtorii ar putea cauza întârzieri și pierderi pentru expeditori și comercianți.

Incendiul a cuprins și unele instalații de depozitare a cerealelor și un complex de producție și transbordare din regiunea Dunării, care este o zonă cheie pentru exportul de cereale.

Incendiile forestiere, o provocare serioasă pentru Turcia

Incendiul de pădure din Canakkale este unul dintre numeroasele incendii care au izbucnit în Turcia în această vară, reprezentând o provocare serioasă pentru capacitățile de stingere a incendiilor și protecția mediului ale țării.

În iulie, Turcia s-a confruntat cu cele mai grave incendii din ultimele decenii, care au ucis opt persoane și au distrus mii de hectare de pădure din regiunile de sud și vest.

Potrivit datelor oficiale, Turcia a înregistrat 2.957 de incendii forestiere în 2020, în creștere de la 2.677 în 2019. Experții au cerut mai multe investiții în echipamente și personal de stingere a incendiilor, precum și mai multe măsuri de conștientizare și prevenire în rândul publicului.

Istanbul sub ape! 12 persoane rănite și 2 decedate din cauza inundațiilor

Biroul primăriei din Istanbul a făcut o declarație cu privire la ploaia abundentă care a inundat unele cartiere din oraș.

Turcia face istorie!Prima echipă de volei feminin care a câștigat titlul de campion european

Echipa de volei feminin a Turciei a câștigat pentru prima dată în istoria țării campionatul european, triumfând asupra Serbiei cu o victorie...

Caz incredibil în Turcia! O piesă dintr-un avion de luptă F-4 a avariat 3 mașini

Trei mașini parcate într-un teren în aer liber din Ankara au fost avariate luni, după ce o piesă dintr-un avion de luptă...

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.