duminică, octombrie 1, 2023

Turcia: 2 bănci renunță la sistemul de plată rusesc, după sancțiunile SUA

Creditorii turci İşbank şi Denizbank au suspendat utilizarea sistemului de plăţi rusesc Mir, după o sancțiunile  SUA asupra celor acuzaţi că au ajutat Moscova să evite sancţiunile din cauza războiului din Ucraina, conform Turkish Minutes.

Suspendarile de către două dintre cele cinci bănci turcești care au folosit Mir reflectă efortul lor de a evita conflictele financiare încrucișat dintre Occident și Rusia.

Mișcările, anunțate separat, au venit după ce Washingtonul și-a extins sancțiunile săptămâna trecută pentru a include șeful entității care conduce Mir, care este popular printre zecile de mii de turiști ruși care au sosit în Turcia în acest an.

İşbank, ale cărei acţiuni au scăzut cu 10%, a declarat că a oprit plăţile Mir şi evaluează noile sancţiuni ale Trezoreriei SUA. İşbank a mai spus că doreşte să respecte legile, reglementările şi principiile comerciale naţionale şi internaţionale.

Luna trecută, Trezoreria SUA a trimis o scrisoare marilor întreprinderi turcești în care avertizează că riscă sancțiuni dacă mențin legături comerciale cu rușii,

Mulți ruși au plecat în Turcia de când invazia din februarie le-a lăsat puține alte opțiuni de călătorie, iar sancțiunile le-au oprit utilizarea principalelor carduri de credit din SUA.

Mir este încă operat de către creditorii de stat Halkbank (HALKB.IS), Vakıfbank (VAKBN.IS) și Ziraat.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.