vineri, martie 31, 2023

Turcia în doliu: 15 ani de la asasinarea faimosului jurnalist, Hrant Dink

Jurnalistul turc-armean, Hrant Dink, care a fost împușcat cu 15 ani în urmă, pe 19 ianuarie, este comemorat în întreaga Turciei, conform presei turcești.

Mii de oameni s-au adunat în fața clădirii ziarului Agos, din Istanbul în care jurnalistul a fost ucis. Pe clădirea a fost atârnat un banner uriaș cu „15 ani dispăruți”.

„Au trecut 15 ani fără cuvintele tale magice, privirea ascuțită, încăpățânarea ta pentru pace și zâmbetul imens Ahparig. Suntem alături de cuvintele tale. Am scris curajul tău în inimile noastre. . Am gravat zâmbetul tău pe fețele noastre. Ar trebui să știi că creștem cu fiecare an care lipsește, Ahparig.”, este scris pe banner. „Ahparig” înseamnă „fratele meu” în armeană.

Participanții la ceremonie au strigat sloganuri precum: „Justiție pentru Hrant”, „Toți suntem Hrant, toți suntem armeni”, „Acest caz nu se va încheia înainte să spunem că s-a terminat”, „Cei care protejează criminalii sunt complici la crimă, ” și „Suntem aici, Ahparig.”

„O crimă organizată”

Mai mulți politicieni au scris mesaje de solidaritatea pentru a marca 15 ani de la asisanarea jurnalistului.

„Era o persoană a cărei inimă era plină de pace și dragoste pentru această țară. Amintirea lui nu a fost niciodată ștearsă din mintea noastră. Îl comemor pe Hrant Dink cu respect, sufletul lui să se odihnească în pace”, a scris primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu, pe Twitter.

„Îl comemorăm pe Hrant Dink, care a luptat pentru valorile democratice și pacea socială de-a lungul vieții sale, cu durerea la comemorarea a 15 ani de la uciderea sa”, a scris liderul DEVA, Ali Babacan pe Twitter.

„Astăzi în urmă cu 15 ani, ni l-au luat pe Hrant Dink cu o crimă organizată, pentru că își dorea o viață cu unitate frățească. Vom stabili o Turcie în care nimeni nu trebuie să trăiască în neliniștea porumbeilor, vom învinge întunericul. Pentru totdeauna ești aici, Ahparig!” , a scris  Partidul Muncitorilor din Turcia (TİP) pe contul de Twitter.

Investigația pentru uciderea a fost respinsă

Între timp, Partidul Democrat al Poporului (HDP) a înaintat, pe 18 ianuarie, o propunere parlamentului pentru a investiga uciderea lui Dink. Propunerea a fost respinsă cu majoritatea voturilor.

Deputatul HDP, Garo Paylan a spus că statul a fost implicat în această crimă și că cei responsabili nu au fost niciodată urmăriți penal. Mai întâi, oficialul susține că statul a încercat să dea vina pe membrii așa-numitului „Ergenekon” – o organizație secular-naționalistă presupus clandestină care încearcă să răstoarne guvernul, iar când conjunctura politică s-a schimbat, statul a dat vina pe Mișcarea Gulen.

 „Dar, întunericul din acest stat nu a fost niciodată confruntat. Cei care au spus „Ucide-l pe Hrant Dink” nu au fost niciodată urmăriți penal”, afirmă Paylan.

Ce s-a întâmplat?

Hrant Dink, redactorul șef al cotidianului Agos, a fost împușcat la vârsta de 52 de ani, în plină zi, în afara biroului său din centrul Istanbulului, pe 19 ianuarie 2007 de către un tănăr naționalist.

Ogün Samast, pe atunci, un tănăr de 17 ani, a mărturisit uciderea jurnalistului și a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011.

În luna martie 2021, curtea a răsturnat situație şi a condamnat pe viata doi chestori susținători ai Mișcării Gulen, arestați după puciul eșuat din 15 iulie. 

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...