joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Fostă judecătoare cu bebeluș de 6 luni se află în închisoare, în ciuda legii


Fostă judecătoare  cu un bebeluș de șase luni se află după gratii, în ciuda legii care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an și jumătate, conform Stockholm Center for Freedome.

Cazul lui Esra Çiçekdağ, care se află în închisoare cu copilul de șase luni și fiul de patru ani din noiembrie 2021, a fost scos la lumină, joi, de apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu. 

„Soțul ei un fost guvernator de district a fost trimis la închisoare în aceeași zi după ce sentința sa a fost menținută de o instanță de apel”, explică Gergerlioğlu, fără să fie împărtășite detalii despre acuzațiile aduse cuplului.

Potrivit experților în drept, arestarea gravidelor sau a femeilor cu copii intră în contradicție cu legea privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate, care prevede că „executarea pedepsei închisorii este amânată pentru femeile însărcinate sau care au născut în perioada anul trecut și jumătate.” Legea se aplică și deținuților aflați în arest preventiv.

Dar detenția și arestarea femeilor însărcinate și a mamelor cu copii au continuat fără încetare în Turcia de la o tentativă de lovitură de stat din iulie 2016.

Potrivit unui raport al Solidarității cu Alții, o organizație neguvernamentală formată în principal din exilați politici din Turcia, un total de 219 femei însărcinate și femei cu copii sub 6 ani au fost reținute sau arestate în mod arbitrar din cauza legăturilor lor suspectate cu mișcarea Gülen.

Esra Çiçekdağ, o fostă judecătoare concediată printr-un decret guvernamental, a fost arestată pe 10 noiembrie 2021, încălcând o lege turcă care impune amânarea executării pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul un an si jumatate.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.