Un total de 23.000 de antreprenori, inclusiv 10.000 de milionari fac parte din valul de exod de intelectuali din ultimii trei ani, conform Turkish Minutes.
Fethi Açıkel, adjunct al principalului partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a dat vina pe Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) aflat la putere, pentru exodul crescut într-un raport intitulat „Exodul intelectualilor declanșată de AKP. „
Potrivit raportului, 10.000 de milionari au părăsit țara în ultimii trei ani, făcând Turcia a treia la nivel mondial în ceea ce privește pierderea milionarilor, după China și India.
„În ciuda angajamentelor guvernului de a opri exodul de intelectuali, un număr mare de oameni continuă să se mute în străinătate pentru un viitor mai bun”, susține Açıkel.
De asemenea, deputatul a susținut că numărul persoanelor care părăsesc Turcia a crescut cu 97% în trei ani, de la 69.326 în 2016 la 136.740 în 2019.
„Turcia a pierdut cel puțin 220 de miliarde de dolari din cauza cetățenilor care emigrează în 20 de țări care sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică [OECD]. Acesta este un rezultat inevitabil într-o țară în care democrația și libertățile sunt suspendate. Discursul AKP despre inversarea exodului nu este altceva decât o poveste ”, critică oficialul.
Raportul a mai dezvăluit că numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani care se mută în străinătate a crescut cu 70% în trei ani, reprezentând 41% dintre persoanele care au părăsit țara în 2019.
Un număr mare de absolvenți de la licee bune din Turcia au preferat să urmeze cursurile universitare în străinătate în 2019, se arată în raport, afirmând că 52,6% dintre absolvenții liceului din Istanbul, 32,6% dintre absolvenții liceului Galatasaray și 94,7% dintre absolvenții liceului german a plecat în Germania, SUA, Canada și Franța pentru studii superioare.
După o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016, urmată de un atac sistematic asupra libertății academice prin demiterea profesorilor din cele mai prestigioase universități din țară și anularea pașapoartelor acestora, precum și închiderea societății civile și a organizațiilor neguvernamentale, cetățenii au început să simtă seriozitatea presiunii politice.
Potrivit ultimelor studii privind exodul curent din Turcia, creșterea autoritarismului, naționalismului religios, dificultățile financiare și controlul strict al guvernului AKP asupra universităților sunt principalele motive ale emigrării.
Tinerii care nu doresc să trăiască în „Turcia lui Erdoğan” caută o țară liberă și democratică în care să găsească condiții de muncă mai bune și un nivel de trai mai ridicat.