vineri, martie 29, 2024

Turcia: Fostă judecătoare cu bebeluș de 6 luni se află în închisoare, în ciuda legii


Fostă judecătoare  cu un bebeluș de șase luni se află după gratii, în ciuda legii care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an și jumătate, conform Stockholm Center for Freedome.

Cazul lui Esra Çiçekdağ, care se află în închisoare cu copilul de șase luni și fiul de patru ani din noiembrie 2021, a fost scos la lumină, joi, de apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu. 

„Soțul ei un fost guvernator de district a fost trimis la închisoare în aceeași zi după ce sentința sa a fost menținută de o instanță de apel”, explică Gergerlioğlu, fără să fie împărtășite detalii despre acuzațiile aduse cuplului.

Potrivit experților în drept, arestarea gravidelor sau a femeilor cu copii intră în contradicție cu legea privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate, care prevede că „executarea pedepsei închisorii este amânată pentru femeile însărcinate sau care au născut în perioada anul trecut și jumătate.” Legea se aplică și deținuților aflați în arest preventiv.

Dar detenția și arestarea femeilor însărcinate și a mamelor cu copii au continuat fără încetare în Turcia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Potrivit unui raport al Solidarității cu Alții, o organizație neguvernamentală formată în principal din exilați politici din Turcia, un total de 219 femei însărcinate și femei cu copii sub 6 ani au fost reținute sau arestate în mod arbitrar din cauza legăturilor lor suspectate cu mișcarea Gülen.

Esra Çiçekdağ, o fostă judecătoare concediată printr-un decret guvernamental, a fost arestată pe 10 noiembrie 2021, încălcând o lege turcă care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an si jumatate.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.