joi, aprilie 14, 2022

TURCIA: COMISIA SITUAȚIEI DE URGENTĂ ȘI DEZNĂDEJDEA

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Se tine evidenţa multor persoane. Viața unora poate fi distrusă fie şi din cauza  unor informatori anonimi care-i pârăsc, fără ca cei acuzați să fi avut de-a face cu lovitura de stat, sau cu orice fel de infracțiune.

ohal

După ce am scris un articol despre Comisia Situației de Urgență (care este total lipsită de eficientă), am primit e-mailuri care în mare parte se încheiau cu o frază de tipul: „nu întrezăresc altă soluție decât sinuciderea”. În urechi ne răsună strigătele neauzite ale copiilor înecați, aduși de ape pe malurile râului Marița, precum şi cele ale unui număr încă neștiut al celor care s-au sinucis:

H.A . –profesor concediat în urma unei Hotărâri de Urgență, datorită unui „pont” vândut poliției și Serviciului Național de Informații, cu toate că acesta nu are nicio vină. Nu este membru de sindicat, nu a folosit aplicația ByLock, nu are cont; iar Parchetul nici nu a demarat procedura de urmărire penală în cazul său. Dânsul este nedumerit în privința unui singur lucru, pe care-l găseşte surprinzător: cel care l-a pârât ca fiind Gulenist este membru al Comisiei Situației de Urgență. Iar până la data de 15 iulie, lucrase la o universitate aparținând mișcării Gulen.

În urma unei denunțări din anul 2015, S.U. a fost înlăturat din funcție şi, în ciuda faptului că Parchetul nu a început urmărirea penală, persoana în cauză încă nu şi-a primit slujba înapoi, iar copilul acesteia a fost nevoit să renunțe la școală.

  • Un polițist a aflat că fusese dispusă, cu două luni înainte, neînceperea urmăririi penale pe numele său, în momentul în care s-a dus la judecătorie pentru a întreba dacă există vreo anchetă în care ar fi implicat. Departamentul de securitate al poliției a întocmit un raport prin care s-a demonstrat că acesta nu avea nicio legătură cu așa-zisa FETO; în ciuda acestui fapt, a fost, totuși, înlăturat din funcție. După care a urmat o așteptare de 17 luni…
  • Pentru că semnase un anume manifest, un profesor a fost concediat pentru orientarea sa socialistă. Profesorul în cauza a fost invitat în Italia, neputând merge, însă, din pricina concedierii sale recente. Iar colegii care fuseseră concediați pe motiv că sunt „periculoși” au fost întorși din drum, la frontieră.
  • Funcționarul Y.: „Am fost suspendat din funcție, iar la finalul anchetei s-a hotărât, prin ordin, ca eu să-mi primesc slujba înapoi. Așteptându-mă să fiu reangajat, am fost, însă, respins. Nu mi se intentase niciun proces juridic. Înainte de a se ordona ruinarea băncii Asya Bank, obţinusem un credit ipotecar şi acum am fost dat în judecată. Nu am altă soluție decât să mă sinucid”.
  • Motivul suspendării din funcție a unei persoane din cadrul Forțelor Armate Turce îl constituie anchetarea membrilor familiei. „Fratele meu cel mare a fost arestat.” „Dacă el este vinovat de încălcarea legii, ce vină avem, eu, soțul sau copiii mei? se întreabă A

.. Lista e lungă.

Cei concediați prin ordin de la guvernatorul provinciei, nu prin ordin de la minister, nu pot iniția o afacere, nu se pot angaja  în nici un loc de muncă, nu pot pleca în străinătate, nu au dreptul la un pașaport.

Cei care au fost nedreptățiți, nu vor să fie grațiați, ci vor restaurarea statului de drept şi a domniei legii, nu hotărâri guvernamentale ad-hoc.

 SURSA: http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gokcer-tahincioglu/caresizlik-ve-ohal-komisyonu-2667694/

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.