joi, martie 30, 2023

Turcia: Guvernul îi obligă pe primari să obțină aprobare pentru întâlnirile cu oficialii străni

Guvernul din Turcia obligă primarii să obțină permisiunea de la Ministerul de Externe pentru a avea întâlniri cu trimișii diplomatici ai țărilor străine, conform Gazete Duvar.

Primăria Istanbulului a anunțat că înalții oficiali, inclusiv primarii, miniștrii și guvernatorii trebui să se adreseze Ministerului de Externe și să ceară aprobarea acestuia înainte de a putea deține orice fel de întâlnire cu reprezentanţii ţărilor străine.

Noul regulament a atras critici din partea primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care a spus că „astfel de măsuri nu au nicio semnificație în afară de a arăta decăderea managementului central în ochii publicului”.

„Au decis să-mi aducă o restricție în ceea ce privește întâlnirea mea cu ambasadorii și au scris imediat o scrisoare în această săptămână”., a declarat İmamoğlu, într-o ceremonie.

İmamoğlu a vorbit, de asemenea, despre deteriorarea condițiilor economice din țară, spunând că oamenii se confruntă acum cu „o creștere insuportabilă a costului vieții de dragul unui număr mic de oameni care se îmbogățesc”.

Edilul a asigurat totuși oamenii că „această imagine dezastruoasă” se va îmbunătăți cu „o schimbare a guvernării”, arătând spre alegerile generale programate pentru iunie 2023.

Primarul Istanbulului este vizat

İmamoğlu, din principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), este una dintre figurile vizate frecvent de președintele guvernul de la conducere, încă de la victoria sa decisivă la alegerile din Istanbul din 2019.

Înfuriat de pierderea celui mai mare oraș al Turciei pentru principala opoziție, AKP a făcut ca İmamoğlu să fie investigat pentru acuzații false.

Partidul de guvernământ folosește de obicei întâlnirile lui İmamoğlu cu ambasadorii străini ca instrument de defăimare, într-un efort de a-l prezenta pe primar drept un candidat susținut de „puteri străine”.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.