marți, ianuarie 28, 2025

Turcia: 11 jurnaliști, inclusiv o proaspătă mămică, au fost reținuți

Poliția turcă a percheziționat sediile mai multor instituții de presă pro-kurde și reședințe private, reținând 11 jurnaliști, inclusiv mama unui copil în vârstă de 45 de zile, potrivit Stockholm Center for Freedom.

Sindicatul Jurnaliştilor din Turcia (TGS) a postat pe Twitter că cei 11 jurnalişti au fost luaţi în arest la Istanbul şi Ankara, precum şi în alte oraşe, inclusiv Diyarbakır, deşi nu a fost dat niciun motiv pentru detenţii.

Opt dintre deținuți lucrează pentru agenția de presă pro-kurdă Mezopotamya și trei pentru JINNEWS.

Printre cei reținuți s-a numărat corespondentul de la Mezopotamya, din Ankara, Zemo Ağgöz, mama unui copil de 45 de zile.

Ağgöz a fost luată în arest de poliție în timpul unui raid în apartamentul ei, la fel ca și ceilalți 10 jurnaliști, în jurul orei 6 dimineața.

Avocatul lui Ağgöz a spus că au încercat să ajungă la Ağgöz pentru a putea alăpta copilul, dar nu au reușit să stabilească la ce secție de poliție a fost dusă.

Filmarea cu modul brutal în care a fost arestată proaspăta mămica a ajuns viral pe rețelele de socializare din Turcia.

Guvernul vrea 3 copii per familie, dar reține mamele

Detenția lui Ağgöz și a celorlalți jurnaliști a declanșat reacții din partea presei internaționale și a activiștilor pentru drepturile omului.

„Au separat o mamă de copilul ei în vârstă de 45 de zile, care trebuia să fie alăptat. Cei care nu vorbesc despre nevoia jurnalistului Zemo Ağgöz de a-și alăpta copilul nu ar trebui să se plimbe printre noi ca jurnaliști de opoziție”, susține sociologul, scriitorul și activistul Veli Saçılık.

Çağrı Sarı, editor la cotidianul Evrensel, a criticat dur guvernul din Turcia, după arestarea lui Ağgöz.

„Jurnalista Zemo Ağgöz, mama unui copil de 45 de zile, a fost luată în custodie de guvernul Erdoğan, căruia se presupune că îi pasă de copii, care în mod repetat spune că vrea ca fiecare familie să aibă cel puțin trei copii.”, a comentat jurnalistul.

Institutul Internațional de Presă (IPI) a cerut eliberarea celor 11 jurnaliști kurzi.

„Turcia abuzează în mod regulat de legea antiteroră pentru a-i viza pe jurnalişti, care sunt adesea supuși acuzațiilor arbitrare și închisorii”, scrie IPI, pe contul oficial de Twitter.

Închisoare pentru știri false

Parlamentul Turciei a aprobat luna aceasta o lege pre-electorală dură care ar putea duce reporterii și utilizatorii rețelelor sociale condamnați până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de „știri false”.

Majoritatea ziarelor și canalelor de televiziune turcești au căzut sub controlul guvernului în urma represiuni puternice care a urmat puciului eșuat din 2016.

Rețelele sociale au rămas singura sursă de informare necontrolată, spre supărarea lui Erdogan.

Turcia ocupă locul 149 din 180 de țări în indicele anual al libertății presei publicat de Reporters Without Borders (RSF) la începutul acestui an.

Un total de 345 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisorile turcești și primesc același tratament ca și deținuții, conform studiu al Asociației Dreptul la Viață.