vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: 53 de profesori s-au sinucis după ce au fost concediați

53 de profesori s-au sinucis în Turcia după ce au fost concediați din locurile de muncă prin prin decret prezidențial, în urma unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016, conform raportului Uniunii Muncitorilor în Educație și Știință, citat de Stockholm Center for Freedom.

Potrivit  datelor, un total de 67.609 educatori, inclusiv profesori și profesori universitari, au fost concediați din locurile lor de muncă pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu „organizații teroriste”, din 15 iulie 2016.

Încă 20.000 de profesori și-au pierdut locul de muncă după ce școlile private în care lucrau au fost închise prin decret-legi de urgență din cauza acuzațiilor similare.

Profesorii nu pot lucra la stat, nici la privat

Foștii funcționari publici nu au fost concediați doar din locurile de muncă, li sa interzis și să lucreze din nou în sectorul public și să primească pașaport.

De asemenea, guvernul le-a îngreunat activitatea profesională în sectorul privat. În baza de date a securității sociale au fost puse note despre funcționarii publici concediați pentru a descuraja potențialii angajatori.

„Profesorii demiși nu sunt capabili să lucreze în sectorul privat. Dacă poliția află că un loc de muncă îi angajează, își fac raiduri în birouri și îi amendează ”, a declarat apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Gergerlioğlu a subliniat și faptul că dacă profesorii concediați vor să învețe noi abilități pentru a lucra într-un alt loc de muncă, Agenția Turcă pentru Ocuparea Forței de Muncă (İȘKUR) nu le permite să urmeze cursuri profesionale gratuite.

Anul trecut Nebi Toylak, fost profesor în școală publică, a participat la un curs de cultivare a serelor pentru a explora noi oportunități de carieră. Cu toate acestea, după prima sesiune a primit un telefon de la direcția provincială pentru agricultură, care pregătea cursul împreună cu İȘKUR, spunându-i că nu mai poate participa la program, deoarece era un funcționar public demis.

Nu se poate face nimic

Gergerlioğlu a spus că s-a întâlnit cu ministrul educației cu privire la restricțiile impuse profesorilor concediați care lucrează în școlile private, dar ministrul a spus că nu poate face nimic în legătură cu situația.

 „Toată lumea se uită la palatul [prezidențial] pentru decizii. O instrucțiune de acolo determină totul ”, a declarat Gergerlioğlu.

Potrivit Uniunii, un număr total de 11 544 de dosare depuse de profesori sunt în curs de soluționare la Comisia OHAL.

Comisia OHAL a fost înființată ca un organ de contestație sub presiunea Consiliului Europei pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) de o cantitate uriașă de muncă provenită de la zeci de mii de solicitanți turci care nu au putut să-și ducă cazurile în Turcia instanțele de judecată.

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a întârzia sau preveni posibile decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, fiind condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care susținea în mod deschis președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,