joi, aprilie 15, 2021

Turcia afectată de “exodul intelectualilor”: Mii de antreprenori și milionari au părăsit țara

Un total de 23.000 de antreprenori, inclusiv 10.000 de milionari fac parte din valul de exod de intelectuali din ultimii trei ani, conform Turkish Minutes.

Fethi Açıkel, adjunct al principalului partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a dat vina pe Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) aflat la putere, pentru exodul crescut într-un raport intitulat „Exodul intelectualilor declanșată de AKP. „

Potrivit raportului, 10.000 de milionari au părăsit țara în ultimii trei ani, făcând Turcia a treia la nivel mondial în ceea ce privește pierderea milionarilor, după China și India.

„În ciuda angajamentelor guvernului de a opri exodul de intelectuali, un număr mare de oameni continuă să se mute în străinătate pentru un viitor mai bun”, susține Açıkel.

De asemenea, deputatul a susținut că numărul persoanelor care părăsesc Turcia a crescut cu 97% în trei ani, de la 69.326 în 2016 la 136.740 în 2019.

„Turcia a pierdut cel puțin 220 de miliarde de dolari din cauza cetățenilor care emigrează în 20 de țări care sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică [OECD]. Acesta este un rezultat inevitabil într-o țară în care democrația și libertățile sunt suspendate. Discursul AKP despre inversarea exodului nu este altceva decât o poveste ”, critică oficialul.

Raportul a mai dezvăluit că numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani care se mută în străinătate a crescut cu 70% în trei ani, reprezentând 41% dintre persoanele care au părăsit țara în 2019.

Un număr mare de absolvenți de la licee bune din Turcia au preferat să urmeze cursurile universitare în străinătate în 2019, se arată în raport, afirmând că 52,6% dintre absolvenții liceului din Istanbul, 32,6% dintre absolvenții liceului Galatasaray și 94,7% dintre absolvenții liceului german a plecat în Germania, SUA, Canada și Franța pentru studii superioare.

După o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, urmată de un atac sistematic asupra libertății academice prin demiterea profesorilor din cele mai prestigioase universități din țară și anularea pașapoartelor acestora, precum și închiderea societății civile și a organizațiilor neguvernamentale, cetățenii au început să simtă seriozitatea presiunii politice.

Potrivit ultimelor studii privind exodul curent din Turcia, creșterea autoritarismului, naționalismului religios, dificultățile financiare și controlul strict al guvernului AKP asupra universităților sunt principalele motive ale emigrării. 

Tinerii care nu doresc să trăiască în „Turcia lui Erdoğan” caută o țară liberă și democratică în care să găsească condiții de muncă mai bune și un nivel de trai mai ridicat.

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale