vineri, ianuarie 7, 2022

Pandora Papers: Firma care i-a construit lui Erdogan palatul a evitat impozitele prin conturi offshore

Rönesans Holding, apropiat al guvernului lui Erdogan, a evitat impozite în valoare de peste 200 de milioane de dolari din proiectele prin transferul de fonduri în conturile din Insulele Virgine, conform Pandora Paper, citat de Duvar English.

Adunat de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), Pandora Papers a dezvăluit că mama fondatorului Rönesans Holding Erman Ilıcak, Ayșe Ilıcak a fondat două companii numite Dolmine International  și Covar Trading.

Ambele entități au fost înființate pe 17 martie 2014 în Elveția, când construcția Palatului prezidențial din Turciei era încă în desfășurare de către Rönesans Holding și a fost listată ca fiind funcțională în aceleași industrii ca firma aliată AKP.

Contabilitatea Covar Trading a dezvăluit un venit de 105.524.000 USD în anul 2015 și o „donație” ulterioară a aceleiași sume, lăsând fondurile companiei la scurt timp după aceea.

Între timp, compania Dolmine International a lui Ayșe Ilıcak a primit 105.212.000 de dolari în conturile lor elvețiene în 2015, iar la fondurile lor s-au adăugat venituri suplimentare din dobânzi de 491.616,16 dolari.

Niciuna dintre companiile elvețiene din Ayșe Ilıcak nu a înregistrat venituri sau activități financiare înregistrate în 2016 și 2017: acest lucru aduce numărul pe care Ilıcak nu a reușit să plătească impozite la 210.736.132 USD într-un singur an.

Suma reținută de Ilıcak din impozite ar fi contribuit cu aproape 750 de milioane de lire turcești la Trezorerie cu o rată de impozitare de 40%. Aceste fonduri ar fi permis construirea a 25 de școli elementare, opt spitale sau cămine pentru 15.000 de studenți.

Între timp, proprietarul Rönesans Holding Erman Ilıcak și-a dublat activele personale declarate de la 2,1 miliarde de dolari în 2015 la 4,4 miliarde de dolari în 2021.

În mod separat, directorul rus al lui Rönesans Holding, Alexander Tarasyuk, a fost acuzat de o evaziune fiscală de 10 milioane de dolari, dar a reușit să evite urmărirea penală după ce a plătit o amendă de 11 milioane de dolari.

Rönesans Holding a primit licitații de stat în valoare de aproximativ 16 miliarde de lire de la guvernul AKP numai în ultimii 10 ani, inclusiv pentru construcția spitalelor urbane care au fost extrem de criticate de experții din industria medicală.

Licitațiile de stat sunt un instrument obișnuit de redistribuire a averii folosite de AKP, atribuind adesea aliaților lor proiecte masive pentru a canaliza fonduri publice în mâinile unei elite mici.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.