vineri, aprilie 19, 2024

Rușii au înființat peste 2.000 de companii în Turcia, pe fondul sancțiunilor UE


Peste 2.000 de companii noi au fost înființate de ruși în Turcia în ultimele 18 luni, în urma sancțiunile impuse, conform Turkish Minutes.

Sancțiunile UE impuse Rusiei a determinat companiile rusești să crească investițiile în străinătate, conform datelor de la Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri al Turciei (TOBB).

Potrivit datelor de la TOBB, 463 de companii au fost înființate de ruși în prima jumătate a anului 2023, însumând 2.000 de companii în ultimele 18 luni.

Domeniile de interes ale companiilor sunt în principal în industria alimentară și energetică. Investițiile rusești includ și imobiliare, iar experții prevăd investiții continue în construcții, energie și turism.

Afaceri rusești în Turcia

Potrivit unui raport Wall Street Journal, compania turcă Beks Ship Management operează o „flotă fantomă” care asistă Rusia în transportul de petrol, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Achiziția Aytemiz Akaryakıt de către Tatneft, o companie rusă de petrol și gaze naturale, pentru 320 de milioane de dolari este un exemplu de companii rusești de combustibili din Turcia.

Hasan Hacıhaliloğlu, CEO-ul Taban Gıda, a declarat pentru Economist că companiile rusești aleg să își înființeze afaceri în Turcia pentru a aborda provocările bancare.

İzzet Ekmekçibaşı, președintele Consiliului de Afaceri Turcia-Rusia din cadrul Consiliului de Relații Economice Externe din Turcia (DEİK), a declarat pentru Economist despre eforturile Rusiei de a-și consolida rolul de furnizor vital de energie pentru Turcia și de a investi în energie regenerabilă în țară.

Creșterea tensiunii dintre Rusia și țările occidentale a dus la intensificarea sancțiunilor economice, vizând în special exporturile de petrol ale Rusiei. Se pare că Turcia a devenit un centru pentru evaziunea sancțiunilor, permițând Rusiei să ocolească aceste bariere economice.

Situația a dezvăluit semne că eficacitatea sancțiunilor conduse de SUA este în scădere, țițeiul rusesc de calitate Ural fiind tranzacționat peste plafonul stabilit de țările din Grupul celor șapte (G7) în iulie.

Țările occidentale și UE, cu cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni, lucrează activ pentru a contracara tacticile de evaziune ale Rusiei, colaborând cu guvernul turc pentru a sublinia riscurile și necesitatea respectării restricțiilor internaționale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.