luni, octombrie 2, 2023

Istanbul: Numărul adepților Mișcării Gülen depășește numărul deținuților acuzați de terorism

Numărul deținuților care sunt închiși pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen, depășește toți ceilalți deținuți în așteptarea procesului sau condamnați pentru acuzații de terorism, conform Stockholm Center for Freedom.

Din 23.324 de deținuți din închisoarea Marmara, 2.017 au fost închiși pentru acuzații de terorism, 1.705 dintre ei fiind arestați sau condamnați pentru afilierea cu Mișcarea Gülen.

Datele au mai arătat că numărul total de condamnați din închisoarea Marmara a fost de 16.702, cu 3.603 persoane condamnări pentru tâlhărie, urmate de infracțiuni legate de droguri (3.459), extorcare (1.101), omor (983), infracțiuni sexuale (944) și infracțiuni organizate. (122).

„Străzile nu sunt sigure pentru nimeni. … Unul din patru alegători este suspect. Există un boom în [ratele] criminalității reale, deoarece autorităților de aplicare a legii și justiției le pasă doar de crimele politice, iar altele rămân adesea nepedepsite”, susține avocatul Levent Mazılıgüney.

Numele fostei închisori Silivri, unde sunt închiși majoritatea deținuților politici, a fost recent schimbat în închisoarea Marmara, în urma unei cereri din partea primarului districtului, care s-a plâns de asocierea negativă a districtului cu închisoarea.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.