sâmbătă, ianuarie 8, 2022

Interviul care a zguduit Turcia. Un jurnalist violent cu cameramanul în fața unui primar

Un interviu a stârnit critici în rândul organizațiilor de presă, jurnaliștilor și activiștilor pentru după ce un jurnalist a împins cu furie un cameraman din cauza unei probleme tehnice în timpul unui interviu în direct cu un primar, conform Turkish Minutes.

Incidentul a avut loc în timpul unui interviu pe care Muharrem Sarıkaya de la Habertürk l-a susținut, vineri seară, cu Fatma Şahin, primarul provinciei de sud-est Gaziantep, din cadrul Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP).

În videoclip, cameramanul agenției de presă İhlas, Ahmet Demir, este văzut luând unul dintre telefoanele de pe o masă într-o aparentă încercare de a remedia o problemă tehnică, dar Sarıkaya l-a împins în mod furios. Între timp, primarul Şahin continuă să răspundă la întrebarea lui Sarıkaya.

Val de critici

Mai multe organizații de presă turcești, inclusiv Asociația Reporterilor de Diplomație, Asociația Reporterilor Economici, Asociația Fotojurnaliştilor din Turcia și Asociația Cameramenilor de Știri din Turcia au lansat o declarație comună după ce tratamentul primit de Demir a devenit public, exprimându-și indignarea și condamnarea.

„Am fost profund zguduiți, ca toți ceilalți, de cineva care apără drepturile omului și valoarea muncii în scrierile sale, bătând o persoană în fața camerei. Condamnăm orice tip de violență și îi oferim cele mai bune urări prietenului nostru cameraman care a fost supus violenței”, se arată în declarație.

Utilizatorii rețelelor de socializare și jurnaliştii au criticat-o de asemenea pe Şahin pentru lipsa ei de răspuns după ce a fost martoră la incident şi a continuat să vorbească de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Reacția cameramanului

Între timp, Demir a spus că va depune o plângere penală împotriva lui Sarıkaya,marți, și că este profund întristat nu numai de acțiunea sa, ci și din cauza lipsei oricărei reacții din partea primarului.

„Am fost cameraman [în timpul interviului]. Deși nu era treaba mea, am încercat să rezolv o problemă și i-am dat [Sarıkaya] telefonul meu, iar el mi-a făcut asta. Am fost întristat pentru că nu puteam face nimic, iar persoana din fața lui [Șahin] nu a spus nimic”, povestește bărbatul.

Demir a mai spus că Sarıkaya l-a sunat și și-a cerut scuze și l-a invitat la Ankara pentru a lua o masă împreună. Cameramanul a spus că și-a oprit telefonul.

Între timp, Sarıkaya și-a lansat luni scuze pe Twitter pentru tratamentul pe care l-a tratat cu Demir, spunând că problemele tehnice continue la sistemul de sunet l-au făcut să-și piardă cumpătul.  Într-o declarație ulterioară, jurnalistul și-a anunțat demisia de la Habertürk, în urma criticilor împotriva lui. 

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),