vineri, aprilie 12, 2024

Solicitantă de azil, dezbrăcată și împinsă în apă înghețată

O profesoară de 40 de ani, a fost împinsă înapoi în Turcia de autoritățile elene, în timp ce încerca să fugă într-o țară mai sigură și să se reîntâlnească cu copiii ei, care se aflau deja în Germania, conform Stockholm Center for Freedome.

O femeie cu inițialele H.T. a povestit despre încercarea de a ajunge în Grecia, alături de nepotul ei. Cei doi au mers la Bodrum, un oraș turistic plin de viață, care se află la doar 30 de minute cu feribotul până la insula grecească, Kos.

În ciuda faptului că a plătit contrabandiştilor o taxă, cei doi au așteptat în zadar să apară cineva.

„Am fost la hotel, încercând să nu ieșim în evidență. Ne-au spus că vor aranja o barcă și că va trebui să așteptăm câteva zile. Dar, după zile de așteptare, am înțeles că ne-a luat banii și nu avea să apară niciodată.”, susține femeia.

A doua încercare a fost cu atât mai complicată, deoarece de data aceasta au decis să ajungă în Grecia trecând râul Evros. Au plecat la Edirne, dar au fost opriți de poliția turcă pe drum. Temându-se au finalizat călătoria, iar nepotul ei s-a întors la Istanbul.

„Poliția ne verificase cărțile de identitate și știu doar că au văzut pe sistem că am un proces în desfășurare. Ne era prea frică să continuăm călătoria în cazul în care poliția ne urmărea, așa că am decis să amânăm și să încercăm mai târziu”, amintește acesta.

Au mers prin mlaștinile ore întregi

Când s-au simțit mai în siguranță, au decis să călătorească din nou la Edirne pentru a traversa râul Evros.

„Era noiembrie 2021, iar călătoria a fost departe de a fi ușoară. A trebuit să ne ascundem în tufișuri ore întregi ca să nu fim prinși”, susține aceasta.

Au trecut râul după-amiaza și au mers prin mlaștini ore întregi în frigul înghețat. Pe măsură ce se lăsa noaptea și vremea se răcea și mai mult, devenise aproape imposibil să mergi în continuare. În unele locuri erau până la piept în noroi, dar să se întoarcă, de asemenea, era imposibil.

Cel mai rău urma să vină, deoarece bărbații care purtau uniforme verzi i-au găsit în mlaștină.

„Le-am spus că fugim de opresiunea din Turcia și că suntem afiliați mișcării Gülen. Ne-au spus că poliția va sosi și ne va duce la un birou de înregistrare a azilului”, afirmă femeia.

Au fost lăsați în lenjerie intimă

În schimb, cei doi au fost duși într-o dubă fără ferestre și duși la un centru de detenție. Ofițerii le-au luat telefoanele și lucrurile personale și le-au închis într-o celulă. Înghețați, obosiți și înfometați, cei doi habar nu avea ce îi aștepta.

Nu erau singuri în celulă, mai erau două persoane. Un alt grup de ofițeri în uniforme și măști albastre a venit și le-a spus să-și scoată hainele și pantofii. Au fost lăsați în lenjerie intimă și percheziționați. Potrivit lui H.T. ofițerii s-au uitat chiar în urechile lor. Deși grupul le-a cerut hainele înapoi, ofițerii nu le-au permis să se îmbrace.

„Am avut lenjeria mea și o pereche de jambiere subțiri”, H.T. spus. „Dar ceilalți erau doar în lenjerie. Imaginează-ți doar că ești lăsat în lenjerie intimă în frigul înghețat.”

Au fost urcați din nou în dubă împreună cu un grup solicitanți de azil și duși înapoi pe râul Evros, unde îi aștepta o barcă.

A treia încercare, cu noroc

În timp ce au plecat de la țărm, ofițerii și-au tras cu armele după ei. Luptându-se să meargă în noroi fără pantofi, grupul a încercat să găsească un sat. Totuși, încă o dată au fost ridicați de polițiștii de frontieră, dar de data aceasta de autoritățile turce.

Au fost norocoși, deoarece niciunul dintre ofițeri nu observase că sunt turci și i-a lăsat într-un sat.

Aproape șase luni mai târziu a traversat din nou în Grecia. De data aceasta nu au fost împinși înapoi, dar au fost reținuți la o secție de poliție de la graniță.

„A fost groaznic. Celula mirosea îngrozitor și a trebuit să o împărțim cu niște bărbați timp de 11 zile. Dar soțul meu a călătorit în Grecia pentru a ne întâlni și, odată ce am fost eliberați, ne-am reunit după o absență de câțiva ani.”, amintește femeia.

Profesoara, copiii și soțul ei locuiesc acum împreună în Germania. Ea nu poate uita niciodată ce s-a întâmplat în Grecia și pe cei care nu au fost la fel de norocoși ca ea.

„Călătoria este periculoasă. Mulți oameni au fost accidentați după ce au fost împinși înapoi, iar unii se îneacă. Grecia nu își asumă nicio responsabilitate”, susține profesoara.

Profesoara, mamă a trei copii, a fost acuzată de legături cu mișcarea Gülen pe baza unor mărturii anonime. Procurorul a cerut o pedeapsă de șapte ani și șase luni. Soțul ei fusese deja condamnat la închisoare pentru acuzații similare în 2017 și a fugit în Germania pentru a scăpa de închisoare.

Mii de victime ale epurării după lovituri de stat au fost nevoite să părăsească țara ilegal, deoarece guvernul le-a revocat pașapoartele.

Victimele epurării care doreau să fugă din țară pentru a evita represiunea de după lovitura de stat au făcut călătorii periculoase peste râul Evros sau Marea Egee. Unii au fost arestați de forțele de securitate turcești, unii au fost împinși înapoi în Turcia de securitatea elenă, iar alţii au pierit în drumul lor spre Grecia.

Turcii, în topul solicitanților de azil

Potrivit unui raport Eurostat pentru perioada 2008-2020, cetățenii turci se numără printre primii solicitanți de azil în țările UE, ocupându-se pe locul șapte într-o listă a țărilor ai căror cetățeni au solicitat azil în UE în 2020.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, membrii Parlamentului European și organele de pază pentru drepturile omului au cerut în mod repetat autorităților elene să investigheze astfel de incidente de respingere.

Potrivit Amnesty International, practica respingerii migranților în Grecia a devenit atât de rea încât chiar și persoanele care au solicitat azil și se află de ceva timp în țară sunt ridicate și deportate.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.