joi, aprilie 18, 2024

Turcia: Forțele de ordine au reținut 400 de lucrători la noul aeroport din Istanbul, în a doua zi de proteste

Forţele de ordine din Turcia au reţinut sâmbătă aproape 400 de lucrători la noul aeroport din Istanbul, în a doua zi de proteste, informează dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Protestul a continuat pe parcursul nopţii, după ce angajatorii au refuzat să accepte revendicările angajaţilor care cer condiţii mai bune de muncă, a relatat cotidianul Cumhuriyet. Dimineaţa, jandarmeria a descins la barăcile unde sunt cazaţi muncitorii, lângă şantierul aeroportului, şi a operat aproape 400 de arestări.

Vineri, forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva angajaţilor care protestau faţă de condiţiile de muncă nesigure pe noul aeroport. Noul aeroport, care nu a fost încă denumit, este cel de-a treilea din Istanbul, fiind programat să se deschidă pe 29 octombrie. Este un proiect al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi este prezentat de guvernul de la Ankara drept cel mai mare aeroport din lume la finalizarea lucrărilor.

Un muncitor a declarat pentru Medyascope TV, o platformă media alternativă, că pe şantierul noului aeroport au avut loc mai multe accidente de muncă şi chiar decese. El a afirmat că muncitorii au decis vineri să protesteze după ce patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 17 au fost rănite atunci când un microbuz care transporta angajaţi a suferit un accident, cu o zi în urmă.

Compania responsabilă de lucrările de construcţie, IGA, a dat asigurări vineri seara că va lua măsuri „cât de curând posibil” pentru a rezolva problemele muncitorilor.

Principalul aeroport din Istanbul – denumit după fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk – urmează să se închidă după inaugurare noului aeroport.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.