vineri, septembrie 29, 2023

Rușii au înființat peste 2.000 de companii în Turcia, pe fondul sancțiunilor UE


Peste 2.000 de companii noi au fost înființate de ruși în Turcia în ultimele 18 luni, în urma sancțiunile impuse, conform Turkish Minutes.

Sancțiunile UE impuse Rusiei a determinat companiile rusești să crească investițiile în străinătate, conform datelor de la Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri al Turciei (TOBB).

Potrivit datelor de la TOBB, 463 de companii au fost înființate de ruși în prima jumătate a anului 2023, însumând 2.000 de companii în ultimele 18 luni.

Domeniile de interes ale companiilor sunt în principal în industria alimentară și energetică. Investițiile rusești includ și imobiliare, iar experții prevăd investiții continue în construcții, energie și turism.

Afaceri rusești în Turcia

Potrivit unui raport Wall Street Journal, compania turcă Beks Ship Management operează o „flotă fantomă” care asistă Rusia în transportul de petrol, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Achiziția Aytemiz Akaryakıt de către Tatneft, o companie rusă de petrol și gaze naturale, pentru 320 de milioane de dolari este un exemplu de companii rusești de combustibili din Turcia.

Hasan Hacıhaliloğlu, CEO-ul Taban Gıda, a declarat pentru Economist că companiile rusești aleg să își înființeze afaceri în Turcia pentru a aborda provocările bancare.

İzzet Ekmekçibaşı, președintele Consiliului de Afaceri Turcia-Rusia din cadrul Consiliului de Relații Economice Externe din Turcia (DEİK), a declarat pentru Economist despre eforturile Rusiei de a-și consolida rolul de furnizor vital de energie pentru Turcia și de a investi în energie regenerabilă în țară.

Creșterea tensiunii dintre Rusia și țările occidentale a dus la intensificarea sancțiunilor economice, vizând în special exporturile de petrol ale Rusiei. Se pare că Turcia a devenit un centru pentru evaziunea sancțiunilor, permițând Rusiei să ocolească aceste bariere economice.

Situația a dezvăluit semne că eficacitatea sancțiunilor conduse de SUA este în scădere, țițeiul rusesc de calitate Ural fiind tranzacționat peste plafonul stabilit de țările din Grupul celor șapte (G7) în iulie.

Țările occidentale și UE, cu cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni, lucrează activ pentru a contracara tacticile de evaziune ale Rusiei, colaborând cu guvernul turc pentru a sublinia riscurile și necesitatea respectării restricțiilor internaționale.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.