sâmbătă, septembrie 25, 2021

Atenţionare din partea procurorului antiterorism, pentru Franţa

Retragerea militară a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak și Siria crește riscul unor atacuri islamiste în Franța ca cele care au avut loc anul trecut și în acest an, a declarat vineri procurorul antiterorism al Franței, Francois Molins, potrivit Reuters.

„Vedem clar din istoria terorismului că, atunci când organizațiile teroriste se află în dificultate pe propriul teritoriu, caută o oportunitate de a comite atacuri în străinătate”, a declarat el într-un interviu pentru ziarul Le Monde.

Magistratul Molins(62 de ani , originar din Pyrénées-Orientales) a adăugat că presiunea militară cu care se confruntă SI ar putea duce la creșterea numărului jihadiștilor francezi care revin în Franța după ce au luptat alături de gruparea teroristă.

„Într-un moment sau altul ne vom confrunta cu revenirea unui număr mare de combatanți francezi și de membri ai familiilor acestora”, a precizat el.

In acelaşi timp, Francois Molins insistă pe respectarea drepturilor omului, şi declară că plasarea în stare de reţinere a persoanelor fişate cu fişe S este împotriva prerogativelor statului de drept. În acest sens , el se pronunţă net împotriva unor idei exprimate de mai multe personalităţi din opoziţia politică, precum fostul şef al statului francez, Nicolas Sarkozy.

„Pe planul procedurilor judiciare pentru situaţii legate de terorismul islamist creşterea numărului de cazuri este exponenţială: avusesem 26 de proceduri în 2013, 136 în 2015. Parchetul din Paris urmăreşte astăzi 324 de dosare : 183 de anchete preliminare şi 141 informaţii judiciare.În totoal 982 de indivizi sunt plasaţi în anchetă”, a adăugat Molins. ( după le Monde)

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire