duminică, ianuarie 10, 2021

Cine știa de lovitură?

 Nazif Apak*

Producatorii serialului ” Valea Lupilor”, cu luni înainte de 15 iulie, au încercat să înregistreze marca ” Valea Lupilor- Lovitura” .Acest lucru ridică anumite semne de întrebare.

Echipa de producatori știa de lovitura? Producătorii nu au dat un răspuns satisfăcător. Să vă dau eu un răspuns: Adresa este MIT. Pe vremuri echipa se întâlnea și cu simpatizanții Gulen. Dintre membrii echipei, unii au avut copiii la școlile lor, soțiile lor au mers la cursurile acestora. Se pare că acestă prietenie a deranjat pe cineva.

Nuh Yilmaz, pe vremuri cercetător la Fundația de Cercetări Strategice (SETA) și opozant islamist, a ajuns consilier la MIT și a început să contribuie la scenariul serialului. Acestă contribuție a creat o stare de neliniște în sânul echipei de scenariști.

Nu vi se pare interesant? În seara zile de 15 Iulie, Nuh Yilmaz a organizat acțiunile din spatele cortinei. A informat presa. A făcut legăturile telefonice ale Președintelui cu diferite canale media. Echipei „Văi” nu-i trecea prin minte cu luni înainte să înregistreze marca ” Lovitura”, doar dacă nu exista o influenţă și control din partea MIT, care de două sezoane a introdus în scenariul serialului ” legenda statului paralel”.

În primul comunicat imediat după puci, MIT a declarat că a informat „organele de stat” în jurul orei 16. Organe de stat?

În primul rând Hulusi Akar, șeful Statului Major, apoi Președenția. Având un trecut comun de la SETA ( îl informează Ibrahim kalin, purtătorul de cuvânt al Președenției,( o asemenea informație nu ajunge la Erdogan! Secretarul de Stat al MIT Hakan Fidan împreună cu Șeful Statului Major Hulusi Akar evaluează situația până seara, dar nu iau nicio măsură și cel din urmă este luat prizonier (!).

În timpul puciului, de la început până la sfârșit s-au întâmplat lucruri absurde. Au fost trimiși 8 soldați la televiziunea națională TRT, a fost închis traficul pe podul Bosfor numai pe un sens, începutul loviturii a fost seara.

Nu spun americanii degeaba : ” am crezut că este un joc pe calculator”. Era ca o glumă, piesă de teatru în cort, dar după ce au început să apară pierderi de vieți în rândul civililor, cei care au scris scenariul s-au speriat. Într-o bună zi, când se va ridica ceața de pe partea care nu este glumă, cei care azi pozează în eroi, mâine vor da socoteală în fața justiției.

Personajul cheie al teatrului este Hulusi Akar. Fără ca el să fie parte a încercării, nu ar fi luat parte așa mulți generali.

Partea cu Guleniști, este capcana politică. Ziarul Akșam, trompeta guvernului, în lunile anterioare l-a prezentat pe Akar drept gulenist. Acestă teză a fost pe larg dezbătută în presa loială. Erdogan era hotărât să-l pensioneze. Abdullah Gul, consătean și vechi prieten, a intervenit și a fost salvat de la pensionare. Ce s-a întâmplat ca Pașa care era ”paralel” să fie salvat. Acesta a ajuns un prieten al lui Erdogan, a fost martor la cununia fiicei.

O altă echipă implicată este cea a lui Dogu Perincek, un ultranaționalist având idei eurasiatice. Cu luni înainte, delegațiile acestuia au mers în Rusia și au spus: ” Va fi lovitură de stat” și au încercat împăcarea lui Putin cu Erdogan. Perincek nu ascunde informația că știa cu două săptămâni înainte de puci. Ce știa Perincek nu știau și organele statului? Orice discuție din culiselei Ankarei era legată de subiectul loviturii din Iulie. Era așteptată o lovitură kemalistă. Bârfele spuneau că, comandanții superiori aprobau o astfel de lovitură. Întrebați ziariști din culisele Ankarei, toți vor spune același lucru. Planul nu s-a întâmplat așa cu era planuit; planurile au fost dezvăluite de cei de mai sus care s-au înteles cu puterea și a fost planificat un nou plan de acțiune: „ darul divin”.

Cei care urmau să facă lovitura erau știuți de luni bune. Pentru a – l face țap ispășitor pe Gulen s-au facut planurile A,B,C care aveau ca punct comun atragerea în capcană a simpatizanților lui Gulen. Ca planul să funcționeze pe de o parte, s-a indus ideea că acțiunea aste organizată de superiori și are loc sub comanda acestora. Pe de altă parte s-a vehiculat că opoziția împotriva idei ar face mult rău țării.

Planul de după teatrul loviturii era gata de mult. Urmau să fie confiscate averile și instituțiile simpatizanților lui Gulen, zeci de mii de oameni urmau să fie arestați. Mișcarea Gulen urma să fie dezonorată… Amintiți-vă, un procuror la emisiunea lui Fatih Altayli de la Haberturk a spus ca urmează , la nevoie, să fie arestaţi circa 500 de mii de oameni și a dat exemplul loviturii din 12 Septembrie 1980.

Coaliția AKP-Perincek a început să caute scenarii pentru a aresta mii de oameni și a face atmosfera propice unei lovituri sau necesității ei.

Scenariu! Nu numai Valea lupilor știa cu luni înainte de lovitură. S-a făcut și o simulare pentru a chema populația în stradă și pentru chemările din minarete. Acel ofițer spune adevărul:       „Cică am fost să-l luăm prizonier pe Erdogan, dar am așteptat ore, după ce plecă el, am primit ordin să atacăm clădirea.” Avionul prezidențial este în aer, dar nu este atins, în momentul aterizării, soldații părăsesc aeroportul.

Acest subiect are nenumărate amănunte secrete, care ușor, ușor trebuiesc descifrate.

Pe de altă parte aveți grijă să nu blestemați, pe lângă un membru AKP care știa de treabă, pe cei care au pregătit lovitura, pe cei care au facut-o și pe cei care au știut de ea. Un prieten de al meu a spus acest lucrul lângă un membru al partidului AKP și a primit următorul răspuns: ” Ușurel prietene, ce spui tu? Noi știam și chiar ne-am pregătit…”


(*) Articolul publicat la tr724.com, 28 august, şi tradus in limba română

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

După 24 de amenzi: Un restaurant a fost închis pentru 15 zile pentru nerespectarea normele contra COVID-19

Un restaurant din provincia nord-vestică Zonguldak a fost închis pentru 15 zile pentru încălcarea măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, după ce patronul a primit 24 de amenzi.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.