sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Turcia: Fostă judecătoare cu bebeluș de 6 luni se află în închisoare, în ciuda legii


Fostă judecătoare  cu un bebeluș de șase luni se află după gratii, în ciuda legii care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an și jumătate, conform Stockholm Center for Freedome.

Cazul lui Esra Çiçekdağ, care se află în închisoare cu copilul de șase luni și fiul de patru ani din noiembrie 2021, a fost scos la lumină, joi, de apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu. 

„Soțul ei un fost guvernator de district a fost trimis la închisoare în aceeași zi după ce sentința sa a fost menținută de o instanță de apel”, explică Gergerlioğlu, fără să fie împărtășite detalii despre acuzațiile aduse cuplului.

Potrivit experților în drept, arestarea gravidelor sau a femeilor cu copii intră în contradicție cu legea privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate, care prevede că „executarea pedepsei închisorii este amânată pentru femeile însărcinate sau care au născut în perioada anul trecut și jumătate.” Legea se aplică și deținuților aflați în arest preventiv.

Dar detenția și arestarea femeilor însărcinate și a mamelor cu copii au continuat fără încetare în Turcia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Potrivit unui raport al Solidarității cu Alții, o organizație neguvernamentală formată în principal din exilați politici din Turcia, un total de 219 femei însărcinate și femei cu copii sub 6 ani au fost reținute sau arestate în mod arbitrar din cauza legăturilor lor suspectate cu mișcarea Gülen.

Esra Çiçekdağ, o fostă judecătoare concediată printr-un decret guvernamental, a fost arestată pe 10 noiembrie 2021, încălcând o lege turcă care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an si jumatate.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.