joi, februarie 29, 2024

Turcia: Guvernul îi obligă pe primari să obțină aprobare pentru întâlnirile cu oficialii străni

Guvernul din Turcia obligă primarii să obțină permisiunea de la Ministerul de Externe pentru a avea întâlniri cu trimișii diplomatici ai țărilor străine, conform Gazete Duvar.

Primăria Istanbulului a anunțat că înalții oficiali, inclusiv primarii, miniștrii și guvernatorii trebui să se adreseze Ministerului de Externe și să ceară aprobarea acestuia înainte de a putea deține orice fel de întâlnire cu reprezentanţii ţărilor străine.

Noul regulament a atras critici din partea primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care a spus că „astfel de măsuri nu au nicio semnificație în afară de a arăta decăderea managementului central în ochii publicului”.

„Au decis să-mi aducă o restricție în ceea ce privește întâlnirea mea cu ambasadorii și au scris imediat o scrisoare în această săptămână”., a declarat İmamoğlu, într-o ceremonie.

İmamoğlu a vorbit, de asemenea, despre deteriorarea condițiilor economice din țară, spunând că oamenii se confruntă acum cu „o creștere insuportabilă a costului vieții de dragul unui număr mic de oameni care se îmbogățesc”.

Edilul a asigurat totuși oamenii că „această imagine dezastruoasă” se va îmbunătăți cu „o schimbare a guvernării”, arătând spre alegerile generale programate pentru iunie 2023.

Primarul Istanbulului este vizat

İmamoğlu, din principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), este una dintre figurile vizate frecvent de președintele guvernul de la conducere, încă de la victoria sa decisivă la alegerile din Istanbul din 2019.

Înfuriat de pierderea celui mai mare oraș al Turciei pentru principala opoziție, AKP a făcut ca İmamoğlu să fie investigat pentru acuzații false.

Partidul de guvernământ folosește de obicei întâlnirile lui İmamoğlu cu ambasadorii străini ca instrument de defăimare, într-un efort de a-l prezenta pe primar drept un candidat susținut de „puteri străine”.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Turcia: Cozi lungi pentru carne ieftină, înainte de Ramadan

Cumpărătorii s-au aliniat cu câteva ore înainte de deschidere pentru a cumpăra pachete de carne tocată sau tăiată cubulețe înainte de a se epuiza stocul, în fața magazinului „Et ve Süt Kurumu (ESK)”