joi, aprilie 7, 2022

Pandora Papers: Firma care i-a construit lui Erdogan palatul a evitat impozitele prin conturi offshore

Rönesans Holding, apropiat al guvernului lui Erdogan, a evitat impozite în valoare de peste 200 de milioane de dolari din proiectele prin transferul de fonduri în conturile din Insulele Virgine, conform Pandora Paper, citat de Duvar English.

Adunat de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), Pandora Papers a dezvăluit că mama fondatorului Rönesans Holding Erman Ilıcak, Ayșe Ilıcak a fondat două companii numite Dolmine International  și Covar Trading.

Ambele entități au fost înființate pe 17 martie 2014 în Elveția, când construcția Palatului prezidențial din Turciei era încă în desfășurare de către Rönesans Holding și a fost listată ca fiind funcțională în aceleași industrii ca firma aliată AKP.

Contabilitatea Covar Trading a dezvăluit un venit de 105.524.000 USD în anul 2015 și o „donație” ulterioară a aceleiași sume, lăsând fondurile companiei la scurt timp după aceea.

Între timp, compania Dolmine International a lui Ayșe Ilıcak a primit 105.212.000 de dolari în conturile lor elvețiene în 2015, iar la fondurile lor s-au adăugat venituri suplimentare din dobânzi de 491.616,16 dolari.

Niciuna dintre companiile elvețiene din Ayșe Ilıcak nu a înregistrat venituri sau activități financiare înregistrate în 2016 și 2017: acest lucru aduce numărul pe care Ilıcak nu a reușit să plătească impozite la 210.736.132 USD într-un singur an.

Suma reținută de Ilıcak din impozite ar fi contribuit cu aproape 750 de milioane de lire turcești la Trezorerie cu o rată de impozitare de 40%. Aceste fonduri ar fi permis construirea a 25 de școli elementare, opt spitale sau cămine pentru 15.000 de studenți.

Între timp, proprietarul Rönesans Holding Erman Ilıcak și-a dublat activele personale declarate de la 2,1 miliarde de dolari în 2015 la 4,4 miliarde de dolari în 2021.

În mod separat, directorul rus al lui Rönesans Holding, Alexander Tarasyuk, a fost acuzat de o evaziune fiscală de 10 milioane de dolari, dar a reușit să evite urmărirea penală după ce a plătit o amendă de 11 milioane de dolari.

Rönesans Holding a primit licitații de stat în valoare de aproximativ 16 miliarde de lire de la guvernul AKP numai în ultimii 10 ani, inclusiv pentru construcția spitalelor urbane care au fost extrem de criticate de experții din industria medicală.

Licitațiile de stat sunt un instrument obișnuit de redistribuire a averii folosite de AKP, atribuind adesea aliaților lor proiecte masive pentru a canaliza fonduri publice în mâinile unei elite mici.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.