joi, aprilie 28, 2022

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde


Curtea Constituțională a Turciei a constatat că nu există nicio încălcare a drepturilor în interzicerea unei persoane kurde să-și numească copilul „Ciwan” și să nu elibereze o carte de identitate, deoarece numele conține litera „w”, conform Gazete Duvar.

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Registrul a depus un raport pentru ca numele să fie schimbat din „Ciwan” în „Civan”. Instanța a decis că numele „Ciwan” nu era în conformitate cu „Legea privind acceptarea și aplicarea literelor turcești”.

Curtea Constituțională susține că nu a discriminat

De data aceasta, Yılmaz și-a dus cazul la Curtea Constituțională, subliniind că „dreptul la respectarea vieții private și de familie” și „principiul egalității din Constituție” au fost încălcate.

Citând articolele legate de limba oficială în drept și dreptul internațional, instanța supremă a spus că nu există informații despre un obstacol serios în calea utilizării numelui „Civan” în cultura kurdă.

Curtea Constituțională a concluzionat că implementarea instanței locale a fost conformă cu cerințele ordinii sociale democratice, considerând că autoritățile publice nu și-au folosit în mod arbitrar puterea de apreciere și au luat măsuri în cadrul utilizării limbii oficiale.

Pretinzând că reclamantul nu a fost împiedicat să-și numească copilul în propria sa cultură, Curtea Constituțională a mai spus că reclamantul nu a fost discriminat pe motiv că este kurd. Instanța a luat decizia în unanimitate.

Întrucât literele X, Q, W, Î, Û, Ê care apar în alfabetul kurd sunt interzise în Turcia, mulți kurzi din Turcia primesc un al doilea nume turcesc pe lângă numele kurde.

În 2013, ca parte a unei serii de reforme, guvernul turc a anunțat că va ridica interdicțiile asupra alfabetului kurd și că numele kurde vor fi permise oficial. Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, alfabetul kurd rămâne ilegal.

Gest extrem în Turcia: Politician rămas fără curent, după ce a refuzat să plătească facturile în semn de protest

Liderul al principalului  partid de opoziției din Turcia a anunțat că i-a fost întreruptă electricitatea, după ce în februarie a susținut că...

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești, după ce Turcia a transferat cazul lui Khashoggi

După ce Turcia a transferat cazul lui Khashoggi,  Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești

Fostul imam turc demis pentru că a cântat rock ‘n’ roll și-a dus cazul la CEDO

Un fost imam care a fost demis în 2018 pentru că a cântat într-o trupă rock în timpul liber și-a dus cazul...

Vești bune pentru turiști!Transport public și treceri pe poduri gratuite în timpul sărbătorii Ramadan

Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Președintelui privind autostrăzile, podurile și vehiculele de transport public gratuite în timpul Ramadan Bayram.

 2,9 milioane de case au rămas fără electricitate, după ce turcii nu și-au permis să plătească facturile

ministrul Dönmez a informat că facturile în valoare totală de 850,1 milioane de lire nu au fost plătite în 2021, în timp ce această cifră a fost de 368,5 milioane de lire pentru facturile la gaze naturale.

Arestat la 19 de ani: „Voi fi primul terorist din istorie care are o inimă de aur.”

Într-o scrisoarea care a ajuns virală pe Twitter, Ibrahim Enes Gacar, în vârstă de 21 de ani, a spus că a fost student premiant înainte de arestare.