marți, aprilie 12, 2022

Turcia: Colapsul statului de drept și al drepturilor omului

Fundația pentru Drepturile Omului, cu sediul la Oslo, a publicat un nou raport privind colapsul statului de drept și al drepturilor omului din Turcia. De asemenea, raportul subliniază ineficiența căilor de atac interne și eșecul răspunsului CEDO.

Raportul oferă informații privind legile și practicile adoptate începând cu iulie 2016, care au contribuit la eradicarea independenței judiciare, a statului de drept și a drepturilor omului în Turcia. Mai mult decât atât, raportul evidențiază cazurile concrete care ilustrează acest declin.

Fundația recomandă ca CEDO să recunoască oficial că sistemul judiciar turc nu oferă căi de atac interne efective. Comitetul recomandă ca CEDO să adopte procedura „hotărârii pilot” pentru a face față multelor cazuri aduse în fața sa. De la tentativa de lovitură de stat, CEDO a primit peste 33.000 de cereri din partea cetățenilor turci.

Din păcate, majoritatea au fost respinse pe baza faptului că solicitanții nu au reușit încă să epuizeze căile de atac interne, în ciuda faptului că nu există o cale de atac eficientă în sistemul judiciar turc.

Sistemul judiciar turc este sub control și este extrem de dificil pentru judecători să se pronunțe în favoarea „dușmanilor” guvernului, pentru că se tem de consecințele acestei acțiuni.

Statul turc acordă în mod efectiv imunitate funcționarilor care acționează pentru a-i prinde în laț pe presupușii güleniști sau pe alți oponenți ai guvernului din societatea turcă.

Criminalizarea retroactivă a membrilor rețelei Güleniste și a legăturilor  acestora cu evenimentele din 15 iulie 2016, a încălcat principiile fundamentale ale justiției penale privind „legalitatea” și „non-retroactivitatea”.

Comisia de anchetă a guvernului turc este departe de a îndeplini criteriile stabilite de Comisia de la Veneția: să fie independentă, imparțială și să dețină puteri suficiente pentru a restabili forma inițială a guvernului.


Puteți consulta raportul organizaței aici:

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.