miercuri, august 31, 2022

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee


O anchetă a fost desfășurată după ce un cetățean turc a lăsat o duzină de cărți religioase, printre care și Coranul, la o moschee din provincia centrală, Kayseri, conform presei turcești.

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a lansat o campanie dură împotriva dizidenților, iar orice legătură cu Mișcarea Gulen, poate duce la arestarea oricărui cetățean. Cetățeanul turc probabil ar fi lăsat cărțile la moschee din frică să nu fie găsit și închis pentru deținerea cărților. 

Cărțile lăsate la moschee fac parte din colecția Zaman, care se ofereau împreună cu ziarul.

Au dat foc la cărți

Din 2016, din frică pentru a nu avea probleme cu legea cetățenii au dat foc la mai multe cărți. În octombrie 2016, în Diyarbakır, poliția a găsit cărți care fuseseră arse.

Potrivit informațiilor primite, poliția din Diyarbakır a primit un raport conform căruia ar fi fost o carte arsă pe lângă aeroport. La fața locului au fost găsite cărți arse scris de Fethullah Gulen. 

Tânără arestată, după ce i-a fost găsită amprentele pe o carte

În vara anului 2017, o tânără studentă din provincia nordică, Samsun, a fost arestată după ce i-a fost găsită amprentă pe cărți care aveau legătură cu Mișcarea Gulen, care au fost aruncate la coșul de gunoi.

Cetățenii, care au observat că cărțile au fost aruncate în containerul de gunoi, au anunțat poliția. Echipele Direcției de Investigare a Scenului Criminalității Samsun au constatat că amprenta obținută în urma studiului pe care l-au efectuat asupra cărții aflate la gunoi a fost găsită de un studentă universitară, în vârstă de 22 de ani. Poliția a descoperit că tânără avea deschis un cont la Bank Asya, unde a  depus 100 de mii de lire.

Turcia, pe primul loc la condamnări pentru terorism

Turcia este de departe liderul în ceea ce privește numărul de deținuți condamnați pentru terorism în Europa, conform raportului Statistici penale anuale privind populația penitenciarelor din 2021 al Consiliului Europei (CoE).

32.006 de persoane condamnate pentru o infracțiune legată de terorism sunt în prezent după gratii, iar 30.555 dintre aceștia, adică 95%, se află în închisorile turcești.

Ziarul Zaman a fost închis de către guvernul AKP, după puciul eșuat din 15 iulie 2016. Peste 40 de jurnaliști care lucrau la ziar au fost condamnați pentru legături cu o organizație teroristă.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.