vineri, martie 29, 2024

Dansul balcanic ciudat al lui Erdogan și Rama, premierul Albaniei

La câteva zile după ce două școli din Tirana au fost închise la cererea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru că se pare că erau „centri teroriste”, premierul albanez, Edi Rama a călătorit în Ankara să se întâlnească cu liderul islamist.

Poporul albanez a aflat despre călătorie dintr-o fotografie pe care a postat-o ​​pe rețelele de socializare în care apărea Erdogan, fără a oferi alte comentarii. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că speculațiile cu privire la scopul vizitei sale au răspândit în sfera publică.

Soluția misterului a venit doar câteva zile mai târziu, la Strasbourg. Vorbind în fața Adunării Consiliului Europei, Rama l-a lăudat pe Erdogan cu atâta pasiune încât a provocat reacții.

„Erdogan este singurul lider din arena internațională care face exact ceea ce spune”, a susținut Edi Rama.

Premierul cu ochii spre Erdogan. Poporul către Occident

Rama a ales acel forum pentru a-și lăuda „fratele mai mare” și aliatul său strategic în ochii europenilor, care au fost și ei vizați de amenințările lui Erdogan. Există ceva contradictoriu și inexplicabil în termeni politici în această „romanță” dintre premierul albanez și președintele turc: pentru că așa cum Rama încearcă să-și atașeze țara mai ferm de agenda islamistă a lui Erdogan, oamenii din Albania au ochii îndreptați ferm către Occidentul și la modul său de viață.

Poporul albanez, și în special tinerii, părăsesc țara și nu în căutarea „paradisul” lui Erdogan. Exodul a devenit atât de acut încât ambasadorul britanic la Tirana a făcut apel la tineretul albanez să nu-și abandoneze țara.

Dansul balcanic condus de interesele personale

Și dacă, așa cum susține Rama, interesele Albaniei se află de cealaltă parte a Mării Egee, atunci de ce dorește țara să fie parte a NATO și a Uniunii Europene? Ar putea fi, în schimb – așa cum se spune deschis în Albania și se șoptește în sălile diplomației europene – că interesele personale ale lui Rama sunt cele care îl conduc în acest ciudat dans balcanic cu Erdogan? Și vor accepta europenii o Albanie care este un satelit turcesc în Marea Adriatică și în centrul Mediteranei?

Evident că nu, dar în absența unei alternative viabile, ei sunt nevoiți să-și pună toate ouăle în coșul lui Rama. Statele Unite, totuși, se spune că „face cumpărături”.

Sursă: Stavros Tzimas, pentru Ekathimerini.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne