vineri, martie 31, 2023

Turcia: Aproximativ 100 de studenți au rămas fără burse pentru participarea la protestele Boğaziçi

Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine studențești (KYK) a anulat împrumuturile și bursele pentru educație acordate a cel puțin 100 de studenți pentru că au participat la protestele de la Universitatea Boğaziçi, conform Duvar English.

KYK le-a cerut studenților să ramburseze împrumuturile deja acordate acestora începând cu iulie 2023.

Instituția și-a bazat decizia pe un regulament care spune că studenților suspendați de la universitate cel puțin un semestru li se anulează bursa. Cu toate acestea, regulamentul în cauză nu face nicio referire la participarea studenților la un protest.

Burkay Avcı, studentă la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan este una dintre studenții cărora li s-a anulat bursa.

„Chiar dacă ne-au tăiat bursa, vom continua să luptăm împotriva administratorilor. AKP încearcă să ne pedepsească pentru apărarea democrației. Dar nu vom lăsa acest lucru să se întâmple. Vom depune un proces împotriva anulării burselor noastre ”, afirmă Avci.

Tineretul SOL, o mișcare afiliată partidului SOL a lansat, de asemenea, o declarație, solicitând autorităților să inverseze decizia lor de anulare a bursei.

„AKP încearcă să disciplineze tinerii pe care nu a putut să-i oprească pe străzi, piață și campusuri, prin reducerea banilor pe care i-a dat-o pentru hrana puiului. Când se anulează datoriile în valoare de milioane de lire populației pro-guvernamentale, împrumuturile și bursele universitare sunt anulate pentru a reduce la tăcere tinerii ”, se arată în declarație.

Primarul Istanbulului oferă ajutor 

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, din partidul de opoziție, a anunțat pe 23 iunie că municipalitatea va oferi sprijin financiar studenților universitari cărora le-au fost scoase bursele guvernamentale.

„S-a raportat că studenților de la Universitatea Boğaziçi care au protestat împotriva lui Melih Bulu li s-au anulat împrumuturile și burse. Ar trebui să vină aici, municipiul Istanbul este alături de ei ”, a declarat edilul.

Numirea rectorală a lui Melih Bulu, membru al Partidului de Justiție și Dezvoltare (AKP) la Universitatea Boğaziçi, principala instituție academică din Turcia, printr-un decret prezidențial la începutul lunii ianuarie a dus la proteste majore. Mii de studenți și cadre universitare s-au manifestat împotriva rectorului. Poliția a reținut sute de oameni în protestele la nivel național.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...