vineri, aprilie 19, 2024

Atenţionare din partea procurorului antiterorism, pentru Franţa

Retragerea militară a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak și Siria crește riscul unor atacuri islamiste în Franța ca cele care au avut loc anul trecut și în acest an, a declarat vineri procurorul antiterorism al Franței, Francois Molins, potrivit Reuters.

„Vedem clar din istoria terorismului că, atunci când organizațiile teroriste se află în dificultate pe propriul teritoriu, caută o oportunitate de a comite atacuri în străinătate”, a declarat el într-un interviu pentru ziarul Le Monde.

Magistratul Molins(62 de ani , originar din Pyrénées-Orientales) a adăugat că presiunea militară cu care se confruntă SI ar putea duce la creșterea numărului jihadiștilor francezi care revin în Franța după ce au luptat alături de gruparea teroristă.

„Într-un moment sau altul ne vom confrunta cu revenirea unui număr mare de combatanți francezi și de membri ai familiilor acestora”, a precizat el.

In acelaşi timp, Francois Molins insistă pe respectarea drepturilor omului, şi declară că plasarea în stare de reţinere a persoanelor fişate cu fişe S este împotriva prerogativelor statului de drept. În acest sens , el se pronunţă net împotriva unor idei exprimate de mai multe personalităţi din opoziţia politică, precum fostul şef al statului francez, Nicolas Sarkozy.

„Pe planul procedurilor judiciare pentru situaţii legate de terorismul islamist creşterea numărului de cazuri este exponenţială: avusesem 26 de proceduri în 2013, 136 în 2015. Parchetul din Paris urmăreşte astăzi 324 de dosare : 183 de anchete preliminare şi 141 informaţii judiciare.În totoal 982 de indivizi sunt plasaţi în anchetă”, a adăugat Molins. ( după le Monde)

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.