joi, martie 28, 2024

Bucureștenii sunt așteptați cu multe surprize la Festivalul Turcesc

Bucureștenii sunt așteptați și anul acesta cu multe surpize și cu multe bunătăți la Festivalul  Turcesc, organizat în Parcul Titan, în perioada 21-23 iunie, între orele 10.00-22.00.

Organizatorii Festivalului vor readuce în Parcul Titan vestita Fanfară otomană, alcătuită din voluntari pasionați. De asemenea, pe lângă Fanfara otomană, bucureștenii se vor putea bucura din nou de dansul celor patru derviși rotitori, un moment special în cadrul Festivalului turcesc.

Desigur, nu vor lipsi din program dansuri tradiționale românești și turcești, muzică bună și de multe alte surprize pregătite de Fundația Tuna, organizatoarea Festivalului Turcesc.

Bucureștenii se vor putea bucura de asemenea şi de renumita bucătărie turcească, ilustrată printr-o expoziţie culinară care cuprinde în jur de 100 de standuri cu bunătăţi de toate felurile: tantuni, șuberek, plăcinte gozleme, kebab, baclava, rahat turcesc.

Cafeaua, ceaiul turcesc, șerbetul, limonada vor fi și ele preparate tradițional, cu ingrediente și metode specifice bucătăriei Anatoliei.

În premieră, vor avea loc și workshop-uri, în cadrul cărora doritorii vor fi inițiați în tainele bucătăriei turcești sau în cele ale pregătirii ceaiului turcesc. Tot în premieră se va organiza un corner destinat vegetarienilor, unde vor fi pregătite mâncăruri vegetariene cu specific turcesc.

Evenimentul va cuprinde, pe lângă comercializarea preparatelor culinare tradiţionale, şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii sunt invitaţi să înveţe secretele artelor orientale în cadrul atelierelor: de caligrafie, de ebru (renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă, apoi marmorarea hârtiei), arta decorării cu henna.

Pentru copii, evenimentul promite activități distractive și creative: face-painting, modelaj de baloane, ebru, spectacole și concerte pentru copii.

Festivalul  Turcesc este unul dintre evenimentele de avengură ale Fundației Tuna, care își propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce este specific ei: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul și, foarte important, arta gastronomică. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cetățenii celor două țări.

Mai multe informaţii despre eveniment se pot găsi pe website-ul http://turkfest.ro/ și pe pagina de facebook, http://www.facebook.com/festivalulturcesc

Intrarea la eveniment este liberă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ne puteți contacta și la nr. de telefon:

Fix: 021.335.58.58

Mobil : Tel: 740 361 745

Persoana de contact: Maria Răducanu

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.