duminică, iulie 14, 2024

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde


Curtea Constituțională a Turciei a constatat că nu există nicio încălcare a drepturilor în interzicerea unei persoane kurde să-și numească copilul „Ciwan” și să nu elibereze o carte de identitate, deoarece numele conține litera „w”, conform Gazete Duvar.

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Registrul a depus un raport pentru ca numele să fie schimbat din „Ciwan” în „Civan”. Instanța a decis că numele „Ciwan” nu era în conformitate cu „Legea privind acceptarea și aplicarea literelor turcești”.

Curtea Constituțională susține că nu a discriminat

De data aceasta, Yılmaz și-a dus cazul la Curtea Constituțională, subliniind că „dreptul la respectarea vieții private și de familie” și „principiul egalității din Constituție” au fost încălcate.

Citând articolele legate de limba oficială în drept și dreptul internațional, instanța supremă a spus că nu există informații despre un obstacol serios în calea utilizării numelui „Civan” în cultura kurdă.

Curtea Constituțională a concluzionat că implementarea instanței locale a fost conformă cu cerințele ordinii sociale democratice, considerând că autoritățile publice nu și-au folosit în mod arbitrar puterea de apreciere și au luat măsuri în cadrul utilizării limbii oficiale.

Pretinzând că reclamantul nu a fost împiedicat să-și numească copilul în propria sa cultură, Curtea Constituțională a mai spus că reclamantul nu a fost discriminat pe motiv că este kurd. Instanța a luat decizia în unanimitate.

Întrucât literele X, Q, W, Î, Û, Ê care apar în alfabetul kurd sunt interzise în Turcia, mulți kurzi din Turcia primesc un al doilea nume turcesc pe lângă numele kurde.

În 2013, ca parte a unei serii de reforme, guvernul turc a anunțat că va ridica interdicțiile asupra alfabetului kurd și că numele kurde vor fi permise oficial. Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, alfabetul kurd rămâne ilegal.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.