sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: 53 de profesori s-au sinucis după ce au fost concediați

53 de profesori s-au sinucis în Turcia după ce au fost concediați din locurile de muncă prin prin decret prezidențial, în urma unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016, conform raportului Uniunii Muncitorilor în Educație și Știință, citat de Stockholm Center for Freedom.

Potrivit  datelor, un total de 67.609 educatori, inclusiv profesori și profesori universitari, au fost concediați din locurile lor de muncă pentru presupusa apartenență la „organizații teroriste” sau relații cu „organizații teroriste”, din 15 iulie 2016.

Încă 20.000 de profesori și-au pierdut locul de muncă după ce școlile private în care lucrau au fost închise prin decret-legi de urgență din cauza acuzațiilor similare.

Profesorii nu pot lucra la stat, nici la privat

Foștii funcționari publici nu au fost concediați doar din locurile de muncă, li sa interzis și să lucreze din nou în sectorul public și să primească pașaport.

De asemenea, guvernul le-a îngreunat activitatea profesională în sectorul privat. În baza de date a securității sociale au fost puse note despre funcționarii publici concediați pentru a descuraja potențialii angajatori.

„Profesorii demiși nu sunt capabili să lucreze în sectorul privat. Dacă poliția află că un loc de muncă îi angajează, își fac raiduri în birouri și îi amendează ”, a declarat apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Gergerlioğlu a subliniat și faptul că dacă profesorii concediați vor să învețe noi abilități pentru a lucra într-un alt loc de muncă, Agenția Turcă pentru Ocuparea Forței de Muncă (İȘKUR) nu le permite să urmeze cursuri profesionale gratuite.

Anul trecut Nebi Toylak, fost profesor în școală publică, a participat la un curs de cultivare a serelor pentru a explora noi oportunități de carieră. Cu toate acestea, după prima sesiune a primit un telefon de la direcția provincială pentru agricultură, care pregătea cursul împreună cu İȘKUR, spunându-i că nu mai poate participa la program, deoarece era un funcționar public demis.

Nu se poate face nimic

Gergerlioğlu a spus că s-a întâlnit cu ministrul educației cu privire la restricțiile impuse profesorilor concediați care lucrează în școlile private, dar ministrul a spus că nu poate face nimic în legătură cu situația.

 „Toată lumea se uită la palatul [prezidențial] pentru decizii. O instrucțiune de acolo determină totul ”, a declarat Gergerlioğlu.

Potrivit Uniunii, un număr total de 11 544 de dosare depuse de profesori sunt în curs de soluționare la Comisia OHAL.

Comisia OHAL a fost înființată ca un organ de contestație sub presiunea Consiliului Europei pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) de o cantitate uriașă de muncă provenită de la zeci de mii de solicitanți turci care nu au putut să-și ducă cazurile în Turcia instanțele de judecată.

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a întârzia sau preveni posibile decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, fiind condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care susținea în mod deschis președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.