joi, decembrie 24, 2020

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Curtea Constituțională a Turciei a refuzat eliberarea unui fost ofițer militar, în ciuda faptului că acesta  suferă de scleroză multiplă în stadiu avansat ( MS), conform Turkish Minutes.

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

 În 2013, Çay a fost diagnosticat cu SM, o boală potențial invalidantă a creierului și a măduvei spinării. Tratamentele sale mergeau atât de bine încât putea chiar să facă și sport.

Totuși, totul sa schimbat odată cu arestarea sa în urma puciului eșuat. Çay a fost ofițerul de serviciu în noaptea de 15 iulie 2016, la Academiile de Război din Istanbul, școli absolvite care formează ofițeri.

 El a fost reținut și ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat de către un tribunal din Istanbul.

Timp de doi ani, nu i s-au administrat  medicamentele necesare 

În perioada în care a stat în închisoare, nu i s-a administrat medicamentul timp de aproape doi ani și nu a fost tratat nici măcar după atacurile SM, în ciuda nenumăratelor cereri adresate administrației penitenciare. 

În loc să-i ofere îngrijirea de care avea nevoie, administrația penitenciarului i-a acordat doar controale generale de sănătate.

Astfel, starea de sănătate i s-a agravat, urmând să fie trimis la spital după ce a pierdut capacitatea de a merge. 

Chiar și așa, din cauza birocrației, bărbatul a tot trebuit să se deplaseze pe propriile picioare, fără a primi tratament. 

Motivul refuzului

 Curtea Constituțională a motivat refuzul susținând  că bărbatul are acces la îngrijiri medicale și că nu există dovezi care să demonstreze că șederea sa în închisoare prezintă un risc serios.

Cu toate acestea, condițiile de detenție sunt cumplite  pentru o persoană cu atâtea limitări fizice. Nu există scaune pentru toaletă, toate toaletele sunt neadaptate. În prezent, bărbatul folosește scutece pentru adulți.

Legea pentru reducerea numărului de deținuți

Parlamentul turc a adoptat pe 14 aprilie o lege  de eliberare condiționată, menită să reducă populația deținuților din închisorile supraaglomerate din țară din cauza pandemiei.

Legislația, care exclude prizonierii politici precum politicienii, jurnaliștii, avocații, universitarii și apărătorii drepturilor omului condamnați în temeiul controversatelor legi antiteroriste ale țării, a provocat apeluri din partea ONU, UE și grupuri de drepturi pentru drepturile deținuților.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii. Peste 150.000 de cetățeni turci au fost concediați după puciul eșuat din 2016, majoritatea fiind funcționari publici din sistemul educațional sau juridic.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.

Turcia crește cenzura:“O instituție publică crucială a devenit un braț al lui Erdoğan”

Într-o conferință de presă, marți, HRW a semnalizat că RTÜK a contribuit la cenzură într-o țară în care marea majoritate a știrilor de televiziune sunt deja pro-guvernamentale prin impunerea de interdicții de difuzare de cinci zile pe două posturi TV și amenzi grele pentru alții.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.