marți, aprilie 16, 2024

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite


Autoritățile turce a blocat accesul la o aplicație online, în urma protestelor activiștilor și iubitorilor de animale, conform presei turcești. 

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

În mod similar, mai mulți cetățeni au transmis problema pe rețelele de socializare, împărtășind hashtag-ul „Havrita ar trebui să închidă” (#havritakapatilsin). 

Urmând ca pe 22 august, un tribunal din Ankara să blocheze accesul la site.

În fața presiunilor publicului, purtătorul de cuvânt a aplicației, Havrita, Devrim Koçak, a spus că aplicația nu are intenția de a chema oamenii să rănească câinii. 

„Am lansat harta Havrita în mai 2022. Scopul aplicației este ca oamenii care au fost atacați de bande de câini să arate unde s-au produs atacurile, pentru ca străzile să fie ocolite”, a spus Koçak.

Koçak a mai susținut că imaginile cu câini uciși distribuite pe rețelele de socializare au fost luate înainte de lansarea site-ului.
19 câini morți

Municipalitatea Beykoz, din Istanbul a anunțat, în luna martie, că 19 câini morți au fost găsiți într-un container de gunoi, după ce ar fi fost otrăviți, conform Gazete Duvar.

Activiștii și iubitorii de animale au acuzat aplicația Havrita că a făcut parte din uciderea a mai multor animale.

Aplicația Havrita, funcționează similar cu aplicația Waze pentru trafic. Cum orice poate să semnaleze pe hartă diverse accidente sau situația actuală a traficului, la fel turcii pot să semnaleze unde se află diverse animale, făcând ușor otrăvirea lor.

Atacurile haitelor de câini: 2 decese într-o lună

Tot în martie, o fată în vârstă de 10 ani, Mahra Melin, a fost atacată de câinii fără stăpân din Antalya. 

În timp ce fugea de animale, Mahra a fost lovită de un camion. În urma accidentului, piciorul drept al femei a trebui să fie amputat, iar după 23 de zile de tratament, fata s-a stins din viață.

Un alt caz similar a fost studenta în vârstă de 20 de ani, Rabia Kallıya , studentă la Universitatea Süleyman Demirel din Isparta, care a fost lovită, în martie, de o mașină în timp ce încerca să scape de câini. Kallı, care a fost grav rănit, a fost tratat în secția de terapie intensivă, însă a decedat la puțin timp.

După ce câinii fără stăpân „periculoși” au fost pe agenda publică din Turcia, aplicația Havrita a fost înființată ca oamenii să poată vedea zonele în care se află câinii și să ocolească aceste zone.

Din păcate, Havrita nu a fost soluția, iar haitele de câini vagabonzi rămâne o realitate cu care turcii se confruntă.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești