vineri, noiembrie 22, 2024

Turcia: Facturile la curent au depășit prețurile la chirie. Cum se adaptează turcii?

Pe lângă costul ridicat al vieții din Turcia care a ajuns la niveluri record la sfârșitul anului 2021, facturile la curent din ianuarie i-au șocat pe turci, de la afaceriști până la simpli cetățeni.

Turcii au încercat să se mobilizeze pentru a atrage atenția autorităților turce și a făcut proteste în în mai multe provincii ale țării, dar între timp au încercat să se adapteze situației și să găsească măsuri de precauție.

În unele cazuri negustorii cu mici afaceri, care se luptă să țină afacerile deschise, au primit facturile la curent mai mare decât chiria pentru magazin. 

„Toata lumea știe despre creșterea curenturile. Factura a depășit chiar chiria. Curentul s-a dublat. Putem crește prețurile cu cel mult 20 la sută”, explică Baki Aykul, care are o shaormărie, pentru site-ul Sozcu, adăugând că nici nu se mai gândește să mai facă și profit.

Negustorii își pun în geam facturile

Un alt mod de a protesta al micilor afaceriști a fost prin a scrie pe ușile de la intrate cât le-a venit facturile la curentul electric, avertizând că nu pot să mai țină afacerile în viață mult timp.

Unele restaurante și cafenele din Antalya au început să-și atârne facturile exorbitante de energie electrică pe geamuri.

”Factura la curent care ne-a venit la restaurant  este de 28,165 de lire turcești.(aproximativ 2.000 de dolari)”, scrie pe un afiș.

Imagini cu afișe puse pe geamurile caselor au ajuns viral pe rețelele de socializare. Unii au scris cât a venit factura în decembrie și în ianurie, în unele cazuri fiind și de trei ori mai mari.

Un ceai la 5 lire

Un alt negustor din cartierul Mengen, din provincia nordică Bolu, furios pe creșterea facturilor la curent a venit cu o idee de-a proste și a crescut prețul unui ceai la 5 de lire pentru personalul companiei de distribuție electrcă, Sedaș.

Plătești consumația și curentul

Ca să facă față crizei economice, unii afaceristi au introdus plata a încălzirii electrice în timpul în care consumatorii stau la masă.

Pe lângă consumație, clienții dacă vor să se încălzească trebuie să plătească 2,99 de lire turcești pentru a deschide aparatul și încă 3,99 de lire pe oră. 

Factură de  30.000 de lire pentru un locaș de cult

Șeful Federației Asociațiilor Alevi, Celal Fırat, a anunțat că un cemevi din districtul Küçükçekmece, din Istanbul a fost considerat „utilizator comercial” și a cerut să plătească 30.060 de lire turcești pentru consumul de energie electrică în ianuarie.

„Vom depune o cerere colectivă la tribunal. Vrem cetățenie egală! Haide, tăiați-ne electricitatea. Cemevii noștri sunt lăcașuri de cult, nu de afaceri. Există și decizia a CEDO privind scutirea cemevilor de la facturile de energie electrică, ca în moschei, biserici și sinagogi. Aceste decizii nu sunt puse în aplicare de instanțe. ”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Alevii reprezintă aproximativ 15-25% din populația Turciei, al doilea grup religios principal după islamul sunnit.

Creșterea a facturilor încalcă drepturile omului

Aproximativ 76 de barouri din Turcia au declarat că creșterile prețurilor la energie electrică nu sunt doar neconstituționale, ci sunt o încălcare a drepturilor omului ale cetățenilor turci.

„Toată lumea are dreptul de a folosi energie la prețuri accesibile”, au scris aceștia. într-o declarație comună a barourile, inclusiv cea din Istanbul și Ankara.

Organizațiile juridice spun că aceste creșteri de preț încalcă articolele 2, 10 și 167 din Constituția Turciei și articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la care Turcia este parte și este obligată legal.

Pe 31 ianuarie, rata de utilizare lunară până la care ar urma să fie impozitați consumatorii a fost majorată de la 150 kW la 210 kW. Consumul mediu de către o familie de patru persoane este de 235 kW pe lună.

Situația este și mai gravă, având în vedere inflația a atins 48,69% în ianuarie, cel mai înalt nivel de când partidul lui Erdogan a ajuns la putere în urmă cu două decenii, iar turcii deja erau împovărați. Mulți dintre ei riscă să rămână fără curent, din cauză că nu își mai permit să plătească.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.