miercuri, aprilie 13, 2022

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee


O anchetă a fost desfășurată după ce un cetățean turc a lăsat o duzină de cărți religioase, printre care și Coranul, la o moschee din provincia centrală, Kayseri, conform presei turcești.

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a lansat o campanie dură împotriva dizidenților, iar orice legătură cu Mișcarea Gulen, poate duce la arestarea oricărui cetățean. Cetățeanul turc probabil ar fi lăsat cărțile la moschee din frică să nu fie găsit și închis pentru deținerea cărților. 

Cărțile lăsate la moschee fac parte din colecția Zaman, care se ofereau împreună cu ziarul.

Au dat foc la cărți

Din 2016, din frică pentru a nu avea probleme cu legea cetățenii au dat foc la mai multe cărți. În octombrie 2016, în Diyarbakır, poliția a găsit cărți care fuseseră arse.

Potrivit informațiilor primite, poliția din Diyarbakır a primit un raport conform căruia ar fi fost o carte arsă pe lângă aeroport. La fața locului au fost găsite cărți arse scris de Fethullah Gulen. 

Tânără arestată, după ce i-a fost găsită amprentele pe o carte

În vara anului 2017, o tânără studentă din provincia nordică, Samsun, a fost arestată după ce i-a fost găsită amprentă pe cărți care aveau legătură cu Mișcarea Gulen, care au fost aruncate la coșul de gunoi.

Cetățenii, care au observat că cărțile au fost aruncate în containerul de gunoi, au anunțat poliția. Echipele Direcției de Investigare a Scenului Criminalității Samsun au constatat că amprenta obținută în urma studiului pe care l-au efectuat asupra cărții aflate la gunoi a fost găsită de un studentă universitară, în vârstă de 22 de ani. Poliția a descoperit că tânără avea deschis un cont la Bank Asya, unde a  depus 100 de mii de lire.

Turcia, pe primul loc la condamnări pentru terorism

Turcia este de departe liderul în ceea ce privește numărul de deținuți condamnați pentru terorism în Europa, conform raportului Statistici penale anuale privind populația penitenciarelor din 2021 al Consiliului Europei (CoE).

32.006 de persoane condamnate pentru o infracțiune legată de terorism sunt în prezent după gratii, iar 30.555 dintre aceștia, adică 95%, se află în închisorile turcești.

Ziarul Zaman a fost închis de către guvernul AKP, după puciul eșuat din 15 iulie 2016. Peste 40 de jurnaliști care lucrau la ziar au fost condamnați pentru legături cu o organizație teroristă.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.