vineri, ianuarie 7, 2022

Noi măsuri anunțate de Erdogan: Lira a ajuns de la 20 de unități la 12 față de dolar


Lira turcească a câștigat teren câștigat teren cu 15% față de dolarul american, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat noi măsuri pentru a susține moneda la sfârșitul zilei de luni, conform Duvar English.

Lira se tranzacționa cu 15,1% mai mult, la 11,3165 de unități per dolar, începând cu ora locală 9:15, pe 21 decembrie, după ce a câștigat până la 16,4%. Ajungând la ora locală 10:31, să fie 13,22 față de dolar. 

Moneda a oscilat atingând până la 20 per dolar la începutul zilei de 20 decembrie, înregistrând o valoarea  minimă record din 1983.

Guvernul lui Erdogan a anunțat măsuri, inclusiv introducerea unui nou program care va proteja economiile de fluctuațiile monedei locale. Guvernul va compensa pierderile suportate de deținătorii de depozite în lire în cazul în care scăderile lirei în raport cu monedele internaționale depășesc ratele dobânzilor promise de bănci.

”Daca randamentele făcute de oamenii noștri pe lira turceasca la banca sunt mai mari decat creșterea cursului de schimb, vor primi aceste randamente; dar dacă randamentul dat de cursul de schimb este mai mare, marja va fi plătită direct cetățenilor noștri”, a spus Erdogan, la reuniune a cabinetului de la Ankara.

Înainte de revenirea din 20 decembrie, lira a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa față de dolarul american din septembrie, scăderile crescând în ritm alert după ce Erdoğan a dezvăluit luna trecută un model economic care se bazează pe costuri mai mici ale împrumutului și pe o monedă mai ieftină.b

Urmărește evoluția lirei turcești live AICI

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.