joi, martie 28, 2024

Turcia a eliberat circa 34.000 de deținuți, pentru a le face loc zecilor de mii de suspecți în legătură cu puciul

Autoritățile turce au pus în libertate până în prezent 33.838 de deținuți, a anunțat vineri ministrul justiției Bekir Bozdag, după ce Turcia a indicat că eliberează din închisori circa 38.000 de deținuți pentru a le face loc zecilor de mii de persoane arestate în legătură cu presupuse legături cu tentativa de puci eșuată din iulie, relatează agenția Reuters.

Bozdag a precizat, într-o conferință de presă, că Turcia va elibera în total din închisori 38.000 de persoane, în cadrul reformelor sale penale ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară eșuate, ce avea drept scop înlăturarea de la putere a guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a dat afară din posturi publice circa 80.000 de persoane și multe au fost arestate după tentativa de puci, fiind acuzate că ar fi simpatizat cu puciștii.

Dintre membrii personalului de securitate din ultima serie de epurări, 323 erau din cadrul jandarmeriei și al poliției, potrivit Monitorului Oficial, în care guvernul publică noile legi și ordine.

Se spune că alte 2.346 de cadre au fost date afară din universități. Sute de cadre universitare și alte persoane au fost deja înlăturate din posturile lor, fiind acuzate de legături cu clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA și pe care președintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză că ar fi ”creierul” puciului.

Aproximativ 3.300 de oficiali din justiție au fost de asemenea concediați, lăsând o forță de lucru descompletată pentru a gestiona procesul juridic în cazul unui număr crescând de persoane reținute.

Potrivit Monitorului Oficial, judecătorii și procurorii pensionați se pot întoarce la lucru dacă cer aceasta în următoarele două luni.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.