joi, aprilie 15, 2021

O fetiță de 9 ani s-a înecat în râul Evros în timp ce încerca să fugă din Turcia împreună cu mama ei

O fetiță de nouă ani s-a înecat joi, în timp ce încerca să traverseze râul Evros pentru a fugi din Turcia, împreună  cu mama ei, conform Turkish Minutes.

Nurefșan Teke a încercat să treacă râul împreunp cu mama ei, Neslihan,fugind din țară  din cauza represiunii guvernului lui Erdogan împotriva membrilor  Mișcării Gülen. 

Corpul neînsuflețit al copilei a fost găsit pe malurile râului turc în aceeași zi. Familia se confruntă cu o interdicție de călătorie de când autoritățile turce au refuzat să le elibereze pașapoarte.

Alte cazuri similare

Mii de oameni au fugit ilegal din Turcia de la încercarea de lovitură de stat din iulie 2016, deoarece guvernul a anulat pașapoartele a mii de oameni. Din acest motiv s-au petrecut multe evenimente tragice de acest fel. 

Unul din cazuri este Hüseyin Maden, un profesor de 40 de ani din Kastamonu, demis în urma loviturii de stat eșuate.El  s-a înecat  în noiembrie 2017,  împreună cu soția și cei trei copii în timp ce căutau să ajungă  pe insula greacă Lesbos.

De asemenea, în februarie 2018, opt cetățeni turci, inclusiv trei copii, două femei și trei bărbați, și-au pierdut viața în râul Evros. Membrii familiilor Doğan și Abdurrezzak încercau să ajungă în Grecia cu aceeași barcă.

În iulie 2018, Hatice Akçabay, în vârstă de 36 de ani, și cei trei fii ai săi, Ahmet Esat, în vârstă de 7 ani, Mesut în vârstă de 5 ani și Aras, în vârstă de 1 an, au dispărut după ce o barcă care transporta mai mulți solicitanți de azil turci s-a răsturnat în râul Evros.

Pe 15 iulie 2016 a avut loc tentativă de lovitură de stat  eșuată  în  Turcia. Guvernul turc condus de președintele turc, Reccep Tayip Erdogan îl acuză pe clericul turc, autoexilat în SUA, Fethullah Gulen pentru orchestrarea puciului.  

Cu toate că Gulen a negat orice acuzație, guvernul turc a impus o campanie de represiuni asupra adepților Mișcării Gulen.

Astfel, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.

Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan