vineri, aprilie 19, 2024

Turcia: 53 de profesori s-au sinucis după ce au fost concediați

53 de profesori s-au sinucis în Turcia după ce au fost concediați din locurile de muncă prin prin decret prezidențial, în urma unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016, conform raportului Uniunii Muncitorilor în Educație și Știință, citat de Stockholm Center for Freedom.

Potrivit  datelor, un total de 67.609 educatori, inclusiv profesori și profesori universitari, au fost concediați din locurile lor de muncă pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu „organizații teroriste”, din 15 iulie 2016.

Încă 20.000 de profesori și-au pierdut locul de muncă după ce școlile private în care lucrau au fost închise prin decret-legi de urgență din cauza acuzațiilor similare.

Profesorii nu pot lucra la stat, nici la privat

Foștii funcționari publici nu au fost concediați doar din locurile de muncă, li sa interzis și să lucreze din nou în sectorul public și să primească pașaport.

De asemenea, guvernul le-a îngreunat activitatea profesională în sectorul privat. În baza de date a securității sociale au fost puse note despre funcționarii publici concediați pentru a descuraja potențialii angajatori.

„Profesorii demiși nu sunt capabili să lucreze în sectorul privat. Dacă poliția află că un loc de muncă îi angajează, își fac raiduri în birouri și îi amendează ”, a declarat apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Gergerlioğlu a subliniat și faptul că dacă profesorii concediați vor să învețe noi abilități pentru a lucra într-un alt loc de muncă, Agenția Turcă pentru Ocuparea Forței de Muncă (İȘKUR) nu le permite să urmeze cursuri profesionale gratuite.

Anul trecut Nebi Toylak, fost profesor în școală publică, a participat la un curs de cultivare a serelor pentru a explora noi oportunități de carieră. Cu toate acestea, după prima sesiune a primit un telefon de la direcția provincială pentru agricultură, care pregătea cursul împreună cu İȘKUR, spunându-i că nu mai poate participa la program, deoarece era un funcționar public demis.

Nu se poate face nimic

Gergerlioğlu a spus că s-a întâlnit cu ministrul educației cu privire la restricțiile impuse profesorilor concediați care lucrează în școlile private, dar ministrul a spus că nu poate face nimic în legătură cu situația.

 „Toată lumea se uită la palatul [prezidențial] pentru decizii. O instrucțiune de acolo determină totul ”, a declarat Gergerlioğlu.

Potrivit Uniunii, un număr total de 11 544 de dosare depuse de profesori sunt în curs de soluționare la Comisia OHAL.

Comisia OHAL a fost înființată ca un organ de contestație sub presiunea Consiliului Europei pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) de o cantitate uriașă de muncă provenită de la zeci de mii de solicitanți turci care nu au putut să-și ducă cazurile în Turcia instanțele de judecată.

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a întârzia sau preveni posibile decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, fiind condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care susținea în mod deschis președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.