luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Aproximativ 100 de studenți au rămas fără burse pentru participarea la protestele Boğaziçi

Instituția de stat pentru împrumuturi și cămine studențești (KYK) a anulat împrumuturile și bursele pentru educație acordate a cel puțin 100 de studenți pentru că au participat la protestele de la Universitatea Boğaziçi, conform Duvar English.

KYK le-a cerut studenților să ramburseze împrumuturile deja acordate acestora începând cu iulie 2023.

Instituția și-a bazat decizia pe un regulament care spune că studenților suspendați de la universitate cel puțin un semestru li se anulează bursa. Cu toate acestea, regulamentul în cauză nu face nicio referire la participarea studenților la un protest.

Burkay Avcı, studentă la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan este una dintre studenții cărora li s-a anulat bursa.

„Chiar dacă ne-au tăiat bursa, vom continua să luptăm împotriva administratorilor. AKP încearcă să ne pedepsească pentru apărarea democrației. Dar nu vom lăsa acest lucru să se întâmple. Vom depune un proces împotriva anulării burselor noastre ”, afirmă Avci.

Tineretul SOL, o mișcare afiliată partidului SOL a lansat, de asemenea, o declarație, solicitând autorităților să inverseze decizia lor de anulare a bursei.

„AKP încearcă să disciplineze tinerii pe care nu a putut să-i oprească pe străzi, piață și campusuri, prin reducerea banilor pe care i-a dat-o pentru hrana puiului. Când se anulează datoriile în valoare de milioane de lire populației pro-guvernamentale, împrumuturile și bursele universitare sunt anulate pentru a reduce la tăcere tinerii ”, se arată în declarație.

Primarul Istanbulului oferă ajutor 

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, din partidul de opoziție, a anunțat pe 23 iunie că municipalitatea va oferi sprijin financiar studenților universitari cărora le-au fost scoase bursele guvernamentale.

„S-a raportat că studenților de la Universitatea Boğaziçi care au protestat împotriva lui Melih Bulu li s-au anulat împrumuturile și burse. Ar trebui să vină aici, municipiul Istanbul este alături de ei ”, a declarat edilul.

Numirea rectorală a lui Melih Bulu, membru al Partidului de Justiție și Dezvoltare (AKP) la Universitatea Boğaziçi, principala instituție academică din Turcia, printr-un decret prezidențial la începutul lunii ianuarie a dus la proteste majore. Mii de studenți și cadre universitare s-au manifestat împotriva rectorului. Poliția a reținut sute de oameni în protestele la nivel național.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.