vineri, aprilie 8, 2022

Noi măsuri anunțate de Erdogan: Lira a ajuns de la 20 de unități la 12 față de dolar


Lira turcească a câștigat teren câștigat teren cu 15% față de dolarul american, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat noi măsuri pentru a susține moneda la sfârșitul zilei de luni, conform Duvar English.

Lira se tranzacționa cu 15,1% mai mult, la 11,3165 de unități per dolar, începând cu ora locală 9:15, pe 21 decembrie, după ce a câștigat până la 16,4%. Ajungând la ora locală 10:31, să fie 13,22 față de dolar. 

Moneda a oscilat atingând până la 20 per dolar la începutul zilei de 20 decembrie, înregistrând o valoarea  minimă record din 1983.

Guvernul lui Erdogan a anunțat măsuri, inclusiv introducerea unui nou program care va proteja economiile de fluctuațiile monedei locale. Guvernul va compensa pierderile suportate de deținătorii de depozite în lire în cazul în care scăderile lirei în raport cu monedele internaționale depășesc ratele dobânzilor promise de bănci.

”Daca randamentele făcute de oamenii noștri pe lira turceasca la banca sunt mai mari decat creșterea cursului de schimb, vor primi aceste randamente; dar dacă randamentul dat de cursul de schimb este mai mare, marja va fi plătită direct cetățenilor noștri”, a spus Erdogan, la reuniune a cabinetului de la Ankara.

Înainte de revenirea din 20 decembrie, lira a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa față de dolarul american din septembrie, scăderile crescând în ritm alert după ce Erdoğan a dezvăluit luna trecută un model economic care se bazează pe costuri mai mici ale împrumutului și pe o monedă mai ieftină.b

Urmărește evoluția lirei turcești live AICI

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.