marți, aprilie 23, 2024

O FEMEIE ÎN FRUNTEA CIA

Devenită prima femeie la şefia Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, Gina Haspel a făcut luni apel, în discursul de depunere a jurământului, la creşterea numărului de agenţi americani trimişi în străinătate, relatează dpa.

Ea a spus că CIA trebuie să-şi dezvolte competenţele de limbi străine, să-şi consolideze parteneriatele externe şi să trimită „mai mulţi ofiţeri în străinătate”.

„Suntem un serviciu de informaţii externe, iar forţa noastră de muncă şi priorităţile noastre trebuie să reflecte acest lucru”, a afirmat Gina Haspel.

Săptămâna trecută, Senatul a confirmat cu 54 de voturi pentru şi 45 împotrivă numirea Ginei Haspel, propunerea lui Donald Trump, la conducerea CIA, ea având o experienţă de 33 de ani în cadrul agenţiei, cu o lungă carieră de agent şi supervizor al operaţiunilor clandestine ale instituţiei.

Ea îl înlocuieşte pe Mike Pompeo, care a fost numit secretar de stat. Gina Haspel a fost director adjunct în timpul lui Pompeo şi director interimar începând de luna trecută.

„Nu aş fi astăzi aici în faţa dvs. dacă nu ar fi fost curajul şi dedicarea remarcabile ale generaţiilor (de femei din CIA) care au contracarat stereotipurile, au dărâmat barierele şi au deschis uşile pentru restul dintre noi”, le-a transmis Gina Haspel angajaţilor agenţiei.

Trump, Pompeo şi vicepreşedintele Mike Pence au participat la ceremonia de învestitură. Haspel s-a confruntat cu întrebări dure în timpul procesului de audiere din Congres în legătură cu metodele brutale de interogare adoptate de CIA după atacurile teroriste de la New York şi Washington de la 11 septembrie 2001.”

Privind în urmă şi pe baza experienţei mele ca agent cu grad înalt în cadrul agenţiei, programul consolidat de interogare nu ar fi trebuit derulat de CIA”, a precizat ea într-o scrisoare către Comisia de Informaţii din Senat.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.