duminică, aprilie 10, 2022

Turcia: Aproximativ 100 de studenți au rămas fără burse pentru participarea la protestele Boğaziçi

Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine studențești (KYK) a anulat împrumuturile și bursele pentru educație acordate a cel puțin 100 de studenți pentru că au participat la protestele de la Universitatea Boğaziçi, conform Duvar English.

KYK le-a cerut studenților să ramburseze împrumuturile deja acordate acestora începând cu iulie 2023.

Instituția și-a bazat decizia pe un regulament care spune că studenților suspendați de la universitate cel puțin un semestru li se anulează bursa. Cu toate acestea, regulamentul în cauză nu face nicio referire la participarea studenților la un protest.

Burkay Avcı, studentă la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan este una dintre studenții cărora li s-a anulat bursa.

„Chiar dacă ne-au tăiat bursa, vom continua să luptăm împotriva administratorilor. AKP încearcă să ne pedepsească pentru apărarea democrației. Dar nu vom lăsa acest lucru să se întâmple. Vom depune un proces împotriva anulării burselor noastre ”, afirmă Avci.

Tineretul SOL, o mișcare afiliată partidului SOL a lansat, de asemenea, o declarație, solicitând autorităților să inverseze decizia lor de anulare a bursei.

„AKP încearcă să disciplineze tinerii pe care nu a putut să-i oprească pe străzi, piață și campusuri, prin reducerea banilor pe care i-a dat-o pentru hrana puiului. Când se anulează datoriile în valoare de milioane de lire populației pro-guvernamentale, împrumuturile și bursele universitare sunt anulate pentru a reduce la tăcere tinerii ”, se arată în declarație.

Primarul Istanbulului oferă ajutor 

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, din partidul de opoziție, a anunțat pe 23 iunie că municipalitatea va oferi sprijin financiar studenților universitari cărora le-au fost scoase bursele guvernamentale.

„S-a raportat că studenților de la Universitatea Boğaziçi care au protestat împotriva lui Melih Bulu li s-au anulat împrumuturile și burse. Ar trebui să vină aici, municipiul Istanbul este alături de ei ”, a declarat edilul.

Numirea rectorală a lui Melih Bulu, membru al Partidului de Justiție și Dezvoltare (AKP) la Universitatea Boğaziçi, principala instituție academică din Turcia, printr-un decret prezidențial la începutul lunii ianuarie a dus la proteste majore. Mii de studenți și cadre universitare s-au manifestat împotriva rectorului. Poliția a reținut sute de oameni în protestele la nivel național.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.