luni, iunie 17, 2024

Turcia. Despăgubiri pentru victimelor epurării: „Sper că această decizie va crea un precedent pentru alții”


Un tribunal turc a ordonat statul să plătească despăgubiri unui cetățean concediat printr-un decret de lege guvernamental, ca parte a epurării după puciul eșuat din 15 iulie 2016, din Turcia, conform Turkish Minutes.

Avocata Süreyya Kardelen Yarlı a împărtășit decizia instanței pe rețelele de socializare, subliniind victoria juridică.

„Această decizie recunoaște în mod oficial prejudiciul emoțional suferit de clientul meu. Sper că această decizie va crea un precedent pentru alții care au suferit nedreptăți similare în temeiul decretelor de lege”, spune avocata.

„În timpul stării de urgență [care a urmat tentativei de lovitură de stat], multe persoane au fost concediate pe nedrept în temeiul decretelor de lege, cu căi limitate de recurs legal. Cu toate acestea, o hotărâre din 2022 pronunțată de Curtea Constituțională a deschis calea pentru cereri de despăgubire pentru suferință emoțională pentru cei reintegrați”, explică Yarlı.

Decizia instanței a subliniat că concedierea pe nedrept a cauzat o suferință emoțională gravă, prejudiciând onoarea și demnitatea individului.

Instanța a acordat pentru vătămarea emoțională suferită, subliniind responsabilitatea autorităților în astfel de cazuri de despăgubiri.

Concedieri în masă

Concedierea în masă a lucrătorilor din sectorul public, ca parte a represiunii, a fost criticată pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului și organizațiile internaționale pentru lipsa procesului echitabil.

Pe lângă eliminarea oamenilor de la locul de muncă și excluderea permanentă a acestora din serviciul public, decretele-lege au avut și implicații secundare, cum ar fi semnalarea persoanelor în bazele de date de securitate socială într-un mod care împiedică potențialii angajatori din sectorul privat și interdicțiile de călătorie care împiedică victimele să caute un loc de muncă în stăinătate.

Unele victime ale epurării care voiau să fugă din țară pentru a evita represiunea de după lovitura de stat și au făcut călătorii periculoase peste râul Evros, în nord-vestul Turciei sau Marea Egee, au pierit în drum spre Grecia. Au fost nevoiți să părăsească țara ilegal din cauza lipsei pașapoartelor valabile.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.