duminică, aprilie 10, 2022

Turcia afectată de “exodul intelectualilor”: Mii de antreprenori și milionari au părăsit țara

Un total de 23.000 de antreprenori, inclusiv 10.000 de milionari fac parte din valul de exod de intelectuali din ultimii trei ani, conform Turkish Minutes.

Fethi Açıkel, adjunct al principalului partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a dat vina pe Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) aflat la putere, pentru exodul crescut într-un raport intitulat „Exodul intelectualilor declanșată de AKP. „

Potrivit raportului, 10.000 de milionari au părăsit țara în ultimii trei ani, făcând Turcia a treia la nivel mondial în ceea ce privește pierderea milionarilor, după China și India.

„În ciuda angajamentelor guvernului de a opri exodul de intelectuali, un număr mare de oameni continuă să se mute în străinătate pentru un viitor mai bun”, susține Açıkel.

De asemenea, deputatul a susținut că numărul persoanelor care părăsesc Turcia a crescut cu 97% în trei ani, de la 69.326 în 2016 la 136.740 în 2019.

„Turcia a pierdut cel puțin 220 de miliarde de dolari din cauza cetățenilor care emigrează în 20 de țări care sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică [OECD]. Acesta este un rezultat inevitabil într-o țară în care democrația și libertățile sunt suspendate. Discursul AKP despre inversarea exodului nu este altceva decât o poveste ”, critică oficialul.

Raportul a mai dezvăluit că numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani care se mută în străinătate a crescut cu 70% în trei ani, reprezentând 41% dintre persoanele care au părăsit țara în 2019.

Un număr mare de absolvenți de la licee bune din Turcia au preferat să urmeze cursurile universitare în străinătate în 2019, se arată în raport, afirmând că 52,6% dintre absolvenții liceului din Istanbul, 32,6% dintre absolvenții liceului Galatasaray și 94,7% dintre absolvenții liceului german a plecat în Germania, SUA, Canada și Franța pentru studii superioare.

După o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, urmată de un atac sistematic asupra libertății academice prin demiterea profesorilor din cele mai prestigioase universități din țară și anularea pașapoartelor acestora, precum și închiderea societății civile și a organizațiilor neguvernamentale, cetățenii au început să simtă seriozitatea presiunii politice.

Potrivit ultimelor studii privind exodul curent din Turcia, creșterea autoritarismului, naționalismului religios, dificultățile financiare și controlul strict al guvernului AKP asupra universităților sunt principalele motive ale emigrării. 

Tinerii care nu doresc să trăiască în „Turcia lui Erdoğan” caută o țară liberă și democratică în care să găsească condiții de muncă mai bune și un nivel de trai mai ridicat.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.