duminică, decembrie 8, 2024

Turcia: Guvernul a permis distrugerea conacului din epoca otomană de pe Bosfor

Un conac istoric din epoca otomană de pe Bosfor a fost demolat ilegal sub supravegherea guvernului președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui jurnalist care a investigat cazul, relatează Turkish Minutes.

Jurnalistul de investigație, Cevheri Güven, a vorbit despre situația conacului într-un videoclip de pe canalul său de YouTube cu fotografii și relatări ale martorilor oculari.

Güven raportează că pe amplasament se construiește un tunel subteran pentru a conecta conacul la două pavilioane învecinate, încălcând legea.

Deși achiziția a fost făcută în 2015 de către compania deținută de Qatari, Güven raportează că a fost achiziționată de familia președintelui Erdogan.

Primul conac istoric de pe Bosfor distrus

Dacă clădirea a fost într-adevăr complet demolată, așa cum sugerează fotografiile împărtășite de Güven, ar fi prima distrugere deliberată a unui conac istoric de pe Bosfor, care nu a fost cauzată de război sau incendiu.

Demolarea încalcă mai multe legi, inclusiv cele care protejează frumusețea pitorească a Bosforului și artefactele istorice.

Reprezentanții companiei de construcții susțin însă că au obținut toate avizele necesare pentru noua construcție.

Propietarul ar fi Erdogan

Localnicii care au vorbit cu Güven susțin că construcția de pe proprietate și din pavilioanele adiacente este frecvent vizitată de ginerele președintelui Erdogan, Berat Albayrak, și de Erdogan însuși.

Sursele lui Güven indică faptul că pavilioanele au fost renovate extensiv, unul servind drept birou, iar celălalt ca reședință pentru Albayrak și soția sa, fiica lui Erdogan, Esra.

Cotidianul pro-guvernamental Daily Sabah a raportat în 2015 că conacul avea într-adevăr un cumpărător secret, dar a spus că șeicul Tamim bin Hamad, emirul Qatarului, este proprietarul real.

Cu toate acestea, având în vedere munca extinsă pe teren și relatările martorilor oculari cu privire la vizitele lui Albayrak și Erdoğan, povestea Daily Sabah ar fi putut fi o încercare a guvernului de a ascunde faptul că proprietarul este Erdogan.

În ciuda semnificației istorice a conacului și a controverselor din jurul demolării și reconstrucției sale, proiectul va continua. Potrivit raportului lui Güven, conacul va servi drept reședință pentru familia Erdoğan și va fi echipat cu pereți și ferestre de înaltă securitate.

Conacul, o comoară națională

Conacul, cunoscut sub numele de „Șehzade Burhaneddin Efendi Yalısı”, a fost o reședință de lemn din secolul al XVIII-lea din districtul Yeniköy din Istanbul, cumpărată de sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea pentru fiul său, Şehzade Mehmed Burhaneddin, de își are și numele.

Clădirea fost unul dintre ultimele conace rămase din epoca otomană pe Bosfor și a fost considerat o comoară națională.

Conacul a fost vândut în 2015 cu 100 de milioane de euro unei companii turcești nou înființate, deținută de omul de afaceri din Qatar Abdulhadi Mana Al-Hajri.

Înainte de distrugerea sa, conacul a fost împrejmuit cu o schelă și acum este complet reconstruit. Acest lucru a fost raportat de

Forbes: „Cele mai scumpe case din lume.”

Conacul, situat pe malul strâmtorii Bosfor din Istanbul, în districtul Yeniköy din Istanbul, a fost catalogat drept a patra cea mai scumpă reședință din lume în 2014, potrivit unui raport Forbes intitulat „Cele mai scumpe case din lume.” Casa de vis acoperă 5.800 mp teren si dispune de 64 de camere.

După înființarea Republicii Turce în 1923, guvernul a expulzat familia regală, care a trebuit să renunțe la toate proprietățile sale. Conacul a fost apoi cumpărat de un cetățean egiptean de origine turcă, a cărui familie l-a vândut antreprenorului turc Ahmet Erbilgin în 1984.

Datorită eforturilor lui Erbilgin, clădirea a fost restaurată și păstrată în stare excelentă.

Datorită statutului său de monument istoric, doar experții autorizați de Autoritatea pentru Monumente din Turcia au avut voie să efectueze renovări sau întreținere la clădire.

Aderarea Turciei la UE: „Un nivel atât de scăzut al democrației, încât este imposibil să se înrăutățească”

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, a criticat aspru guvernul turc pentru că a urmărit penal fete de 14 ani sub acuzații de...

9 protestatari arestați după ce au întrerupt discursul lui Erdogan: „Nu mai alimentați genocidul”

Incidentul a avut loc vineri, în timpul discursului televizat al lui Erdogan la Forumul Mondial TRT de la Istanbul. În timp ce președintele s-a adresat audienței, protestatarii au acuzat administrația sa de ipocrizie, strigând sloganuri precum „Navele poartă bombe în Gaza” și „Sioniștii își continuă operațiunile în mările și porturile noastre”.