duminică, februarie 25, 2024

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde


Curtea Constituțională a Turciei a constatat că nu există nicio încălcare a drepturilor în interzicerea unei persoane kurde să-și numească copilul „Ciwan” și să nu elibereze o carte de identitate, deoarece numele conține litera „w”, conform Gazete Duvar.

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Registrul a depus un raport pentru ca numele să fie schimbat din „Ciwan” în „Civan”. Instanța a decis că numele „Ciwan” nu era în conformitate cu „Legea privind acceptarea și aplicarea literelor turcești”.

Curtea Constituțională susține că nu a discriminat

De data aceasta, Yılmaz și-a dus cazul la Curtea Constituțională, subliniind că „dreptul la respectarea vieții private și de familie” și „principiul egalității din Constituție” au fost încălcate.

Citând articolele legate de limba oficială în drept și dreptul internațional, instanța supremă a spus că nu există informații despre un obstacol serios în calea utilizării numelui „Civan” în cultura kurdă.

Curtea Constituțională a concluzionat că implementarea instanței locale a fost conformă cu cerințele ordinii sociale democratice, considerând că autoritățile publice nu și-au folosit în mod arbitrar puterea de apreciere și au luat măsuri în cadrul utilizării limbii oficiale.

Pretinzând că reclamantul nu a fost împiedicat să-și numească copilul în propria sa cultură, Curtea Constituțională a mai spus că reclamantul nu a fost discriminat pe motiv că este kurd. Instanța a luat decizia în unanimitate.

Întrucât literele X, Q, W, Î, Û, Ê care apar în alfabetul kurd sunt interzise în Turcia, mulți kurzi din Turcia primesc un al doilea nume turcesc pe lângă numele kurde.

În 2013, ca parte a unei serii de reforme, guvernul turc a anunțat că va ridica interdicțiile asupra alfabetului kurd și că numele kurde vor fi permise oficial. Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, alfabetul kurd rămâne ilegal.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.