sâmbătă, aprilie 13, 2024

Turcia: 21 de femei victime ale femicidului în aprilie

Un total de 21 de femei în Turcia au fost ucise de bărbați luna trecută, în timp ce alte 23 au murit în circumstanțe suspecte, potrivit datelor de la Platforma We Will Stop Femicide, citat de Stockholm Center for Freedom.

Majoritatea femeilor au fost ucise de o rudă apropiată masculină, cum ar fi soț, tată, fiu sau rudă. Potrivit platformei, nouă femei au fost ucise de soți, una de un fost soț, una de un fost partener, două de rude, una de un tată, trei de fii și trei de cunoscuți.

11 femei ucise în propriile case

Platforma We Will Stop Femicide indică faptul că 11 femei au fost ucise chiar în casa în care locuia.

Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 392 de femei au fost ucise în Turcia în 2022.

Femicidul și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute aproape în fiecare zi. Mulți critici spun că principalul motiv din spatele situației sunt politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi, acordându-le impunitate.

Într-o mișcare care a atras indignarea națională și internațională, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, printr-un decret prezidențial, a scos Turcia din Convenţia de la Istanbul, un tratat internațional, în martie 2021, care impune adoptarea unei legislații de urmărire penală a autorilor de abuz domestic și similar, precum și de viol conjugal și organe genitale feminine mutilare.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.