marți, ianuarie 24, 2023

Dansul balcanic ciudat al lui Erdogan și Rama, premierul Albaniei

La câteva zile după ce două școli din Tirana au fost închise la cererea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru că se pare că erau „centri teroriste”, premierul albanez, Edi Rama a călătorit în Ankara să se întâlnească cu liderul islamist.

Poporul albanez a aflat despre călătorie dintr-o fotografie pe care a postat-o ​​pe rețelele de socializare în care apărea Erdogan, fără a oferi alte comentarii. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că speculațiile cu privire la scopul vizitei sale au răspândit în sfera publică.

Soluția misterului a venit doar câteva zile mai târziu, la Strasbourg. Vorbind în fața Adunării Consiliului Europei, Rama l-a lăudat pe Erdogan cu atâta pasiune încât a provocat reacții.

„Erdogan este singurul lider din arena internațională care face exact ceea ce spune”, a susținut Edi Rama.

Premierul cu ochii spre Erdogan. Poporul către Occident

Rama a ales acel forum pentru a-și lăuda „fratele mai mare” și aliatul său strategic în ochii europenilor, care au fost și ei vizați de amenințările lui Erdogan. Există ceva contradictoriu și inexplicabil în termeni politici în această „romanță” dintre premierul albanez și președintele turc: pentru că așa cum Rama încearcă să-și atașeze țara mai ferm de agenda islamistă a lui Erdogan, oamenii din Albania au ochii îndreptați ferm către Occidentul și la modul său de viață.

Poporul albanez, și în special tinerii, părăsesc țara și nu în căutarea „paradisul” lui Erdogan. Exodul a devenit atât de acut încât ambasadorul britanic la Tirana a făcut apel la tineretul albanez să nu-și abandoneze țara.

Dansul balcanic condus de interesele personale

Și dacă, așa cum susține Rama, interesele Albaniei se află de cealaltă parte a Mării Egee, atunci de ce dorește țara să fie parte a NATO și a Uniunii Europene? Ar putea fi, în schimb – așa cum se spune deschis în Albania și se șoptește în sălile diplomației europene – că interesele personale ale lui Rama sunt cele care îl conduc în acest ciudat dans balcanic cu Erdogan? Și vor accepta europenii o Albanie care este un satelit turcesc în Marea Adriatică și în centrul Mediteranei?

Evident că nu, dar în absența unei alternative viabile, ei sunt nevoiți să-și pună toate ouăle în coșul lui Rama. Statele Unite, totuși, se spune că „face cumpărături”.

Sursă: Stavros Tzimas, pentru Ekathimerini.

Scandal în Germania: Turcia amenință dizidenței cu „anihilarea”. De unde a pornit totul?

Presa din Germania vorbește despre campania electorală a turcilor, după un scandal pornit în urma unei vizite a unui politician turc, conform...

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

Suedia: Un ziar a anunțat un concurs de satiră despre Erdogan. Premiul de 1000 de euro

Editorul-șef al ziarului Flamman, Leonidas Aretakis, susține că competiția, care se desfășoară până vineri, ar trebui văzută ca un protest împotriva guvernului suedez și a lui Erdogan, precum și o apărare a libertății de exprimare și un act de solidaritate cu kurzii vulnerabili.

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.