vineri, decembrie 2, 2022

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Curtea Constituțională a Turciei a refuzat eliberarea unui fost ofițer militar, în ciuda faptului că acesta  suferă de scleroză multiplă în stadiu avansat ( MS), conform Turkish Minutes.

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

 În 2013, Çay a fost diagnosticat cu SM, o boală potențial invalidantă a creierului și a măduvei spinării. Tratamentele sale mergeau atât de bine încât putea chiar să facă și sport.

Totuși, totul sa schimbat odată cu arestarea sa în urma puciului eșuat. Çay a fost ofițerul de serviciu în noaptea de 15 iulie 2016, la Academiile de Război din Istanbul, școli absolvite care formează ofițeri.

 El a fost reținut și ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat de către un tribunal din Istanbul.

Timp de doi ani, nu i s-au administrat  medicamentele necesare 

În perioada în care a stat în închisoare, nu i s-a administrat medicamentul timp de aproape doi ani și nu a fost tratat nici măcar după atacurile SM, în ciuda nenumăratelor cereri adresate administrației penitenciare. 

În loc să-i ofere îngrijirea de care avea nevoie, administrația penitenciarului i-a acordat doar controale generale de sănătate.

Astfel, starea de sănătate i s-a agravat, urmând să fie trimis la spital după ce a pierdut capacitatea de a merge. 

Chiar și așa, din cauza birocrației, bărbatul a tot trebuit să se deplaseze pe propriile picioare, fără a primi tratament. 

Motivul refuzului

 Curtea Constituțională a motivat refuzul susținând  că bărbatul are acces la îngrijiri medicale și că nu există dovezi care să demonstreze că șederea sa în închisoare prezintă un risc serios.

Cu toate acestea, condițiile de detenție sunt cumplite  pentru o persoană cu atâtea limitări fizice. Nu există scaune pentru toaletă, toate toaletele sunt neadaptate. În prezent, bărbatul folosește scutece pentru adulți.

Legea pentru reducerea numărului de deținuți

Parlamentul turc a adoptat pe 14 aprilie o lege  de eliberare condiționată, menită să reducă populația deținuților din închisorile supraaglomerate din țară din cauza pandemiei.

Legislația, care exclude prizonierii politici precum politicienii, jurnaliștii, avocații, universitarii și apărătorii drepturilor omului condamnați în temeiul controversatelor legi antiteroriste ale țării, a provocat apeluri din partea ONU, UE și grupuri de drepturi pentru drepturile deținuților.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii. Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.