vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: Fostă judecătoare cu bebeluș de 6 luni se află în închisoare, în ciuda legii


Fostă judecătoare  cu un bebeluș de șase luni se află după gratii, în ciuda legii care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an și jumătate, conform Stockholm Center for Freedome.

Cazul lui Esra Çiçekdağ, care se află în închisoare cu copilul de șase luni și fiul de patru ani din noiembrie 2021, a fost scos la lumină, joi, de apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu. 

„Soțul ei un fost guvernator de district a fost trimis la închisoare în aceeași zi după ce sentința sa a fost menținută de o instanță de apel”, explică Gergerlioğlu, fără să fie împărtășite detalii despre acuzațiile aduse cuplului.

Potrivit experților în drept, arestarea gravidelor sau a femeilor cu copii intră în contradicție cu legea privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate, care prevede că „executarea pedepsei închisorii este amânată pentru femeile însărcinate sau care au născut în perioada anul trecut și jumătate.” Legea se aplică și deținuților aflați în arest preventiv.

Dar detenția și arestarea femeilor însărcinate și a mamelor cu copii au continuat fără încetare în Turcia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Potrivit unui raport al Solidarității cu Alții, o organizație neguvernamentală formată în principal din exilați politici din Turcia, un total de 219 femei însărcinate și femei cu copii sub 6 ani au fost reținute sau arestate în mod arbitrar din cauza legăturilor lor suspectate cu mișcarea Gülen.

Esra Çiçekdağ, o fostă judecătoare concediată printr-un decret guvernamental, a fost arestată pe 10 noiembrie 2021, încălcând o lege turcă care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an si jumatate.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.