luni, martie 20, 2023

Cazul Kavala: Faimosul filantrop rămâne după gratii, în ciuda presiunii europene

Un tribunal turc a respins cererea de eliberare a filantropului Osman Kavala, care a petrecut mai mult de patru ani de închisoare fără condamnare, în ciuda presiunii europeane, conform Reuters.

Un complet de trei judecători a respins eliberarea lui Kavala cu votul majorității și a fixat următoarea audiere privind detenția sa pentru 21 februarie. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea lui Kavala din cauza lipsei de suspiciune rezonabilă că ar fi săvârșit o infracțiune, hotărând că detenția sa are ca scop de-al reduce la tăcere.

Consiliul Europei (CoE) a declarat, în decembrie, că pregătește „proceduri de încălcare a dreptului comunitar” pentru închiderea lui Kavala, o mișcare care ar putea duce la suspendarea Turciei din organism. 

Kavala a rămas în detenție, în ciuda faptului că a fost inițial achitat de acuzațiile din cauza protestelor la nivel național din 2013, din Parcului Gezi din Istanbul. 

Hotărârea a fost anulată anul trecut și combinată cu acuzații într-un alt caz legat de puciul eșuat din  2016.  Kavala, în vârstă de 64 de ani, este acum judecat împreună cu alți 51 de persoane într-o combinație de trei cazuri separate.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că cazul are motivații politice și face parte dintr-o represiune împotriva disidenței sub președintele Tayyip Erdogan. Guvernul respinge acest lucru și spune că instanțele din Turcia sunt independente.

Kavala nu a participat la ultimele două audieri. El a spus în octombrie că nu există posibilitatea unui proces echitabil după ce Erdogan a declarat că Turcia nu va elibera „bandiți, criminali și teroriști”.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...