16.4 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

TURCIA: COMISIA SITUAȚIEI DE URGENTĂ ȘI DEZNĂDEJDEA

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Se tine evidenţa multor persoane. Viața unora poate fi distrusă fie şi din cauza  unor informatori anonimi care-i pârăsc, fără ca cei acuzați să fi avut de-a face cu lovitura de stat, sau cu orice fel de infracțiune.

ohal

După ce am scris un articol despre Comisia Situației de Urgență (care este total lipsită de eficientă), am primit e-mailuri care în mare parte se încheiau cu o frază de tipul: „nu întrezăresc altă soluție decât sinuciderea”. În urechi ne răsună strigătele neauzite ale copiilor înecați, aduși de ape pe malurile râului Marița, precum şi cele ale unui număr încă neștiut al celor care s-au sinucis:

H.A . –profesor concediat în urma unei Hotărâri de Urgență, datorită unui „pont” vândut poliției și Serviciului Național de Informații, cu toate că acesta nu are nicio vină. Nu este membru de sindicat, nu a folosit aplicația ByLock, nu are cont; iar Parchetul nici nu a demarat procedura de urmărire penală în cazul său. Dânsul este nedumerit în privința unui singur lucru, pe care-l găseşte surprinzător: cel care l-a pârât ca fiind Gulenist este membru al Comisiei Situației de Urgență. Iar până la data de 15 iulie, lucrase la o universitate aparținând mișcării Gulen.

În urma unei denunțări din anul 2015, S.U. a fost înlăturat din funcție şi, în ciuda faptului că Parchetul nu a început urmărirea penală, persoana în cauză încă nu şi-a primit slujba înapoi, iar copilul acesteia a fost nevoit să renunțe la școală.

  • Un polițist a aflat că fusese dispusă, cu două luni înainte, neînceperea urmăririi penale pe numele său, în momentul în care s-a dus la judecătorie pentru a întreba dacă există vreo anchetă în care ar fi implicat. Departamentul de securitate al poliției a întocmit un raport prin care s-a demonstrat că acesta nu avea nicio legătură cu așa-zisa FETO; în ciuda acestui fapt, a fost, totuși, înlăturat din funcție. După care a urmat o așteptare de 17 luni…
  • Pentru că semnase un anume manifest, un profesor a fost concediat pentru orientarea sa socialistă. Profesorul în cauza a fost invitat în Italia, neputând merge, însă, din pricina concedierii sale recente. Iar colegii care fuseseră concediați pe motiv că sunt „periculoși” au fost întorși din drum, la frontieră.
  • Funcționarul Y.: „Am fost suspendat din funcție, iar la finalul anchetei s-a hotărât, prin ordin, ca eu să-mi primesc slujba înapoi. Așteptându-mă să fiu reangajat, am fost, însă, respins. Nu mi se intentase niciun proces juridic. Înainte de a se ordona ruinarea băncii Asya Bank, obţinusem un credit ipotecar şi acum am fost dat în judecată. Nu am altă soluție decât să mă sinucid”.
  • Motivul suspendării din funcție a unei persoane din cadrul Forțelor Armate Turce îl constituie anchetarea membrilor familiei. „Fratele meu cel mare a fost arestat.” „Dacă el este vinovat de încălcarea legii, ce vină avem, eu, soțul sau copiii mei? se întreabă A

.. Lista e lungă.

Cei concediați prin ordin de la guvernatorul provinciei, nu prin ordin de la minister, nu pot iniția o afacere, nu se pot angaja  în nici un loc de muncă, nu pot pleca în străinătate, nu au dreptul la un pașaport.

Cei care au fost nedreptățiți, nu vor să fie grațiați, ci vor restaurarea statului de drept şi a domniei legii, nu hotărâri guvernamentale ad-hoc.

 SURSA: http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/gokcer-tahincioglu/caresizlik-ve-ohal-komisyonu-2667694/

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.