Proeminent apărător al drepturilor omului și deputatul pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a fost dus la spital după ce a preinfarct, la câteva ore după ce a fost reținut, conform presei turcești.
Fiul lui Gergerlioğlu, Salih, a anunțat pe Twitter că politicianul a făcut preinfarct în primele ore ale zilei de sâmbătă și că a fost pus în terapie intensivă din cauza tensiunii arteriale crescute.
Poliția turcă l-a reținut, vineri, pe Gergerlioğlu, după revocarea statutului său parlamentar pe 17 martie.
Reacțiile activiștilor și a oficialilor UE
După ce imaginile de la arestarea lui Gergerlioğlu au fost postate pe rețelele de socializare, mai mulți activiști pentru drepturile omului și oficiali UE și-au exprimat indignarea.
Kati Piri, fost raportor al Parlamentului European (PE) pentru Turcia a comentat arestarea deputatului pro-kurd.
„Liderii guvernului UE promovează„ agenda pozitivă ”a lui Erdogan: mai multe acorduri comerciale și noi acorduri de migrație. Dacă situația drepturilor omului rămâne nediscutată, nu există nimic pozitiv în agenda respectivă ”, a subliniat Kati Piri.
De asemenea, Directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia, Emma Sinclair-Webb a reacționat la filmările de la reținerea lui Gergerlioğlu.
„Membru ales al Parlamentului HDP, apărător al drepturilor omului, medicul Ömer Faruk Gergerlioğlu, a fost dezbrăcat de parlamentul său în represalii pentru că este reprezentat vocea victimelor abuzurilor de drepturi este reținută acum de acasă ”a scris aceasta pe contul de Twitter.
Milena Büyüm, activistă în cadrul Amnesty International a postat pe Twitter, împărtășind un videoclip cu Gergerlioğlu luat de polițiști.
„Cu totul rușinos, un membru al parlamentului turc este reținut de acasă, aproape luat cu picioarele goale, pentru a executa o pedeapsă de închisoare nedreaptă și nejustificabilă pentru că și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare în urmă cu cinci ani” a scris activista.
Gergerlioğlu este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani.
Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.