joi, martie 28, 2024

Pandora Papers: Firma care i-a construit lui Erdogan palatul a evitat impozitele prin conturi offshore

Rönesans Holding, apropiat al guvernului lui Erdogan, a evitat impozite în valoare de peste 200 de milioane de dolari din proiectele prin transferul de fonduri în conturile din Insulele Virgine, conform Pandora Paper, citat de Duvar English.

Adunat de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), Pandora Papers a dezvăluit că mama fondatorului Rönesans Holding Erman Ilıcak, Ayșe Ilıcak a fondat două companii numite Dolmine International  și Covar Trading.

Ambele entități au fost înființate pe 17 martie 2014 în Elveția, când construcția Palatului prezidențial din Turciei era încă în desfășurare de către Rönesans Holding și a fost listată ca fiind funcțională în aceleași industrii ca firma aliată AKP.

Contabilitatea Covar Trading a dezvăluit un venit de 105.524.000 USD în anul 2015 și o „donație” ulterioară a aceleiași sume, lăsând fondurile companiei la scurt timp după aceea.

Între timp, compania Dolmine International a lui Ayșe Ilıcak a primit 105.212.000 de dolari în conturile lor elvețiene în 2015, iar la fondurile lor s-au adăugat venituri suplimentare din dobânzi de 491.616,16 dolari.

Niciuna dintre companiile elvețiene din Ayșe Ilıcak nu a înregistrat venituri sau activități financiare înregistrate în 2016 și 2017: acest lucru aduce numărul pe care Ilıcak nu a reușit să plătească impozite la 210.736.132 USD într-un singur an.

Suma reținută de Ilıcak din impozite ar fi contribuit cu aproape 750 de milioane de lire turcești la Trezorerie cu o rată de impozitare de 40%. Aceste fonduri ar fi permis construirea a 25 de școli elementare, opt spitale sau cămine pentru 15.000 de studenți.

Între timp, proprietarul Rönesans Holding Erman Ilıcak și-a dublat activele personale declarate de la 2,1 miliarde de dolari în 2015 la 4,4 miliarde de dolari în 2021.

În mod separat, directorul rus al lui Rönesans Holding, Alexander Tarasyuk, a fost acuzat de o evaziune fiscală de 10 milioane de dolari, dar a reușit să evite urmărirea penală după ce a plătit o amendă de 11 milioane de dolari.

Rönesans Holding a primit licitații de stat în valoare de aproximativ 16 miliarde de lire de la guvernul AKP numai în ultimii 10 ani, inclusiv pentru construcția spitalelor urbane care au fost extrem de criticate de experții din industria medicală.

Licitațiile de stat sunt un instrument obișnuit de redistribuire a averii folosite de AKP, atribuind adesea aliaților lor proiecte masive pentru a canaliza fonduri publice în mâinile unei elite mici.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.