sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia: Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, folosite împotriva angajaţilor care protestau pe noul aeroport din Istanbul

Forţele de securitate au folosit vineri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva angajaţilor care protestau faţă de condiţiile de muncă nesigure pe noul aeroport din Istanbul, informează presa turcă, relatează dpa, potrivit agerpres.

Jandarmeria a intervenit pentru a dispersa sutele de angajaţi care strigau sloganuri cerând condiţii mai bune de muncă, potrivit cotidianului Hurriyet.

Noul aeroport, care nu a fost încă denumit, este cel de-a treilea din Istanbul, fiind programat să se deschidă pe 29 octombrie. Acesta este un proiect al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi este prezentat de guvernul de la Ankara drept cel mai mare aeroport din lume la finalizarea lucrărilor.

Un muncitor a declarat pentru Medyascope TV, o platformă media alternativă, că pe şantierul noului aeroport au avut loc mai multe accidente de muncă şi chiar decese. El a afirmat că muncitorii au decis vineri să protesteze după ce patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 17 au fost rănite atunci când un microbuz care transporta angajaţi a suferit un accident cu o zi în urmă.

Parlamentari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, formaţiune prokurdă, de opoziţie) s-au aflat vineri la faţa locului pentru a discuta cu angajaţii, care s-au plâns de mâncarea şi cazarea necorespunzătoare, probleme cu salariile şi accidentele de pe şantier.

IGA, compania care se ocupă de construcţia şi administrarea aeroportului, a declarat că muncitorii au fost nemulţumiţi de faptul că au fost ţinuţi în ploaie pentru că microbuzele care îi transportau au avut întârzieri.

Principalul aeroport din Istanbul – denumit după fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk – urmează să se închidă după inaugurare noului aeroport.


 

 

 

 

 

 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.