duminică, septembrie 26, 2021

TURCIA: COMISIA SITUAȚIEI DE URGENTĂ ȘI DEZNĂDEJDEA

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Se tine evidenţa multor persoane. Viața unora poate fi distrusă fie şi din cauza  unor informatori anonimi care-i pârăsc, fără ca cei acuzați să fi avut de-a face cu lovitura de stat, sau cu orice fel de infracțiune.

ohal

După ce am scris un articol despre Comisia Situației de Urgență (care este total lipsită de eficientă), am primit e-mailuri care în mare parte se încheiau cu o frază de tipul: „nu întrezăresc altă soluție decât sinuciderea”. În urechi ne răsună strigătele neauzite ale copiilor înecați, aduși de ape pe malurile râului Marița, precum şi cele ale unui număr încă neștiut al celor care s-au sinucis:

H.A . –profesor concediat în urma unei Hotărâri de Urgență, datorită unui „pont” vândut poliției și Serviciului Național de Informații, cu toate că acesta nu are nicio vină. Nu este membru de sindicat, nu a folosit aplicația ByLock, nu are cont; iar Parchetul nici nu a demarat procedura de urmărire penală în cazul său. Dânsul este nedumerit în privința unui singur lucru, pe care-l găseşte surprinzător: cel care l-a pârât ca fiind Gulenist este membru al Comisiei Situației de Urgență. Iar până la data de 15 iulie, lucrase la o universitate aparținând mișcării Gulen.

În urma unei denunțări din anul 2015, S.U. a fost înlăturat din funcție şi, în ciuda faptului că Parchetul nu a început urmărirea penală, persoana în cauză încă nu şi-a primit slujba înapoi, iar copilul acesteia a fost nevoit să renunțe la școală.

  • Un polițist a aflat că fusese dispusă, cu două luni înainte, neînceperea urmăririi penale pe numele său, în momentul în care s-a dus la judecătorie pentru a întreba dacă există vreo anchetă în care ar fi implicat. Departamentul de securitate al poliției a întocmit un raport prin care s-a demonstrat că acesta nu avea nicio legătură cu așa-zisa FETO; în ciuda acestui fapt, a fost, totuși, înlăturat din funcție. După care a urmat o așteptare de 17 luni…
  • Pentru că semnase un anume manifest, un profesor a fost concediat pentru orientarea sa socialistă. Profesorul în cauza a fost invitat în Italia, neputând merge, însă, din pricina concedierii sale recente. Iar colegii care fuseseră concediați pe motiv că sunt „periculoși” au fost întorși din drum, la frontieră.
  • Funcționarul Y.: „Am fost suspendat din funcție, iar la finalul anchetei s-a hotărât, prin ordin, ca eu să-mi primesc slujba înapoi. Așteptându-mă să fiu reangajat, am fost, însă, respins. Nu mi se intentase niciun proces juridic. Înainte de a se ordona ruinarea băncii Asya Bank, obţinusem un credit ipotecar şi acum am fost dat în judecată. Nu am altă soluție decât să mă sinucid”.
  • Motivul suspendării din funcție a unei persoane din cadrul Forțelor Armate Turce îl constituie anchetarea membrilor familiei. „Fratele meu cel mare a fost arestat.” „Dacă el este vinovat de încălcarea legii, ce vină avem, eu, soțul sau copiii mei? se întreabă A

.. Lista e lungă.

Cei concediați prin ordin de la guvernatorul provinciei, nu prin ordin de la minister, nu pot iniția o afacere, nu se pot angaja  în nici un loc de muncă, nu pot pleca în străinătate, nu au dreptul la un pașaport.

Cei care au fost nedreptățiți, nu vor să fie grațiați, ci vor restaurarea statului de drept şi a domniei legii, nu hotărâri guvernamentale ad-hoc.

 SURSA: http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gokcer-tahincioglu/caresizlik-ve-ohal-komisyonu-2667694/

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire