joi, iulie 25, 2024

Rușii au înființat peste 2.000 de companii în Turcia, pe fondul sancțiunilor UE


Peste 2.000 de companii noi au fost înființate de ruși în Turcia în ultimele 18 luni, în urma sancțiunile impuse, conform Turkish Minutes.

Sancțiunile UE impuse Rusiei a determinat companiile rusești să crească investițiile în străinătate, conform datelor de la Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri al Turciei (TOBB).

Potrivit datelor de la TOBB, 463 de companii au fost înființate de ruși în prima jumătate a anului 2023, însumând 2.000 de companii în ultimele 18 luni.

Domeniile de interes ale companiilor sunt în principal în industria alimentară și energetică. Investițiile rusești includ și imobiliare, iar experții prevăd investiții continue în construcții, energie și turism.

Afaceri rusești în Turcia

Potrivit unui raport Wall Street Journal, compania turcă Beks Ship Management operează o „flotă fantomă” care asistă Rusia în transportul de petrol, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Achiziția Aytemiz Akaryakıt de către Tatneft, o companie rusă de petrol și gaze naturale, pentru 320 de milioane de dolari este un exemplu de companii rusești de combustibili din Turcia.

Hasan Hacıhaliloğlu, CEO-ul Taban Gıda, a declarat pentru Economist că companiile rusești aleg să își înființeze afaceri în Turcia pentru a aborda provocările bancare.

İzzet Ekmekçibaşı, președintele Consiliului de Afaceri Turcia-Rusia din cadrul Consiliului de Relații Economice Externe din Turcia (DEİK), a declarat pentru Economist despre eforturile Rusiei de a-și consolida rolul de furnizor vital de energie pentru Turcia și de a investi în energie regenerabilă în țară.

Creșterea tensiunii dintre Rusia și țările occidentale a dus la intensificarea sancțiunilor economice, vizând în special exporturile de petrol ale Rusiei. Se pare că Turcia a devenit un centru pentru evaziunea sancțiunilor, permițând Rusiei să ocolească aceste bariere economice.

Situația a dezvăluit semne că eficacitatea sancțiunilor conduse de SUA este în scădere, țițeiul rusesc de calitate Ural fiind tranzacționat peste plafonul stabilit de țările din Grupul celor șapte (G7) în iulie.

Țările occidentale și UE, cu cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni, lucrează activ pentru a contracara tacticile de evaziune ale Rusiei, colaborând cu guvernul turc pentru a sublinia riscurile și necesitatea respectării restricțiilor internaționale.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.