vineri, iulie 19, 2024

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite


Autoritățile turce a blocat accesul la o aplicație online, în urma protestelor activiștilor și iubitorilor de animale, conform presei turcești. 

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

În mod similar, mai mulți cetățeni au transmis problema pe rețelele de socializare, împărtășind hashtag-ul „Havrita ar trebui să închidă” (#havritakapatilsin). 

Urmând ca pe 22 august, un tribunal din Ankara să blocheze accesul la site.

În fața presiunilor publicului, purtătorul de cuvânt a aplicației, Havrita, Devrim Koçak, a spus că aplicația nu are intenția de a chema oamenii să rănească câinii. 

„Am lansat harta Havrita în mai 2022. Scopul aplicației este ca oamenii care au fost atacați de bande de câini să arate unde s-au produs atacurile, pentru ca străzile să fie ocolite”, a spus Koçak.

Koçak a mai susținut că imaginile cu câini uciși distribuite pe rețelele de socializare au fost luate înainte de lansarea site-ului.
19 câini morți

Municipalitatea Beykoz, din Istanbul a anunțat, în luna martie, că 19 câini morți au fost găsiți într-un container de gunoi, după ce ar fi fost otrăviți, conform Gazete Duvar.

Activiștii și iubitorii de animale au acuzat aplicația Havrita că a făcut parte din uciderea a mai multor animale.

Aplicația Havrita, funcționează similar cu aplicația Waze pentru trafic. Cum orice poate să semnaleze pe hartă diverse accidente sau situația actuală a traficului, la fel turcii pot să semnaleze unde se află diverse animale, făcând ușor otrăvirea lor.

Atacurile haitelor de câini: 2 decese într-o lună

Tot în martie, o fată în vârstă de 10 ani, Mahra Melin, a fost atacată de câinii fără stăpân din Antalya. 

În timp ce fugea de animale, Mahra a fost lovită de un camion. În urma accidentului, piciorul drept al femei a trebui să fie amputat, iar după 23 de zile de tratament, fata s-a stins din viață.

Un alt caz similar a fost studenta în vârstă de 20 de ani, Rabia Kallıya , studentă la Universitatea Süleyman Demirel din Isparta, care a fost lovită, în martie, de o mașină în timp ce încerca să scape de câini. Kallı, care a fost grav rănit, a fost tratat în secția de terapie intensivă, însă a decedat la puțin timp.

După ce câinii fără stăpân „periculoși” au fost pe agenda publică din Turcia, aplicația Havrita a fost înființată ca oamenii să poată vedea zonele în care se află câinii și să ocolească aceste zone.

Din păcate, Havrita nu a fost soluția, iar haitele de câini vagabonzi rămâne o realitate cu care turcii se confruntă.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.