vineri, aprilie 19, 2024

Jurnalistul francez Olivier Bertrand , reţinut de poliţia turcă

 Cunoscutul  jurnalist francez Olivier Bertrand a fost reţinut de autorităţile turce după ce iniţial a fost „interprelat fără motiv „ în provincia  Gaziantep, în sud est-ul ţării, unde se deplasase pentru un reportaj.Declaraţia iniţială a fost făcută de  Isabelle Roberts, preşedinta publicaţiei on line „ Les Jours” pentru care reporterul lucrează.  Ambasada Franţei la Ankara indică faptul că este în contact cu jurnalistul şi cu autorităţile turce.

 Interpelarea lui Olivier Bertrand survine în perioada în care relaţiile dintre Turcia şi UE s-au deteriorat vizibil, urmare a arestării multor jurnalişti şi deputaţi opozanţi turci.  „Cerem eliberarea lui imediată!” a clamat Isabelle Roberts. Jurnalistul era însoţit de un fotograf turc, arestat şi el, şi ulterior eliberat.

 Șeful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault a cerut duminică eliberarea jurnalistului francez, Olivier Bertrand, reținut de vineri de poliția turcă, calificând reținerea sa drept „inadmisibilă”( France Presse.)

 

 Iată credo-ul profesional al lui Olivier Bertrand exprimat cu claritate de acesta : „Pentru Les Jours prima mea obsesie va fi Turcia.Relatând despre  societatea turcă de astăzi,dincolo de actualităţi dense şi dramatice. O încercare dincolo de toate, căci Turcia rămâne această agrafă fragilă între Europa şi Orient.

      Se joacă acolo, lucruri care ne privesc îndeaproape. Proximitatea frontierelor haotice ale Orientului Mijlociu. De la milioanele de migranţi, pe care diplomaţia europeană doreşte să-i reţină în Turcia, închizând astfel ochii asupra dictaturii care se instalează, la războiul din Kurdistan. Agravarea autoritarismului şi a conservatorismelor.Ameninţările teroriste.Confruntarea între islam şi laicitate. Derivele ubueşti ale unui preşedinte care dădea asigurări Europei...Sunt jurnalist de 28 de ani.În ceea ce fac, sunt atras mereu de chestiunile exilului şi rădăcinilor, a identităţilor…” etc scria Olivier Bertrand , fost jurnalisst pentru Liberation , actalmente pentru Les Jours.

 Jean-Marc Ayrault,şeful diplomaţiei franceze :"Ceea ce se întâmplă este profund șocant și inacceptabil.”
Jean-Marc Ayrault,şeful diplomaţiei franceze :”Ceea ce se întâmplă este profund șocant și inacceptabil.”

Reţinerea jurnalistului francez este oare de natură să ducă la „despărţirea apelor”? Este acesta  momentul de clivaj, clipa în care liderii UE vor înţelege că dictatura lui Erdogan este incompatibilă cu valorle democratice, cu corectitudinea atitudinii, cu respectul faţă de promisiuni şi înţelegeri diplomatice  ? Vom vedea.

 Cert este că din nou linia roşie „ a fost depăşită „( cum spunea dl. Schultz zilele trecute ).

    Toate abuzurile anterioare ale preşedintelui Erdogan au fost mai mult sau mai puţin ignorate, sau sancţionate doar cu vorbe şi atitudini publice,

ori  trecute sub tăcere pentru că îi vizau pe cetăţenii turci.

  Prin atacarea unui simbol al lumii libere şi libertăţii de exprimare şi anume jurnalismul însuşi prin persoana lui Olivier Bertrand, lucrurile intră într-o nouă fază. ( Cleopatra Lorinţiu )

Șeful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault , cere Ankarei eliberarea imediată a jurnalistului francez

Update :

Șeful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault a cerut duminică eliberarea jurnalistului francez, Olivier Bertrand, reținut de vineri de poliția turcă, calificând reținerea sa drept „inadmisibilă”( France Presse.)

„Suntem în contact permanent cu el prin ambasada noastră. Noi facem totul pentru a obține eliberarea sa”, a declarat ministrul francez de externe într-o intervenție la Europe1/LesEchos/I-télé.

„Ceea ce se întâmplă este profund șocant și inacceptabil. Franța cere eliberarea acestui jurnalist „, a spus ministrul francez de externe.

http://www.lexpress.fr/actualite/monde/proche-moyen-orient/le-journaliste-olivier-bertrand-retenu-par-la-police-en-turquie_1849755.html

http://www.lemonde.fr/actualite-medias/article/2016/11/13/paris-exige-la-liberation-du-journaliste-olivier-bertrand-arrete-en-turquie_5030378_3236.html

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.