luni, martie 20, 2023

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite


Autoritățile turce a blocat accesul la o aplicație online, în urma protestelor activiștilor și iubitorilor de animale, conform presei turcești. 

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

În mod similar, mai mulți cetățeni au transmis problema pe rețelele de socializare, împărtășind hashtag-ul „Havrita ar trebui să închidă” (#havritakapatilsin). 

Urmând ca pe 22 august, un tribunal din Ankara să blocheze accesul la site.

În fața presiunilor publicului, purtătorul de cuvânt a aplicației, Havrita, Devrim Koçak, a spus că aplicația nu are intenția de a chema oamenii să rănească câinii. 

„Am lansat harta Havrita în mai 2022. Scopul aplicației este ca oamenii care au fost atacați de bande de câini să arate unde s-au produs atacurile, pentru ca străzile să fie ocolite”, a spus Koçak.

Koçak a mai susținut că imaginile cu câini uciși distribuite pe rețelele de socializare au fost luate înainte de lansarea site-ului.
19 câini morți

Municipalitatea Beykoz, din Istanbul a anunțat, în luna martie, că 19 câini morți au fost găsiți într-un container de gunoi, după ce ar fi fost otrăviți, conform Gazete Duvar.

Activiștii și iubitorii de animale au acuzat aplicația Havrita că a făcut parte din uciderea a mai multor animale.

Aplicația Havrita, funcționează similar cu aplicația Waze pentru trafic. Cum orice poate să semnaleze pe hartă diverse accidente sau situația actuală a traficului, la fel turcii pot să semnaleze unde se află diverse animale, făcând ușor otrăvirea lor.

Atacurile haitelor de câini: 2 decese într-o lună

Tot în martie, o fată în vârstă de 10 ani, Mahra Melin, a fost atacată de câinii fără stăpân din Antalya. 

În timp ce fugea de animale, Mahra a fost lovită de un camion. În urma accidentului, piciorul drept al femei a trebui să fie amputat, iar după 23 de zile de tratament, fata s-a stins din viață.

Un alt caz similar a fost studenta în vârstă de 20 de ani, Rabia Kallıya , studentă la Universitatea Süleyman Demirel din Isparta, care a fost lovită, în martie, de o mașină în timp ce încerca să scape de câini. Kallı, care a fost grav rănit, a fost tratat în secția de terapie intensivă, însă a decedat la puțin timp.

După ce câinii fără stăpân „periculoși” au fost pe agenda publică din Turcia, aplicația Havrita a fost înființată ca oamenii să poată vedea zonele în care se află câinii și să ocolească aceste zone.

Din păcate, Havrita nu a fost soluția, iar haitele de câini vagabonzi rămâne o realitate cu care turcii se confruntă.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).