luni, aprilie 1, 2024

13 ani de prietenie: Povestea impresionantă dintre o barză și un pescar

Povestea impresionantă dintre o barză și un pescar a ajuns în atenția presei din Turcia, după o prietenie de 13 de ani, relatează Romanya Haber.

Barza Yaren, care își face de 13 ani cuibul în satul Eskikaraağaç, districtul Karacabey, din provicia vestică Bursa, s-a reîntâlnit cu prietenul său, Adem Yılmaz.

Yaren l-a întâlnit pe Adem pe 17 martie anul trecut. Anul acesta, Yaren a aterizat pe barca lui, pe 29 februarie.

„Anul acesta, vremea a fost vântoasă și lipsită de ploaie, făcând-o foarte convenabilă pentru păsările migratoare. De aceea am spus în trecut că ne așteptam să sosească mai devreme. De fapt, aceasta este a doua sa sosire devreme. Mai venise și înainte pe 27 februarie. Când a aterizat în grădină și-a făcut ieri cuibul, eram siguri că este Yaren.”, relatează Alper Tüydeş.

Documentar premiat la Praga

Documentarul intitulat „Yaren”, filmat de Burak Doğansoysal în 2019 și pregătit cu contribuțiile Municipiului Karacabey a primit premiul pentru „Cel mai bun documentar”, de la Prague Film Awards.

Anul trecut, Municipiul Karacabey a construit statuia „Pescatorului Adam și a Berzei Yaren ”, asigurându-se că povestea a fost imortalizată în piața satului.

Eskikaraağaç, din districtul Karacabey din Bursa, care este singurul sat care reprezintă Turcia în Asociația Europeană a Satelor cu Berze, se află pe o rută de migrație prin care trec zeci de mii de berze în fiecare an în perioada migrației.

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

STOP VOT! Alegeri locale în Turcia s-au încheiat. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani

În Istanbul, bătălia a fost dusă în principal între candidat partidului lui Erdoğan, AKP, Murat Kurum, care a fost Ministru al Mediului și primarul  Ekrem Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei în 2028.

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

București: Cina de Iftar alături de personalități ale lumii culturale și academice

Evenimentul a continuat cu o prezentare care a explicat importanța și semnificația Ramadanului și a postului, un concert live de muzică orientală și dansul dervișilor.

Alegeri locale din Turcia. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani, câștigând în mările orașe

Alegerile locale din Turcia, s-au încheiat, duminică, pe 31 martie, cu un rezultat surprinzător. Principalul partid de opoziție Partidul...