joi, aprilie 25, 2024

Tulcea: Ziua Dobrogei, marcată la Monumentul Independenței

Autoritățile tulcene au marcat, luni, la Monumentul Independenței din municipiu, Ziua Dobrogei, printr-un ceremonial militar și religios.

Acțiunea a început cu intonarea imnului național și cu un serviciu religios susținut de un sobor de preoți al Episcopiei Tulcea, în discursurile susținute autoritățile amintind semnificația evenimentelor petrecute în anul 1878, dar și a locului în care a avut loc ceremonialul.

Ziua Dobrogei celebrează momentul 14 noiembrie 1878, când trupele românești au traversat Dunărea și au debarcat la Tulcea, marcând începerea acțiunii militare a Principatelor Române ca aliat al Imperiului Rus împotriva Imperiului Otoman, în Războiul de Independență.

“În octombrie 1879, Carol I, căruia i-a plăcut foarte mult acest loc de pe colnicul Hora, a pus piatra de temelie a acestui monument. Cu un an înainte, în proclamațiunea sa regală către dobrogeni, Carol I ura ca această zi să devină pentru această parte a României începutul unui viitor de pace și înflorire, începutul bunului trai și al înfrățirii între fiii aceleiași țări”, a declarat prefectul Alexandru Iordan.

Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori în amintirea celor care au murit în timpul Războiului de Independență.

Evenimentul a fost urmat de vernisajul expoziției “O Europă unită la 1856”, organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” din Tulcea în colaborare cu Muzeul de Istorie “Paul Păltânea” din Galați, expoziția fiind dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării.

Acțiunile organizate de autoritățile tulcene pentru a marca Ziua Dobrogei au debutat luni, în Satul pescăresc de la marginea orașului, cu spectacole artistice susținute de ansambluri folclorice din județ și se vor încheia luni după-amiază, la Teatrul “Jean Bart” din municipiu, cu reprezentații susținute de artiștii Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor și Marius Ciprian Pop.

„Gândindu-ne sacrificiile săvârşite de înaintaşii noştri acum 137 de ani pentru ca Dobrogea să fie astăzi definitiv parte din Ţara Românească, nu putem decât să le mulţumim acestor eroi pentru jertfa şi credinţa lor într-o viaţă mai bună în graniţele istorice ale poporului român. La 14 noiembrie 1878 a fost citită la Brăila Proclamaţia către dobrogeni a Principelui României Carol I de Hohenzollern care consfinţea preluarea de către România a administraţiei Dobrogei. A fost un al doilea mare pas spre făurirea statului naţional unitar. În acel moment, românii au dat dovadă de o admirabilă demnitate. România a adoptat măsuri legislative, administrative, judecătoreşti, sociale şi culturale pentru ca dobrogenii să nu fie diferiţi cu nimic de ceilalţi români. Noi, dobrogenii, trebuie acum să ducem mai departe, cu aceeaşi demnitate, idealurile lor de prosperitate, unitate şi comuniune etnică.(…) Împreună ne respectăm trecutul, ne trăim prezentul şi, tot împreună, ne făurim viitorul! La mulţi ani, Dobrogea! La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, tulceni!!!”, a  declarat domnul Horia Teodorescu /ziaruldetulcea.ro

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.