sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia: Filantrop în vârstă de 82 ani, bolnav de Alzheimer, închis după gratii

Un om de afaceri și filantrop turc în vârstă de 82 de ani este închis după gratii pentru presupusa sa legătură cu Mișcarea Gulen, în ciuda faptului că este grav bolnav, conform Turkish Minutes.

Fiica lui Yusuf Bekmezci a declarat că tatăl ei bolnav a fost condamnat la moarte în închisoare, pentru că el abia poate înțelege procedura judiciară din cauza Alzheimerului său avansat și nu se poate apăra. Lipsa unei îngrijiri medicale adecvate în închisoare a făcut ca starea sa mentală să se deterioreze. 

De asemenea, Șeyma Bekmezci a explicat că un spital ar putea emite cu ușurință un raport de sănătate, spunând că tatăl ei nu este apt să fie în închisoare, dar judecătorul nu a solicitat unul.

„El se află într-o poziție vulnerabilă. Dacă judecătorul spune că nu este nevoie de un raport, atunci nu va fi dus la spital. Ar trebui cel puțin să-i acorde arest la domiciliu pentru a putea să-l îngrijim. El moare încet acolo ”, susține fiica.

Pe 15 iulie 2016 a avut loc tentativă de lovitură de stat  eșuată din Turcia. Guvernul turc condus de președintele turc, Reccep Tayip Erdogan îl acuză pe clericul turc, autoexilat în SUA, Fethullah Gulen pentru orchestrarea puciului.  

Cu toate că Gulen a negat orice acuzație, guvernul turc a impus o campanie de represiuni asupra adepților Mișcării Gulen.

Astfel, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.

Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.