luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

O delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale ale Consiliului Europei (CLRAE) se va afla în Turcia pentru a observa alegerile locale programate pentru 31 martie, la o invitație oficială din partea guvernului turc, conform DW Türkçe.

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Aceste echipe vor vizita diverse birouri electorale din aceste orașe pe parcursul zilei pentru a observa dacă alegerile au loc într-un mediu liber și corect.

Conform surselor din CoE, delegația va fi formată din 20 de oficiali locali din 16 țări europene dintre membrii CPLRE, pe lângă un expert în observarea alegerilor și o echipă tehnică de șase persoane de la secretariatul CPLRE.

Misiunea de observare a alegerilor va fi condusă de David Eray din Elveția, iar Vladimir Prebilic din Slovenia va fi vicepreședinte. Ambii sunt coraportori din Turcia la CPLRE.

Delegația se va întâlni cu membrii turci ai CPLRE la Ankara pe 29 martie. Turcia este reprezentată în CPLRE de un total de 36 de membri, 18 titulari și 18 supleanți, inclusiv primari și membri ai consiliului provincial.

Întâlnire cu primarii

În aceeași zi, delegația europeană se va întâlni și cu oficiali din Consiliul Electoral Suprem (YSK), Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, Ministerul de Interne și Ministerul Justiției.

Ei sunt programați să se întâlnească cu primarul Ankara, Mansur Yavaș, și cu primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, ambii din principalul Partid Popular Republican (CHP), de opoziție, pe 30 martie.

Ca parte a vizitelor lor la Ankara și Istanbul, delegația se va implica, de asemenea, cu organizațiile naționale și internaționale ale societății civile și cu reprezentanții mass-media, potrivit DW.

Despre CPLRE

Înființată în 1994, CPLRE acționează ca vocea regiunilor și municipalităților Europei în Consiliul Europei (CoE). Promovează consolidarea democrației locale și regionale în toate țările membre ale CoE prin desfășurarea de misiuni de monitorizare a autorităților locale și regionale din statele membre și elaborarea de rapoarte privind situația din țara în cauză.

Concluziile inițiale ale misiunii de observare a alegerilor vor fi anunțate de Eray, care conduce misiunea, la o conferință de presă la Ankara, pe 1 aprilie. CPLRE va pregăti apoi un raport cuprinzător de observare asupra alegerilor locale din Turcia, care este așteptat să fie lansat în iunie.

Ultimele alegerile

CPLRE a trimis ultima dată observatori la alegerile locale din 2019 din Turcia și a declarat în raportul său că consideră faptul că multe partide au avut succes ca un semn pozitiv al „rezilienței democratice” a Turciei.

Ei au adăugat, totuși, că „nu sunt pe deplin convinși că Turcia are în prezent mediul electoral liber și corect, care este necesar pentru alegeri cu adevărat democratice, în conformitate cu valorile și principiile europene”.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..