vineri, martie 29, 2024

Eurodeputat, despre expulzarea profesorilor de la Orizont: „E cert, UE nu poate avea încredere în Guvernul de la Chișinău”

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan susține că reținerea și expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori la liceul „Orizont”, confirmă că acesta a avut dreptate atunci când a cerut anul trecut condiționarea oricărei asistențe macrofinanciare pentru R. Moldova de respectarea statului de drept de către autorități.

„Dacă persoanele expulzate solicitaseră azil în Republica Moldova atunci avem de a face cu o încălcare flagrantă atât a legilor din Republica Moldova, cât și a convențiilor internaționale. Lipsa de transparență a autorităților ne confirmă că nu s-a acționat cu respectarea tuturor procedurilor. Un lucru este cert, Uniunea Europeană nu poate avea încredere în Guvernul de la Chișinău”, a scris pe pagina sa de Facebook Siegfried Mureșan.

muresan (2)

Pe 6 septembrie, atunci când au fost scoși din țară cei șapte cetățeni turci, șapte eurodeputați au expediat o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip, exprimându-și îngrijorarea și criticând dur acest caz. Tot atunci, comisarului european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a publicat un mesaj pe Twitter în care declara că așteaptă ca Guvernul și autoritățile din R. Moldova să respecte regula legii și procedurile judiciare.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.