sâmbătă, februarie 4, 2023

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde


Curtea Constituțională a Turciei a constatat că nu există nicio încălcare a drepturilor în interzicerea unei persoane kurde să-și numească copilul „Ciwan” și să nu elibereze o carte de identitate, deoarece numele conține litera „w”, conform Gazete Duvar.

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Registrul a depus un raport pentru ca numele să fie schimbat din „Ciwan” în „Civan”. Instanța a decis că numele „Ciwan” nu era în conformitate cu „Legea privind acceptarea și aplicarea literelor turcești”.

Curtea Constituțională susține că nu a discriminat

De data aceasta, Yılmaz și-a dus cazul la Curtea Constituțională, subliniind că „dreptul la respectarea vieții private și de familie” și „principiul egalității din Constituție” au fost încălcate.

Citând articolele legate de limba oficială în drept și dreptul internațional, instanța supremă a spus că nu există informații despre un obstacol serios în calea utilizării numelui „Civan” în cultura kurdă.

Curtea Constituțională a concluzionat că implementarea instanței locale a fost conformă cu cerințele ordinii sociale democratice, considerând că autoritățile publice nu și-au folosit în mod arbitrar puterea de apreciere și au luat măsuri în cadrul utilizării limbii oficiale.

Pretinzând că reclamantul nu a fost împiedicat să-și numească copilul în propria sa cultură, Curtea Constituțională a mai spus că reclamantul nu a fost discriminat pe motiv că este kurd. Instanța a luat decizia în unanimitate.

Întrucât literele X, Q, W, Î, Û, Ê care apar în alfabetul kurd sunt interzise în Turcia, mulți kurzi din Turcia primesc un al doilea nume turcesc pe lângă numele kurde.

În 2013, ca parte a unei serii de reforme, guvernul turc a anunțat că va ridica interdicțiile asupra alfabetului kurd și că numele kurde vor fi permise oficial. Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, alfabetul kurd rămâne ilegal.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...