miercuri, septembrie 27, 2023

Turcia. Costul pentru nunți a trecut de 15.000 de dolari

Costul unei nunți tradiționale turcești a ajuns să coste aproape 400.000 de lire turcești, adică peste 15.000 de dolari, conform Gazete Duvar.

Împreună cu o zestre, bijuterii și articole de uz casnic, prețul unei nunți tradiționale a crescut, din 2022, de la 90.000 de lire turcești(~ 5420 de dolari) de dolari până la la aproape 400.000 de lire (~15.560 de dolari) în 2023.

Salonul, cea mai mare cheltuială

Conform site-ul de cumpărături Advantageix „Marriage Cost Price Survey”, una dintre cele mai mari cheltuieli pentru tinerii căsătoriți este închirierea sălii de nuntă.

Pentru o nuntă de 300 de persoane, chiar și cea mai simplă nuntă care servește prăjituri și băuturi răcoritoare începe de la 50.000 de lire.

Zestrea fetei

Pentru zestrea fetei, prețul total al mobilierului de living și dormitor de calitate medie împreună cu accesoriile pentru cameră începe de la 120.000 de lire. Prețul mediu al aparatelor de uz casnic precum televizorul, frigiderul, mașina de spălat, mașina de spălat vase și aspiratorul a ajuns la 60.000 de lire.

Alte produse caznice, cum ar fi draperiile, covoarele și seturile de masă, costă în total între 50-55.000 de lire.

Rochia de mireasă, costumul de mire, ședințe foto și video împreună cu decorarea mașinii de mireasă costă și ele aproximativ 50.000 de lire.

Nunțile turcești sunt cunoscute pentru bijuterii extravagante, în care participanții oferă bani, aur și bijuterii mirilor. În timp ce un gram de aur costă aproape 1.600 de lire, prețurile brățărilor subțiri sunt de aproximativ 15.000 de lire.

Anul acesta se așteaptă ca aproximativ 600.000 de cupluri să se căsătorească.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.