vineri, februarie 23, 2024

Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO, după o întârziere de 20 de luni


Parlamentul Turciei a ratificat, marți, aderarea Suediei la NATO, depășind cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale după 20 de luni de negocieri, conform Reuters.

Adunarea generală a Turciei, unde alianța guvernamentală a președintelui Tayyip Erdogan deține majoritatea, a votat cu 287-55 pentru a aproba cererea pe care Suedia a făcut-o pentru prima dată în 2022.

„Susținem extinderea NATO… Sperăm că atitudinea Finlandei și a Suediei față de combaterea terorismului să fie un exemplu pentru ceilalți aliați ai noștri”, a declarat Fuat Oktay, șeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului și membru de guvernământ al AKP.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a salutat aprobarea parlamentului turc. „Așteptăm acum cu nerăbdare ca președintele Erdogan să semneze documentul de ratificare”, a spus Billstrom, într-o declarație scrisă.

Condiții impuse de Turcia

Întârzierile Turciei i-au frustrat pe unii dintre aliații săi occidentali și i-au permis să obțină unele concesii.

Ankara a cerut Stockholm să-și întărească poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl consideră, de asemenea, un grup terorist.

Ca răspuns, Stockholm a introdus un nou proiect de lege împotriva terorismului care face ilegală a fi membru al unei organizații teroriste. Suedia, Finlanda, Canada și Țările de Jos au luat, de asemenea, măsuri pentru a relaxa politicile privind exporturile de arme către Turcia.

Ungaria, singurul stat care nu a aprobat aderarea

Se așteaptă ca Erdogan să semneze legislația în câteva zile, lăsând Ungaria – al cărei prim-ministru Viktor Orban are relații de prietenie cu președintele rus, Vladimir Putin – ca singurul stat membru care nu a aprobat aderarea Suediei.

Toți membrii NATO trebuie să aprobe cererile din partea țărilor care doresc să adere la alianță.

Când Suedia și Finlanda au cerut să se alăture în 2022, Turcia a ridicat obiecții, considerând că celor două țări oferă protecție grupărilor teroriste. Turcia a aprobat aderarea Finlandei în aprilie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte.

Orban a declarat marţi mai devreme că l-a invitat pe omologul său suedez să viziteze şi să negocieze aderarea ţării sale la bloc. Parlamentul Ungariei este în vacanță până la jumătatea lunii februarie.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.