joi, aprilie 7, 2022

Interviul care a zguduit Turcia. Un jurnalist violent cu cameramanul în fața unui primar

Un interviu a stârnit critici în rândul organizațiilor de presă, jurnaliștilor și activiștilor pentru după ce un jurnalist a împins cu furie un cameraman din cauza unei probleme tehnice în timpul unui interviu în direct cu un primar, conform Turkish Minutes.

Incidentul a avut loc în timpul unui interviu pe care Muharrem Sarıkaya de la Habertürk l-a susținut, vineri seară, cu Fatma Şahin, primarul provinciei de sud-est Gaziantep, din cadrul Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP).

În videoclip, cameramanul agenției de presă İhlas, Ahmet Demir, este văzut luând unul dintre telefoanele de pe o masă într-o aparentă încercare de a remedia o problemă tehnică, dar Sarıkaya l-a împins în mod furios. Între timp, primarul Şahin continuă să răspundă la întrebarea lui Sarıkaya.

Val de critici

Mai multe organizații de presă turcești, inclusiv Asociația Reporterilor de Diplomație, Asociația Reporterilor Economici, Asociația Fotojurnaliştilor din Turcia și Asociația Cameramenilor de Știri din Turcia au lansat o declarație comună după ce tratamentul primit de Demir a devenit public, exprimându-și indignarea și condamnarea.

„Am fost profund zguduiți, ca toți ceilalți, de cineva care apără drepturile omului și valoarea muncii în scrierile sale, bătând o persoană în fața camerei. Condamnăm orice tip de violență și îi oferim cele mai bune urări prietenului nostru cameraman care a fost supus violenței”, se arată în declarație.

Utilizatorii rețelelor de socializare și jurnaliştii au criticat-o de asemenea pe Şahin pentru lipsa ei de răspuns după ce a fost martoră la incident şi a continuat să vorbească de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Reacția cameramanului

Între timp, Demir a spus că va depune o plângere penală împotriva lui Sarıkaya,marți, și că este profund întristat nu numai de acțiunea sa, ci și din cauza lipsei oricărei reacții din partea primarului.

„Am fost cameraman [în timpul interviului]. Deși nu era treaba mea, am încercat să rezolv o problemă și i-am dat [Sarıkaya] telefonul meu, iar el mi-a făcut asta. Am fost întristat pentru că nu puteam face nimic, iar persoana din fața lui [Șahin] nu a spus nimic”, povestește bărbatul.

Demir a mai spus că Sarıkaya l-a sunat și și-a cerut scuze și l-a invitat la Ankara pentru a lua o masă împreună. Cameramanul a spus că și-a oprit telefonul.

Între timp, Sarıkaya și-a lansat luni scuze pe Twitter pentru tratamentul pe care l-a tratat cu Demir, spunând că problemele tehnice continue la sistemul de sunet l-au făcut să-și piardă cumpătul.  Într-o declarație ulterioară, jurnalistul și-a anunțat demisia de la Habertürk, în urma criticilor împotriva lui. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert