joi, aprilie 7, 2022

Turcia în doliu: 15 ani de la asasinarea faimosului jurnalist, Hrant Dink

Jurnalistul turc-armean, Hrant Dink, care a fost împușcat cu 15 ani în urmă, pe 19 ianuarie, este comemorat în întreaga Turciei, conform presei turcești.

Mii de oameni s-au adunat în fața clădirii ziarului Agos, din Istanbul în care jurnalistul a fost ucis. Pe clădirea a fost atârnat un banner uriaș cu „15 ani dispăruți”.

„Au trecut 15 ani fără cuvintele tale magice, privirea ascuțită, încăpățânarea ta pentru pace și zâmbetul imens Ahparig. Suntem alături de cuvintele tale. Am scris curajul tău în inimile noastre. . Am gravat zâmbetul tău pe fețele noastre. Ar trebui să știi că creștem cu fiecare an care lipsește, Ahparig.”, este scris pe banner. „Ahparig” înseamnă „fratele meu” în armeană.

Participanții la ceremonie au strigat sloganuri precum: „Justiție pentru Hrant”, „Toți suntem Hrant, toți suntem armeni”, „Acest caz nu se va încheia înainte să spunem că s-a terminat”, „Cei care protejează criminalii sunt complici la crimă, ” și „Suntem aici, Ahparig.”

„O crimă organizată”

Mai mulți politicieni au scris mesaje de solidaritatea pentru a marca 15 ani de la asisanarea jurnalistului.

„Era o persoană a cărei inimă era plină de pace și dragoste pentru această țară. Amintirea lui nu a fost niciodată ștearsă din mintea noastră. Îl comemor pe Hrant Dink cu respect, sufletul lui să se odihnească în pace”, a scris primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu, pe Twitter.

„Îl comemorăm pe Hrant Dink, care a luptat pentru valorile democratice și pacea socială de-a lungul vieții sale, cu durerea la comemorarea a 15 ani de la uciderea sa”, a scris liderul DEVA, Ali Babacan pe Twitter.

„Astăzi în urmă cu 15 ani, ni l-au luat pe Hrant Dink cu o crimă organizată, pentru că își dorea o viață cu unitate frățească. Vom stabili o Turcie în care nimeni nu trebuie să trăiască în neliniștea porumbeilor, vom învinge întunericul. Pentru totdeauna ești aici, Ahparig!” , a scris  Partidul Muncitorilor din Turcia (TİP) pe contul de Twitter.

Investigația pentru uciderea a fost respinsă

Între timp, Partidul Democrat al Poporului (HDP) a înaintat, pe 18 ianuarie, o propunere parlamentului pentru a investiga uciderea lui Dink. Propunerea a fost respinsă cu majoritatea voturilor.

Deputatul HDP, Garo Paylan a spus că statul a fost implicat în această crimă și că cei responsabili nu au fost niciodată urmăriți penal. Mai întâi, oficialul susține că statul a încercat să dea vina pe membrii așa-numitului „Ergenekon” – o organizație secular-naționalistă presupus clandestină care încearcă să răstoarne guvernul, iar când conjunctura politică s-a schimbat, statul a dat vina pe Mișcarea Gulen.

 „Dar, întunericul din acest stat nu a fost niciodată confruntat. Cei care au spus „Ucide-l pe Hrant Dink” nu au fost niciodată urmăriți penal”, afirmă Paylan.

Ce s-a întâmplat?

Hrant Dink, redactorul șef al cotidianului Agos, a fost împușcat la vârsta de 52 de ani, în plină zi, în afara biroului său din centrul Istanbulului, pe 19 ianuarie 2007 de către un tănăr naționalist.

Ogün Samast, pe atunci, un tănăr de 17 ani, a mărturisit uciderea jurnalistului și a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011.

În luna martie 2021, curtea a răsturnat situație şi a condamnat pe viata doi chestori susținători ai Mișcării Gulen, arestați după puciul eșuat din 15 iulie. 

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.