marți, noiembrie 29, 2022

Noi măsuri anunțate de Erdogan: Lira a ajuns de la 20 de unități la 12 față de dolar


Lira turcească a câștigat teren câștigat teren cu 15% față de dolarul american, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat noi măsuri pentru a susține moneda la sfârșitul zilei de luni, conform Duvar English.

Lira se tranzacționa cu 15,1% mai mult, la 11,3165 de unități per dolar, începând cu ora locală 9:15, pe 21 decembrie, după ce a câștigat până la 16,4%. Ajungând la ora locală 10:31, să fie 13,22 față de dolar. 

Moneda a oscilat atingând până la 20 per dolar la începutul zilei de 20 decembrie, înregistrând o valoarea  minimă record din 1983.

Guvernul lui Erdogan a anunțat măsuri, inclusiv introducerea unui nou program care va proteja economiile de fluctuațiile monedei locale. Guvernul va compensa pierderile suportate de deținătorii de depozite în lire în cazul în care scăderile lirei în raport cu monedele internaționale depășesc ratele dobânzilor promise de bănci.

”Daca randamentele făcute de oamenii noștri pe lira turceasca la banca sunt mai mari decat creșterea cursului de schimb, vor primi aceste randamente; dar dacă randamentul dat de cursul de schimb este mai mare, marja va fi plătită direct cetățenilor noștri”, a spus Erdogan, la reuniune a cabinetului de la Ankara.

Înainte de revenirea din 20 decembrie, lira a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa față de dolarul american din septembrie, scăderile crescând în ritm alert după ce Erdoğan a dezvăluit luna trecută un model economic care se bazează pe costuri mai mici ale împrumutului și pe o monedă mai ieftină.b

Urmărește evoluția lirei turcești live AICI

Turcia: Un post de știri a difuzat imagini cu casa unui jurnalist exilat în Suedia

Ca răspuns reporterului TRT Haber, Keneş a postat pe Twitter că crede că Boyraz este un jurnalist tânăr şi fără experienţă şi că îşi distruge propriul nume.

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...