duminică, aprilie 10, 2022

Turcia: 2 editori anchetați pentru că au criticat operațiunea “Izvorul Păcii” din Siria

89 de persoane au fost reținute, în primele două zile de la declanșarea operațiunilor, pentru că au criticat operațiunea “Izvorul Păcii” pe rețelele de socializare, printre care și doi editori ale ziarelor din opoziție, sub pretextul că au făcut “propagandă teroristă”,conform bianet.org

În urma criticiilor aduse pe rețele de socializare derulării operațiunii Forțelor Armate turce în Siria, 89 de persoane au fost reținute printre care și editorii ziarelor Birgun și Diken. 

Joi dimineață, Hakan Demir, editorul ziarului Birgün a fost ridicat de la domiciul și reținut de către poliție. Hakan Demir a fost arestat sub motiv că ar fi  pus în pericol securitate națională, după ce a publicat  pe site detalii despre operațiunile Turciei. 

De asemenea, editorul ziarului Diken, Fatih Gökhan Diler, a fost arestat, joi, în timp ce se îndrepta spre redacție. 

După audieri, joi seară, cei doi editori au fost puși  sub control juridiciar.

Consiliul Suprem de Radio şi Televiziune intervine în emisiunile anti-operațiun

Consiliul Suprem de Radio şi Televiziune Turc (RTUK) a anunțat că o să intervină asupra știrilor și emisiunilor care se opun operațiuniilor Turciei în Siria.

“Emisiunile cu caracter separatist și denigrator la adresa  operațiunii vor fi reduse la tăcere urgent prin colaborarea noastră cu instituțiile statului,” a subliniat Consiliul Suprem de Radio şi Televiziune Turc.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, miercuri, declanşarea unei operaţiuni militare împotriva miliţiilor kurde YPG pe care a denumit-o operaţiunea „Izvorul Păcii”. Obiectivul operaţiunii vizează, conform propriilor afirmaţii, închiderea unui „coridor al terorii” în apropierea frontierei de sud al ţării sale şi crearea condiţiilor pentru repatrierea refugiaţilor sirieni.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.