joi, septembrie 8, 2022

Turcia: Colapsul statului de drept și al drepturilor omului

Fundația pentru Drepturile Omului, cu sediul la Oslo, a publicat un nou raport privind colapsul statului de drept și al drepturilor omului din Turcia. De asemenea, raportul subliniază ineficiența căilor de atac interne și eșecul răspunsului CEDO.

Raportul oferă informații privind legile și practicile adoptate începând cu iulie 2016, care au contribuit la eradicarea independenței judiciare, a statului de drept și a drepturilor omului în Turcia. Mai mult decât atât, raportul evidențiază cazurile concrete care ilustrează acest declin.

Fundația recomandă ca CEDO să recunoască oficial că sistemul judiciar turc nu oferă căi de atac interne efective. Comitetul recomandă ca CEDO să adopte procedura „hotărârii pilot” pentru a face față multelor cazuri aduse în fața sa. De la tentativa de lovitură de stat, CEDO a primit peste 33.000 de cereri din partea cetățenilor turci.

Din păcate, majoritatea au fost respinse pe baza faptului că solicitanții nu au reușit încă să epuizeze căile de atac interne, în ciuda faptului că nu există o cale de atac eficientă în sistemul judiciar turc.

Sistemul judiciar turc este sub control și este extrem de dificil pentru judecători să se pronunțe în favoarea „dușmanilor” guvernului, pentru că se tem de consecințele acestei acțiuni.

Statul turc acordă în mod efectiv imunitate funcționarilor care acționează pentru a-i prinde în laț pe presupușii güleniști sau pe alți oponenți ai guvernului din societatea turcă.

Criminalizarea retroactivă a membrilor rețelei Güleniste și a legăturilor  acestora cu evenimentele din 15 iulie 2016, a încălcat principiile fundamentale ale justiției penale privind „legalitatea” și „non-retroactivitatea”.

Comisia de anchetă a guvernului turc este departe de a îndeplini criteriile stabilite de Comisia de la Veneția: să fie independentă, imparțială și să dețină puteri suficiente pentru a restabili forma inițială a guvernului.


Puteți consulta raportul organizaței aici:

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Serviciu religios la o biserică armeană veche de 1.100 de ani. Slujba are loc doar o dată pe an

O biserică armeană veche de 1.100 de ani din provincia Van din estul Turciei a găzduit cea de-a zecea liturghie specială, pe...

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirea a distrus reperul istoric.

Turcia: Studenții pleacă cu Erasmus în țările UE, dar nu se mai întorc

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din Turcia un număr tot mai mare de studenți solicită azil, iar studenții care sunt expuși la „un risc ridicat de a [cere] azil” ar trebui excluși din programul Erasmus.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Povestea cutremurătoare a unui polițist, victimă a puciul eșuat, care s-a sinucis

Viața polițistului turc, Mehmet Ali Gündoğan, a luat o întorsătură tragică, de la puciul eșuat din 15 iulie, fiind una dintre zecile de mii de victime ale guvernului turc.