duminică, aprilie 10, 2022

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Curtea Constituțională a Turciei a refuzat eliberarea unui fost ofițer militar, în ciuda faptului că acesta  suferă de scleroză multiplă în stadiu avansat ( MS), conform Turkish Minutes.

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

 În 2013, Çay a fost diagnosticat cu SM, o boală potențial invalidantă a creierului și a măduvei spinării. Tratamentele sale mergeau atât de bine încât putea chiar să facă și sport.

Totuși, totul sa schimbat odată cu arestarea sa în urma puciului eșuat. Çay a fost ofițerul de serviciu în noaptea de 15 iulie 2016, la Academiile de Război din Istanbul, școli absolvite care formează ofițeri.

 El a fost reținut și ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat de către un tribunal din Istanbul.

Timp de doi ani, nu i s-au administrat  medicamentele necesare 

În perioada în care a stat în închisoare, nu i s-a administrat medicamentul timp de aproape doi ani și nu a fost tratat nici măcar după atacurile SM, în ciuda nenumăratelor cereri adresate administrației penitenciare. 

În loc să-i ofere îngrijirea de care avea nevoie, administrația penitenciarului i-a acordat doar controale generale de sănătate.

Astfel, starea de sănătate i s-a agravat, urmând să fie trimis la spital după ce a pierdut capacitatea de a merge. 

Chiar și așa, din cauza birocrației, bărbatul a tot trebuit să se deplaseze pe propriile picioare, fără a primi tratament. 

Motivul refuzului

 Curtea Constituțională a motivat refuzul susținând  că bărbatul are acces la îngrijiri medicale și că nu există dovezi care să demonstreze că șederea sa în închisoare prezintă un risc serios.

Cu toate acestea, condițiile de detenție sunt cumplite  pentru o persoană cu atâtea limitări fizice. Nu există scaune pentru toaletă, toate toaletele sunt neadaptate. În prezent, bărbatul folosește scutece pentru adulți.

Legea pentru reducerea numărului de deținuți

Parlamentul turc a adoptat pe 14 aprilie o lege  de eliberare condiționată, menită să reducă populația deținuților din închisorile supraaglomerate din țară din cauza pandemiei.

Legislația, care exclude prizonierii politici precum politicienii, jurnaliștii, avocații, universitarii și apărătorii drepturilor omului condamnați în temeiul controversatelor legi antiteroriste ale țării, a provocat apeluri din partea ONU, UE și grupuri de drepturi pentru drepturile deținuților.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii. Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.