joi, martie 23, 2023

Turcia: 53 de profesori s-au sinucis după ce au fost concediați

53 de profesori s-au sinucis în Turcia după ce au fost concediați din locurile de muncă prin prin decret prezidențial, în urma unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016, conform raportului Uniunii Muncitorilor în Educație și Știință, citat de Stockholm Center for Freedom.

Potrivit  datelor, un total de 67.609 educatori, inclusiv profesori și profesori universitari, au fost concediați din locurile lor de muncă pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu „organizații teroriste”, din 15 iulie 2016.

Încă 20.000 de profesori și-au pierdut locul de muncă după ce școlile private în care lucrau au fost închise prin decret-legi de urgență din cauza acuzațiilor similare.

Profesorii nu pot lucra la stat, nici la privat

Foștii funcționari publici nu au fost concediați doar din locurile de muncă, li sa interzis și să lucreze din nou în sectorul public și să primească pașaport.

De asemenea, guvernul le-a îngreunat activitatea profesională în sectorul privat. În baza de date a securității sociale au fost puse note despre funcționarii publici concediați pentru a descuraja potențialii angajatori.

„Profesorii demiși nu sunt capabili să lucreze în sectorul privat. Dacă poliția află că un loc de muncă îi angajează, își fac raiduri în birouri și îi amendează ”, a declarat apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Gergerlioğlu a subliniat și faptul că dacă profesorii concediați vor să învețe noi abilități pentru a lucra într-un alt loc de muncă, Agenția Turcă pentru Ocuparea Forței de Muncă (İȘKUR) nu le permite să urmeze cursuri profesionale gratuite.

Anul trecut Nebi Toylak, fost profesor în școală publică, a participat la un curs de cultivare a serelor pentru a explora noi oportunități de carieră. Cu toate acestea, după prima sesiune a primit un telefon de la direcția provincială pentru agricultură, care pregătea cursul împreună cu İȘKUR, spunându-i că nu mai poate participa la program, deoarece era un funcționar public demis.

Nu se poate face nimic

Gergerlioğlu a spus că s-a întâlnit cu ministrul educației cu privire la restricțiile impuse profesorilor concediați care lucrează în școlile private, dar ministrul a spus că nu poate face nimic în legătură cu situația.

 „Toată lumea se uită la palatul [prezidențial] pentru decizii. O instrucțiune de acolo determină totul ”, a declarat Gergerlioğlu.

Potrivit Uniunii, un număr total de 11 544 de dosare depuse de profesori sunt în curs de soluționare la Comisia OHAL.

Comisia OHAL a fost înființată ca un organ de contestație sub presiunea Consiliului Europei pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) de o cantitate uriașă de muncă provenită de la zeci de mii de solicitanți turci care nu au putut să-și ducă cazurile în Turcia instanțele de judecată.

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a întârzia sau preveni posibile decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, fiind condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care susținea în mod deschis președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.